Cinci maladii mortale ce pot fi prevenite prin vaccinare. Boala care l-a paralizat pe un celebru preşedinte american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinurile sunt principalul mod de prevenire a unor boli grave, uneori chiar mortale. Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa şi multe alte boli au fost aproape eliminate.

La începutul secolului XX, speranţa de viaţă la nivel mondial era sub 40 de ani. Astăzi media mondială este de aproximativ 72 de ani. În spatele acestui salt miraculos în ceea ce priveşte longevitatea stă capacitatea omului de a vindeca bolile, graţie vaccinurilor, antibioticelor şi progreselor tehnologiei medicale. Specialiştii lucrează încă pentru a găsi tratamente pentru diverse afecţiuni grave, însă putem spune că ne aflăm într-o etapă a istoriei umanităţii în care ne putem imagina că într-o zi, omul va ieşi învingător în lupta cu boala.
Iată câteva dintre cele mai temute maladii din istorie, pe care ştiinţa modernă a reuşit să le vindece:

Tetanosul

Frecvent asociat cu rugina, tetanosul nu este cauzat, totuşi, de rugina în sine, ci de bacteria Clostridium tetani, ai cărei spori se găsesc în sol, în praf şi în fecale. Boala se manifestă prin spasme musculare dureroase, cel mai frecvent la nivelul maxilarului, de unde şi termenul de "falcă încleştată". Alte simptome includ iritabiliatea, febra însoţită de frisoane, rigiditate.

Din fericire, boala poate fi prevenită prin vaccinare regulată, vaccinul fiind descoperit în 1924. În locurile în care se administrează regulat, cum ar fi în Statele Unite, boala a fost aproape eliminată.

Rabia

Virusul rabic se transmite între specii, prin muşcătură, şi constituie o ameninţare pentru viaţa fiecărui mamifer. Simptomele includ spaspe, agitaţie extremă, anxietate, confuzie, hipersalivaţia şi chiar teama de apă.
Maladia a fost identificată încă din antichitate, însă un vaccin terapeutic a fost descoperit abia în 1885, de către Louis Pasteur. Controlul animalelor şi programele de vaccinare au scăzut riscul cazurilor de rabie transmisă de câini în mai multe regiuni ale lumii.

Poliomielita

Poliomielita a devenit una din cele mai temute boli de copilărie al secolului al XX-lea, epidemiile mutilând mii de oameni, majoritatea copii mici, cauzând paralizie şi moarte în mare parte a istoriei umanităţii.

Triumful împotriva poliomielitei, prin dezvoltarea vaccinurilor în anii 1950, este una poveştile de succes ale medicinii moderne. Cândva una dintre cele mai temute boli ale copilăriei, maladia a fost eradicată în cea mai mare parte a lumii dezvoltate; o lume fără poliomielită este probabil la doar câţiva ani distanţă de a deveni realitate. Printre oamenii celebri care au suferit de această boală s-a numărat preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt, diagnosticat pe când avea 39 de ani. Poliomielita i-a devastat trupul şi l-a ţintuit într-un scaun cu rotile.

Febra galbenă

Transmisă de ţânţari, febra galbenă şi-a primit numele de la culoarea pe care o capătă pielea şi ochii pe fondul infecţiei. Determină insuficienţă cardiacă, hepatică şi renală, hemoragii, comă, delir şi mai apoi, moartea. Nu există un tratament, în boala poate fi prevenită prin vaccinare.  În secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, febra galbenă era văzută ca fiind una dintre cele mai periculoase boli infecţioase. Pe lista ţărilor cu risc de febră galbenă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus mai multe state de pe continentul african şi din America de Sud. Pentru cei care călătoresc în aceste ţări, vaccinarea este obligatorie.

Tusea convulsivă

Cunoscută popular drept "tusea măgărească", din cauza sunetelor caracteristice pe care le provoacă, tusea convulsivă este o boală respiratorie foarte contagioasă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Se manifestă prin accese de tuse violentă, care se termină cu inspiraţie cu un sunet înalt, gros, măgăresc, vărsături şi oboseală extremă. Se estimează că boala afectează anual peste 48 milioane de persoane de orice vârstă, la nivel global, rezultând 295.000 decese, majoritatea la sugarii mici.
Principala metodă de prevenţie a bolii este vaccinarea.

Citiţi şi:

Patru maladii mortale şi mai puţin cunoscute. Cum se transmite boala care ucide 80% dintre pacienţi

Bolile ascunse în spatele unei dureri abdominale. Simptomele care ar trebui să vă trimită de urgenţă la medic

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite