Ciorbă de miel cu agrişe. Reţeta tradiţională a unui cunoscut bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de miel poate fi înlocuită cu cea de porc, viţel ori curcan FOTO Facebook.com/Mircea Groza
Carnea de miel poate fi înlocuită cu cea de porc, viţel ori curcan FOTO Facebook.com/Mircea Groza

Bogate în antioxidanţi şi în vitamina C, agrişele sunt folosite în bucătăria ardelenească în prepararea diferitor feluri de mâncare, de la ciorbe la deserturi.

Pentru cei care vor să savureze un preparat ardelenesc delicios, cunoscutul gastronom sălăjean Mircea Groza propune o minunată ciorbă răcoroasă şi hrănitoare, care combină cu succes carnea, legumele şi gustul acrul al agrişelor.

Pentru ciorba cu carne de miel şi agrişe sau zamă de mniel cu cosmetie, cum este cunoscută în Hida, satul natal al bucătarului, aveţi nevoie de câteva bucăţi de carne de miel ori de ied cu os, pe care le opăriţi. Spălaţi carnea cu apă rece şi puneţi-o la fiert cu o ceapa, doi-trei morcovi, un pătrunjel şi o bucată de ţelină.

Adăugaţi şi trei-patru căţei de usturoi, dar şi un ardei întreg, crestat puţin la capăt. Dacă vă place gustul şi parfumul leuşteanului, puteţi pune în oală şi o frunză din aromata plantă. Lăsaţi să fiarbă la foc domol şi spumaţi de câte ori este nevoie. Condimentaţi cu sare, după gust, şi puneţi şi câteva boabe de piper.

Când carnea este fiartă şi se desprinde cu uşurinţă de pe is, opriţi focul şi lăsaţi zeama să se odihnească, după care o strecuraţi. Zeama rezultate să pune din nou pe foc, împreună cu două  căni cu agrişe, având grijă să nu fiarbă mult, întrucât fructele se sfarmă foarte uşor la temperaturi înalte. Se ia de pe foc, iar carnea care s-a răcit, se curăţă de pe oase şi se taie mărunt, apoi se pune împreună cu morcovul mărunţit peste zeama cu agrişe.
Într-un castron se amestecă bine o cană cu smântână de bivoliţă cu trei-patru gălbenuşuri, completând treptat cu zeamă caldă până se omogenizează. Amestecul rezultat se toarnă în oală, amestecând continuu. La final se aromează cu frunze de leuşten proaspăt.

Cei care preferă zeamă mai acră pot completa cu borş. Carnea de miel poat fi înlocuită cu succes cu cea de viţel, porc, curcan ori cocoş, pentru că zeama va ieşi la fel de delicioasă.

Vă mai recomandăm:

Reţetă simplă din Ardeal. Cum se face ca la carte mâncarea de hribi cu usturoi şi pătrunjel

Cea mai simplă reteţă de salată de ouă. Cum se găteşte rapid deliciosul preparat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite