Circulară de la episcopie pentru Referendum. Ce mesaj controversat sunt obligaţi preoţii să citească în biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopul Sălajului îi îndeamnă pe ortodocşi să meargă la vot FOTO episcopiasalajului.ro
Episcopul Sălajului îi îndeamnă pe ortodocşi să meargă la vot FOTO episcopiasalajului.ro

Toţi preoţii din eparhia Sălajului au primit o copie a scrisorii pastorale pentru a o citi credincioşilor în cadrul slujbei religioase de duminică, 30 septembrie.

În cadrul slujbelor religioase ce vor avea loc duminică, 30 septembrie, preoţii din toate bisericile ortodoxe din judeţ vor transmite credincioşilor poziţia Episcopiei Sălajului cu privire la Referendumul pentru revizuirea Constituţiei României.

În acest sens, conducerea eparhiei a transmis tuturor reprezentanţilor lăcaşurilor de cult ortodoxe o scrisoare pastorală semnată de către episcopul Petroniu al Sălajului, în care acesta îi îndeamnă pe credincioşi să se prezinte la urne în 6 şi 7 octombrie "pentru ca în Constituţia României să fie precizat faptul că familia este formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, fiindcă aşa a rânduit Dumnezeu şi nu altfel".

În susţinerea acestei idei, înaltul prelat vorbeşte despre importanţa familiei creştine, pe care o numeşte "biserica cea mică", explicând că "acolo unde sunt împlinite poruncile lui Dumnezeu, soţul este asemenea unui preot, soţia este un altar de jertfă" şi că "numai un bărbat şi o femeie se pot înmulţi".

Episcopul opinează că s-au împlinit cuvintele profetice ale Sfântului Apostol Iuda Tadeul, care spunea că "în vremea de pe urmă vor fi batjocoritori trăind după poftele lor nelegiuite", întrucât "există unii care trăiesc în dezmăţ, dar, cu toate că din punct de vedere moral ei vieţuiesc în păcat, legile civile îi protejează".

Petroniu subliniază că prin Referendum nu se urmăreşte stigmatizarea cuiva, ci "se doreşte apărarea demnităţii fiinţei umane" şi că "prin votul nostru dovedim că nu suntem indiferenţi, ci ne preocupă prezentul şi viitorul poporului în care ne-am născut".

În plus, zice episcopul, o astfel de prevedere ar fi dovada faptului că "poporul român vrea să păstreze firescul în viaţa lui de toate zilele": "Dacă acum o sută de ani înaintaşii noştri au luptat din greu pentru ca toate teritoriile locuite de români să se unească într-o singură ţară, examenul generaţiei noastre este să păstrăm ceea ce am avut dintotdeauna, şi anume: credinţa, tradiţiile şi firescul. Este datoria noastră sfântă să apărăm candoarea şi puritatea sufletului românesc, pe care să le lăsăm moştenire nepreţuită şi nepieritoare celor de după noi. Democraţia, pentru care au murit atâţia oameni, în special tineri, la Revoluţia din decembrie 1989, nu înseamnă să-i impui cuiva ceea ce nu doreşte, ci din contră, să-i respecţi pe ceilalţi şi Biserica tocmai aceasta vrea, ca valorile ei perene, revelate de Dumnezeu, care ne caracterizează pe noi, românii, să nu fie desconsiderate şi înlocuite cu nişte surogate care nu ni se potrivesc".

Mai puteţi citi:

Liderul ortodox din Sălaj indignat că nu primeşte bani publici: „Noi, Biserica, ne rugăm la fiecare slujbă pentru mai marii oraşelor şi satelor“

FOTO VIDEO Cum îşi propun preoţii ortodocşi să îi apropie pe tineri de biserică. Peste 1.000 de tineri la un eveniment cu procesiune, rugăciune colectivă şi muzică populară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite