Zalău

articolul anterior articolul urmator

Circulară de la episcopie pentru Referendum. Ce mesaj controversat sunt obligaţi preoţii să citească în biserică

78
27 Sep 2018 12:47:34
Autor: Andreea Vilcovschi
Episcopul Sălajului îi îndeamnă pe ortodocşi să meargă la vot FOTO episcopiasalajului.ro
Episcopul Sălajului îi îndeamnă pe ortodocşi să meargă la vot FOTO episcopiasalajului.ro

Toţi preoţii din eparhia Sălajului au primit o copie a scrisorii pastorale pentru a o citi credincioşilor în cadrul slujbei religioase de duminică, 30 septembrie.

În cadrul slujbelor religioase ce vor avea loc duminică, 30 septembrie, preoţii din toate bisericile ortodoxe din judeţ vor transmite credincioşilor poziţia Episcopiei Sălajului cu privire la Referendumul pentru revizuirea Constituţiei României.

În acest sens, conducerea eparhiei a transmis tuturor reprezentanţilor lăcaşurilor de cult ortodoxe o scrisoare pastorală semnată de către episcopul Petroniu al Sălajului, în care acesta îi îndeamnă pe credincioşi să se prezinte la urne în 6 şi 7 octombrie "pentru ca în Constituţia României să fie precizat faptul că familia este formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, fiindcă aşa a rânduit Dumnezeu şi nu altfel".

În susţinerea acestei idei, înaltul prelat vorbeşte despre importanţa familiei creştine, pe care o numeşte "biserica cea mică", explicând că "acolo unde sunt împlinite poruncile lui Dumnezeu, soţul este asemenea unui preot, soţia este un altar de jertfă" şi că "numai un bărbat şi o femeie se pot înmulţi".

Episcopul opinează că s-au împlinit cuvintele profetice ale Sfântului Apostol Iuda Tadeul, care spunea că "în vremea de pe urmă vor fi batjocoritori trăind după poftele lor nelegiuite", întrucât "există unii care trăiesc în dezmăţ, dar, cu toate că din punct de vedere moral ei vieţuiesc în păcat, legile civile îi protejează".

Petroniu subliniază că prin Referendum nu se urmăreşte stigmatizarea cuiva, ci "se doreşte apărarea demnităţii fiinţei umane" şi că "prin votul nostru dovedim că nu suntem indiferenţi, ci ne preocupă prezentul şi viitorul poporului în care ne-am născut".

În plus, zice episcopul, o astfel de prevedere ar fi dovada faptului că "poporul român vrea să păstreze firescul în viaţa lui de toate zilele": "Dacă acum o sută de ani înaintaşii noştri au luptat din greu pentru ca toate teritoriile locuite de români să se unească într-o singură ţară, examenul generaţiei noastre este să păstrăm ceea ce am avut dintotdeauna, şi anume: credinţa, tradiţiile şi firescul. Este datoria noastră sfântă să apărăm candoarea şi puritatea sufletului românesc, pe care să le lăsăm moştenire nepreţuită şi nepieritoare celor de după noi. Democraţia, pentru care au murit atâţia oameni, în special tineri, la Revoluţia din decembrie 1989, nu înseamnă să-i impui cuiva ceea ce nu doreşte, ci din contră, să-i respecţi pe ceilalţi şi Biserica tocmai aceasta vrea, ca valorile ei perene, revelate de Dumnezeu, care ne caracterizează pe noi, românii, să nu fie desconsiderate şi înlocuite cu nişte surogate care nu ni se potrivesc".

Mai puteţi citi:

Liderul ortodox din Sălaj indignat că nu primeşte bani publici: „Noi, Biserica, ne rugăm la fiecare slujbă pentru mai marii oraşelor şi satelor“

FOTO VIDEO Cum îşi propun preoţii ortodocşi să îi apropie pe tineri de biserică. Peste 1.000 de tineri la un eveniment cu procesiune, rugăciune colectivă şi muzică populară
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

78 Comentarii

Marcel Panciu
27.09.2018, 12:56:01

Nu-mi dau seama care e mesajul „controversat”, tot ce scrie acolo e de bun simț pentru orice creștin.

0 (28 voturi)
Stefan din Nord
27.09.2018, 13:00:09

Ha ha ha ha ha ! Intr-o familie sotul este asemenea preotului iar sotia altar de jertfa Si ce-si introduce sotul preot noaptea in pat in altarul de jertfa ?

-7 (19 voturi)
Ion Tamis
27.09.2018, 14:05:25

Chestia ca "sotia este un altar de jertfa" are nu numai rezonantza unei idiotenii religioase monstruoase, dar chiar suna a incitare la brutalitate si agresiune constanta fatza de femeie. Cand, oare, se vor trezi popii retrograzi din cosmarul de ev mediu in care unii, dupa spuse traznite proprii, par a se complace in mod pervers!

+10 (22 voturi)
Stancu Dan
27.09.2018, 14:09:48

"Valorile perene revelate de dumnezeu" nu includ cumva si-o porunca d-aia de zice "sa nu furi" ? Nu de altceva da' n-am vazut vreo preocupare a bisericii apropo de diversii cetateni care "face meleoane" din ciordit.

+7 (17 voturi)
Ionescu Ion
27.09.2018, 14:13:56

Sotia este altarul de jertfa iar calugarii se poponesc intre ei fara stres.

+3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (78)

Modifică Setările