Clădirea de patrimoniu în care funcţionează Secţia de Dermato - Venerice, retrocedată în natură foştilor proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate începerea demersurilor de retrocedare
Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate începerea demersurilor de retrocedare

Un bărbat din Cluj, moştenitor al Mariei Viorica Terdic, va primi, în natură, clădirea în care funcţionează acum Secţia de Dermato - Venerice a Spitalului Judeţean. Clă

Clădirea a făcut parte până acum din domeniul public al judeţului, fiind dată în administrare Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, care are încă acolo secţia externă de Dermato-Venerologie. Printr-o hotărâre adoptată ieri de consilierii judeţeni, imobilul a fost trecut în patrimoniul privat al judeţului, ca prim pas în vederea retrocedării ei în natură.

"Există o sentinţă judecătorească din 2008, rămasă definitivă şi irevocabilă, care dispune retrocedarea în natură a acestui imobil către Terdic Marius - Tudor, cu domiciliul în Cluj Napoca", le-a explicat ieri consilierilor acest demers secretarul judeţului, Cosmin Vlaicu. El a admis că nu este stabilit un termen de executare a sentinţei, dar a precizat că a fost iniţiativa Consiliului Judeţean de a face acest prim pas, după ce în cursul lunii martie avocatul proprietarului le-a cerut în scris, printr-o adresă, iniţierea acestor demersuri.

Proprietarul trebuie să plătească spitalului 130.000 de euro

Prin aceeaşi sentinţă, rămasă definitivă şi irevocabilă printr-o decizie de anul trecut a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa dispune şi obligarea proprietarului la plata unei sume de aproximativ 130.000 de euro, cu titlul de despăgubiri. Măsura reprezintă, conform sentinţei, "diferenţa dintre valoarea materialelor şi a muncii pentru Corpul nou P+1E din cadrul Secţiei de boli dermato-venerice şi valoarea anexelor demolate". "Imobilul, aşa cum este el întabulat, are o suprafaţă mai mare cu 280 de metri pătraţi decât ceea ce a obţinut proprietarul ca restituire", detaliază motivaţia acordării acestor despăgubiri Cosmin Vlaicu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, susţine ideea începerii demersurilor de retrocedare. "Este obligaţia noastră să respectăm această sentinţă judecătorească şi de a-l pune la timp pe proprietar în posesie", a declarat el, subliniind că retrocedarea imobilului nu este condiţionată de plata imediată a acelor despăgubiri de către proprietar în favoarea spitalului.

Imobilul în cauză este în lista monumentelor istorice. Este situat în centrul oraşului, are o suprafaţă construită de 414 metri pătraţi (plus un teren aferent de 1.350 de metri pătraţi) şi are o vechime de aproape un secol - a fost dat în folosinţă în 1915, ca şi locuinţă privată. A fost apoi naţionalizat iar în ultima perioadă acolo a funcţionat - şi funcţionează încă - Secţia de Dermato - Venerologie. Cel mai probabil, secţia va fi mutată după retrocedarea clădirii în incinta Spitalului Judeţean, aflat în plin proces de recompartimentare şi reabilitare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite