Clădirea unui liceu de tradiţie din Sălaj, disputată în instanţă. Cine o revendică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors la Curtea de Apel Cluj, pentru rejudecare, dosarul privind retrocedarea clădirilor în care funcţioneaza cea mai veche şi mai cunoscută unitatea de învăţământ din judeţul Sălaj.

Este vorba despre imobilul Colegiului Naţional "Silvania" Zalău, revendicat în instanţă de către Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. Clădirea în cauză a fost sediu pentru instituţii de învăţământ ce au avut, de-a lungul timpului, diverse denumiri: Colegiul Reformat, Gimnaziul Reformat din Zalău, Colegiul Evanghelic Reformat, Colegiul Reformat Wesselenyi, Colegiul Reformat Wesselenyi şi Liceul Reformat de Băieţi. Potrivit motivării Curţii de Apel Cluj, reprezentanţii Eparhiei susţin că "de la înfiinţarea din 1640 şi până la naţionalizarea din 1948, atât imobilele cât şi instituţia care a funcţionat în cadrul acestuia au aparţinut bisericii reformate. Faptul că imobilul în litigiu a aparţinut Bisericii Reformate rezultă şi din legea adoptată de către cel de al doilea sinod reformat naţional din Budapesta deschis la 10 noiembrie 1904. De asemenea din buletinul informativ al Colegiului Evanghelic Reformat din Zalău, în anul 1893 reiese că acest colegiul  este unul dintre instituţiile de învăţământ al Episcopiei Reformate din Ardeal şi ca atare se află sub supravegherea şi controlul Episcopiei respectiv al conducerii, al Consiliului Directoral Permanent cu reşedinţa în Cluj-Napoca".

Ce a decis prima instanţă

În replica, Guvernul României, prin Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri care au aparţinut culterlor religioase din România spune că "din înscrisurile depuse la dosarul  aferent cererii de retrocedare nu a reieşit  dovada dreptului de proprietate al Eparhiei Reformate la momentul preluării. Potrivit înscrisurilor imobilele s-au aflat în proprietatea Colegiului Wesselenyi din Zalău, parte în proprietatea Fondului pentru Internatul Colegiului Evanghelic Reformat Wesselenyi din Zalău, iar nu Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Nu s-a făcut dovada că Eparhia ar fi fondatoarea Colegiului Reformat cu atât mai mult cu cât din anul 1911 nu şi-a înscris dreptul de proprietate în cartea funciară deşi avea această posibilitate. În consecinţă la data preluării imobilele nu erau în proprietatea bisericii".

Prin cererea de intervenţie accesorie municipalitatea zălăuană a arătat că Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului nu a avut niciodată calitatea de proprietar prin construire şi prin orice alt mod de dobândire asupra imobilelor indicate în cererea de retrocedare. De asemenea, spun oficialii locali, imobilele au fost cuprinse în domeniul public şi destinate ca atare prin HG 966/2002, iar de-a lungul timpului au fost efectuate investiţii.
În 2017, prima instanţă, respectiv Curtea de Apel Cluj, a respins demersul Eparhiei, invocând că la momentul preluării, Eparhia nu era proprietar, conform extraselor de carte funciară. "Nici un act nu atesta că Eparhia este fondator al Fondului sau colegiului eventual continuator al entităţii înscrise în cartea funciară (...) Extrasul CF evidenţiază o altă entitate persoană juridică distinctă de solicitant şi chiar de Biserica Reformată din Zalău (...) Se susţine de pârât  că este succesor continuator, însă se omite a se avea în vedere că nu s-a dovedit o atare situaţie prin rectificarea înscrieri în cartea funciară".

Nemulţumiţi de decizia magistraţilor clujeni, reprezentanţii Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La finele săptămânii trecute, instanţa superioară a admis recursul, a casat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

Patru secole de existenţă

Colegiul din Zalău – sub forma Colegiului Reformat - este atestat ca şi şcoală medie din anul 1646. Istoria sa poate fi împărţită pe trei perioade: epoca cât a funcţionat ca şi şcoală confesională (de la întemeiere – până la 1948), epoca din anii socialismului (1948-1989) şi istoria ultimelor două decenii. În decursul existenţei sale de aproape patru secole, această şcoală a fost un important centru pentru cultura şi învăţământul din zonă şi a păstrat această calitate şi pentru secolul al XXI-lea. Odinioară, aici au studiat foarte multe personalităţi cunoscute, dintre care îi pomenim pe: poetul Ady Endre, exploratorul-călătorul şi omul de ştiinţă Bíró Lajos, eminentul om politic Iuliu Maniu, fost prim ministru al României, Gyarmathi Sámuel – medic, lingvist şi profesor distins, care o perioadă a predat şi la colegiu. Alţii ca sculptorul Balaskó Nándor, politicieni: Szikszai Lajos, Kun Béla, Victor Deleu, Iulian Andrei Domşa, lingvistul Márton Gyula, psihologul Zörgő Benjamin, istoricul-scriitor Petri Mór şi alţii.

Citiţi şi:

Clasamentul liceelor după numărul mediilor de 10 la Bac. Singurul liceu din provincie care a intrat în Top 3

Cum să pierzi 1 milion de lei. „Reţeta“ ISJ Sălaj: începi executarea silită după termenul de prescripţie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite