Concurs internaţional de tăiat porcul organizat în Sălaj. Ce delicatese au gătit cele opt echipe de măcelari participante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca a fost împărţită FOTO Andreea Vilcovschi
Munca a fost împărţită FOTO Andreea Vilcovschi

Opt echipe de măcelari din România şi din străinătate au participat la un festival-concurs inedit, desfăşurat în comuna sălăjeană Nuşfalău, unde şi-au pus în valoare talentele de a sacrifica şi a prepara mâncăruri gustoase din carne de porc.

Curtea Căminului Cultural din Nuşfalău, judeţul Sălaj, a devenit sâmbătă, 29 ianuarie, pentru câteva ore, un abator în aer liber, opt porci fiind sacrificaţi în cadrul unui concurs dedicat punerii în valoare a unui obicei secular.

Opt echipe formate din măcelari şi bucătari amatori, printre care una din Slovacia şi o alta româno-italiană, şi-au etalat măiestria în sacrificarea porcului şi în pregătirea de preparate culinare din carne de porc, pentru a impresiona nu doar papilele gustative ale membrilor juriului, ci şi ale spectatorilor.

Ritualul sacrificării porcului

Conform tradiţiei moştenite de la înaintaşi, competiţia a început la primele ore ale dimineţii, cu înjunghierea râtanilor, punctată de juriu în funcţie de îndemânarea şi rapiditatea cu care a fost executată. A urmat pârlirea animalelor, fie cu arzătorul cu gaz, fie cu paie, însă fără a arde pielea

"După aceea, aruncăm o găleată de apă rece peste porc, iar cu un amestec din cenuşa paielor şi apă, frecăm tot porcul. Se ia o perie curată, aspră, cu care frecăm bine, adăugând apă caldă. Cu ajutorul lamei cuţitului, răzuim apoi pielea, având grijă să nu o tăiem, până şoricul devine alb. Se curăţă foarte bine şi copitele, pentru că ele vor fi folosite mai apoi la răcituri", ne-a explicat Marusca Endre, unul dintre competitori. Când porcii a fost bine curăţaţi, echipele au trecut la următoarea etapă, cea a despicării, iar apoi la tranşare şi la pregătirea preparatelor tradiţionale. Totul, sub privirile exigente ale juriului, format din specialişti din Ungaria, Slovacia şi România, care au evaluat fiecare etapă a procesului de sacrificare, ţinând cont de talentul, precizia şi rapiditatea măcelarilor, precum şi de savoarea bucatelor pe bază de carne de porc.

"Am pus deoparte măruntaiele, pentru că le vom folosi pentru caltaboş, iar carnea o împărţim în funcţie de destinaţie: <<căzăturile>>, pentru o friptură rapidă, pentru babgulyas ori pentru ciorba cu varză murată, şunca şi slănina, pentru pus la afumat ori pentru grătare. Urmează să curăţăm intestinele, pentru a le pregăti pentru cârnat şi caltaboş", susţine Debre Şani, membru al echipei "Boglar Champ", cea care a sacrificat un porc de circa 140 de kilograme.

Regal gastronomic

Concurenţii au avut libertatea de a alege preparatele tradiţionale cu care să intre în concurs. Cei mai mulţi au optat pentru ciorba de varză murată cu carne, cârnaţi şi caltaboşi, însă au exitat şi echipe care au considerat că tocăniţa cu găluşte ori babgulyas-ul le vor aduce puncte suplimentare. Slovacii înscrişi în concurs au profitat de această manifestare pentru a-şi etala propriile obiceiuri, cum ar fi băutul pălincii din unghia porcului ori reţeta de tocăniţă de sânge cu ceapă.

La standurile amenajate în curtea Căminului Cultural, echipele au avut ocazia sa pregătească preparate specifice la alegere - cârnaţi, caltaboş, sângerete, ciorbă de varză murată cu ceapă, friptura măcelarului, jumări, tobă - pentru a impresiona nu doar papilele gustative ale juriului, ci şi pe cele ale spectatorilor. Bucatele alese au fost "stropite" de un pahar de pălincă ori unul cu vin cald şi servite pe baloţi de paie, pe ritmuri de muzică lăutărească.

Sărbătoarea comunităţii

Primarul din Nuşfalău, Radu Mate, mărturiseşte că ideea unui astfel de concurs i-a venit în urma unei vizite pe care a făcut-o într-o localitate înfrăţită din Ungaria, unde se organizează un astfel de festival al sacrificării porcilor după tradiţia locală. În 2015, comuna sălăjeană a găzduit prima ediţie a manifestării, una prin care organizatorii îşi propun să arate tinerelor generaţii felul în care înaintaşii lor tăiau porcul şi preparau carnea într-un mod sănătos.

image
"Vrem să scoatem tinerii din faţa calculatorului, să le arătăm că şi bunicii şi străbunicii noştri au trăit bine, au mâncat sănătos şi au fost uniţi, a fost o familie. Asta vrem sa demonstrăm şi noi astăzi, că o comunitate trebuie să fie apropiată, indiferent de religie şi naţionalitate. Deşi am conceput totul asemeni unei competiţii, obiectivul nostru este, de fapt, să nu lăsăm obiceiurile străvechi să piară.  Ne-am dorit un evenimentul altfel decât cel prilejuit de zilele comunei, unde comercianţii sunt cei avantajaţi şi nu participanţii. Aici toată lumea este invitată să servească produsele tradiţionale, începând de la pălincă şi vin fiert, la cârnat şi babgulyas. Şi totul este gratuit", ne-a declarat primarul.

După succesul primelor două ediţii, mai mulţi măcelari amatori din comunele învecinate şi-au manifestat interesul de a se înscrie în competiţie, însă edilul s-a văzut nevoit să îi refuze, pentru că vrea ca evenimentul să rămână unul exclusiv pentru comunitatea din Nuşfalău. Cât despre motivul pentru care concursul se desfăşoară la final de ianuarie şi nu în prag de Crăciun, aşa cum spune tradiţia, Radu Mate explică: "De Crăciun, în fiecare gospodărie se taie câte un porc, aşa că ne-am zis să organizăm mai târziu, când lumea a uitat de gustul preparatelor tradiţionale specifice perioadei şi i-a revenit pofta de a le savura".

Slovacii s-au mândrit cu tocăniţa de sânge

Echipa din Kosice, Slovacia, nelipsită de la niciuna din ediţii, a surprins şi de această dată cu un preparat specific meleagurilor din care provine: tocaniţă de sânge cu ceapă. "În fiecare an ne-au surprins cu preparate speciale, de la lichioruri cu nucă, la această tocăniţă din sânge coagulat prin fierbere şi pregătit cu pastă cu ceapă la ceaun. Se serveşte fie la micul-dejun, fie ca aperitiv la un pahar de tărie", explică renumitul gastronom Mircea Groza, care nu a lipsit de la niciuna dintre ediţiile concursului de la Nuşfalău.

Cea mai numeroasă echipă şi cea mai vizibilă, graţie şorţurilor roşii, a fost cea a unei firme italiene care produce în comună accesorii pentru ambarcaţiuni.

concurs de taiat porci

Liderul celor de la "Dragone", Gianpietro Pinton, un italian stabilit pe aceste meleaguri de 18 ani, este la a treia participare, iar de această dată şi-a invitat şi rudele din Padova, pentru a lua parte la ritualul tăierii porcului după metode tradiţionale: "Mi-am invitat fiul şi pe cumnatul lui, bucătar-şef într-un restaurant din Italia, nu doar pentru a asista, dar şi pentru a lua parte la sărbătoarea tradiţiilor româneşti. Ţinând cont că pentru ei este ceva nou, s-au descurcat foarte bine. Suntem foarte încântaţi atât de organizare, cât şi de faptul că acest concurs devine o tradiţie în comună. Este important ca astfel de obiceiuri să nu fie date uitării, ba din contră, să fie promovate şi transmise copiilor şi nepoţilor".

Pentru eforturile şi dăruirea lor, toţi concurenţii au fost răsplătiţi cu diplome şi cupe, ziua încheindu-se la fel cum a început: în marea familie a celor din comunitate, cu o masă pe cinste alături de prieteni şi rudenii.

Concurs de tăiat porcul la Nuşfalău

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite