Copiii au invadat Muzeul Judeţean. Maraton de evenimente la Noaptea europeană a muzeelor - FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologul Horea Pop a prezentat copiilor câteva tehnici de luptă FOTO Andreea Vilcovschi
Arheologul Horea Pop a prezentat copiilor câteva tehnici de luptă FOTO Andreea Vilcovschi

Zeci de copii au savurat programul pregătit special pentru ei de către reprezentanţii Muzeului Judeţean de Artă şi Istorie Zalău, cu prilejul "Nopţii europene a muzeelor".

Curtea Muzeului Judeţean a fost invadată, sâmbătă, de către copii veniţi să ia parte la atelierele educative şi de creaţie organizate în cadrul "Nopţii europene a muzeelor". Celor mici li s-a oferit, astfel, ocazia să descopere cu alţi ochi şi din altă perspectivă instituţia muzeală din Zalău.

Cu acest prilej, copiii au învăţat să confecţioneze lampioane, pe care le-au lansat după lăsarea serii, şi şi-au pregătit propriii biscuiţi, după o reţetă romană. "Sunt un fel de prăjituri romane, cu o reţetă extrem de simplă, dar foarte gustoase. Erau făcute în epoca romană şi servite fie ca desert, fie în cadrul unor ritualuri religioase. Aceste preparate erau pregătite de civili ori de către bucătarii din armata romană şi erau personalizate cu ajutorul unor ştampile, specifice fiecărei unităţi militare", a explicat cercetătorul ştiinţific Dan Băcueţ. Pentru a recrea oarecum atmosfera epocii romane, micii vizitatori au primit replici după respectivele ştampile, cu care şi-au putut inscripţiona biscuiţii, care au fost copţi, mai apoi, pe plita de lut.

Un alt atelier care s-a bucurat de foarte mult succes în rândul micuţilor a fost "Legiunea copiilor versus hoarda barbară ", în cadrul căruia, echipaţi în barbari ori soldaţi romanii, ei au mărşăluit, au învăţat câteva tehnici de luptă şi chiar au simulat o bătălie.
Pentru elevii de gimnaziu şi cei de liceu, dar şi pentru părinţi, organizatorii au pregătit expoziţia "Istoria în miniatură", prin care i-au provocat pe vizitatori să corecteze falsurile istoriei. Au fost expuse nouă machete ce reconstituie diferite evenimente istorice, din diferite perioade istorice, în fiecare din ele existânf cel puţin un element care nu se potrivea cu evenimentul şi cu perioada istorică reprodusă în machetă. Cei mai ageri dintre vizitatori au fost premiaţi cu replici ale pieselor de patrimoniu.

Tinerilor pasionaţi de istorie li s-a oferit ocazia să devină ghizi pentru publicul vizitatori, în urma jurizării realizate de către cercetătorii Muzeului, urmând să fie acordate premii pentru cel mai documentat ghidaj, dar şi pentru cea mai originală prezentare.
A doua zi a manifestării a cuprins un atelier etnografic, unde vor fi reproduse cusături după motivele de pe cămaşa tradiţională, competiţia "Micii arheologi în căutarea comorilor", precum şi concursul de tras cu arcul „Urmaşii lui Wilhelm Tell ”.

Şi în acest an, "Noaptea muzeelor" a ţinut două zile, instituţia marcând cu acelaşi prilej şi "Zilele Muzeului", prilejuite de împlinirea a 65 de ani de existenţă.

Vă mai recomandăm:

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care dansează fermecător şi fac cunoscută în Europa istoria antică a României VIDEO

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite