Zalău

articolul anterior articolul urmator

Cum afectează SARS-CoV-2 nou-născuţii. „Coronavirusul nu se regăseşte în placentă, dar este în lichidul amniotic“

2
20 Apr 2020 14:42:27
Autor: Andreea Vilcovschi
Bebeluşii sunt ţinuţi la o distanţă de cel puţin doi metri de mamă FOTO Arhivă
Bebeluşii sunt ţinuţi la o distanţă de cel puţin doi metri de mamă FOTO Arhivă

Deşi studiile au stabilt că noul coronavirus nu se transmite de la mamă la bebeluş prin laptele matern, în spitalele din România nou-născuţii sunt izolaţi în primele 14 zile de viaţă.

Datele din literatura de specialitate privind modul în care coronavirusul îi afectează pe nou-născuţi sunt destul de puţine, spune medicul neonatolog Melinda Baizat (foto jos - n.n.), şeful Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. 

"Descoperirea infecţiei cu Coronavirus fiind relativ nouă, încă nu putem avea o concluzie sigură despre transmiterea verticală (transmitere în momentul naşterii - n.n.) de la mamă la făt, studiile anterioare efectuate pe copiii mamelor contaminate cu alte specii de viruşi din clasa coronavirusului respectiv SARS şi MERS dovedind o transmise verticală clară de la mamă la făt. În momentul actual, cel mai mare lot de studiu a fost efectuat pe 38 de nou-născuţi din China din mame cu SARS-CoV-2 pozitiv confirmat. Studiul este relativ nou si mamele infectate au dobândit virusul în trimestrul al treilea de sarcină, când organogeneza este deja finalizată, ceea ce nu ne dă date clare despre modul în care este afectat fătul şi, mai apoi, nou-născutul", spune medicul.

Medicul subliniază că un alt studiu din Wuhan a arătat că s-au pozitivat teste la nou-născuţi care au dezvoltat pneumonie virală, cu simptomatologie uşoară, aspectul radiologic fiind modificat la şase zile. "Rămâne de urmărit dacă în aceste cazuri vor rămâne sechele pulmonare", menţionează dr. Melinda Baizat. "Este, de asemenea, interesant faptul că, deşi coronavirusul nu se regăseşte în placentă, el se regăseşte în lichidul amniotic", adaugă ea.

Măsuri preventive pentru protejarea bebeluşului

În condiţiile în care datele existente nu sunt consistente, dar şi având în vedere că deocamdată nu s-a descoperit un tratament specific împotriva infecţiei virale, recomandările specialiştilor urmăresc protejarea bebeluşului şi acordarea îngrijirilor de care are nevoie pentru a se menţine cât mai mult în parametrii fiziologici.

"În acest context este de reţinut faptul că, intrauterin, fătul este menţinut în viaţă de către mamă şi sângele matern circulă şi în făt, de aceea nu îi putem separa. De obicei, tot ce poartă mama trece şi la făt producând consecinţe mai mult sau mai puţin grave, în funcţie de fiecare individ. Merită să acordăm mare atenţie măsurilor preventive, de asemenea să  respectăm aceste măsuri şi să fim sinceri cu cadrele medicale în ceea ce priveşte istoricul medical recent", explică specialistul de la SJU Zalău.

Protocolul elaborat de către Ministerul Sănătăţi în ceea ce priveşte naşterea la gravidele cu infecţie suspicionată/confirmată cu SARS-CoV-2/COVID-19 indică separarea bebeluşului de mama infectată, până când testele demonstrează că mama este sănătoasă. În tot acest timp, nou-născutul este hrănit cu formulă de lapte. "Nou-născutul nu va fi pus în contact fizic şi nici la o apropiere mai mică de doi metri de mamă", prevede protocolul amintit. 

Mama poate intra în contact cu pruncul său şi poate începe alăptarea doar după ce există două teste succesive negative din exsudatul nazo şi orofaringian prin metoda RT-PCR, la interval de 24 ore, pentru ambii (mama şi nou născutul) şi starea clinică a mamei şi a nou-născutului permite aceasta. "Deşi recomandările OMS, susţin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19,având în vedere infrastructura secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie a maternităţilor din România precum şi amploarea pandemiei COVID-19 în România se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată şi hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menţinerea lactaţiei prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obţinut se colectează, se depozitează şi se dezafectează urmând circuitul obişnuit al deşeurilor infecţioase", precizează Ministerul Sănătăţii.

Program social pentru alăptarea în siguranţă

"Teoretic coronavirusul nu se transmite prin lapte, însă contactul dintre mamă şi bebeluş fiind lung şi foarte apropiat, există un risc major de transmitere pe cale respiratorie, iar măştile nu au cum să protejeze. Avem de-a face cu un virus respirator, pe care mama îl poate da copilului la fel cum îl poate transmite soţului ori celor cu care se întâlneşte. Dacă cerem distanţare socială între adulţi, luăm aceeaşi măsură şi în cazul mamei şi a copilului, iar recomandările sunt să nu intre în contact 14 zile. Este un disconfort minim, pentru un beneficiu pe viaţă", afirmă dr. Melinda Baizat.

În acest context, Asociaţia SAMAS a lansat un program social pentru alăptare în siguranţă a bebeluşilor născuţi de mame cu COVID 19, prin care acestea din urmă au la dispoziţie o linie telefonică - 0786 176 949 - unde educatorii perinatali SAMAS şi psihologii specializaţi le oferă consiliere gratuită pentru menţinerea lactaţiei şi consiliere psihologică.

Tot pentru a ajuta la menţinerea lactaţiei, Asociaţia SAMAS trimite prin curier pompe de sân manuale mamelor aflate într-o situaţie economică dificilă: din familii cu venitul mediu/ membru familie sub 500 lei; victime ale violenţei în familie; mame sub 18 ani; femei din case de protecţie, centre de îngrijire a copilului; femei în situaţii de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.). Tot pentru a veni în sprijinul acestor femeie, o parte din fondurile strânse din serviciile online ale Asociaţiei vor fi direcţionate către acest program. De asemenea, toţi cei care doresc să susţină campania o pot face prin donaţii în contul RO60 RNCB 0280 1450 2415 0006 ori printr-un formular de pe site. "Şi sugarii veniţi pe lume în aceste vremuri tulburi merită să aibă un start bun în viaţă şi să se bucure de beneficiile pe termen lung ale alăptării", au transmis cei de la SAMAS.

Mai puteţi citi:

Două spitale din Sălaj, unităţi suport pentru pacienţii cu coronavirus. În timp ce autorităţile tac, angajaţii cer donaţii pentru echipamente

Mituri şi adevăruri despre alăptare. Cât de mult contează mărimea sânilor şi care este poziţia ideală a bebeluşului la sân 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

moftronix2
20.04.2020, 15:40:28

1917…1920. Cea mai mare pandemie a lumii din ultimii 400 de ani, Gripa AMERICANĂ , cunoscută sub numele de Gripa spaniolă. A făcut peste 100 de milioane de morți. Caută pe google....1918 - Cea mai mare pandemie a lumii, Zaiafet, cu imagini din USA si din Europa de Vest. Gripa AMERICANĂ a izbucnit în toamna lui 1917 în câteva garnizoane militare din SUA . Nu aveau lilieci. În martie 1918, cazuri serioase de gripă s-au semnalat în Fort Riley, Kansas, SUA, iar în vara aceluiași an, virusul a suferit o mutație, în urma căreia a devenit un agent infecțios letal după care a produs peste 700.000 de morti in USA. Gripa a fost adusa in Europa de Armata americană care a intrat in Primul Razboi Mondial debarcând in Europa. Primul caz cu mutație confirmată in Europa s-a înregistrat la data de 22 august 1918, în portul francez Brest, pe unde au venit cam jumătate din efectivele americane aliate. Gripa s-a răspândit rapid pe vechiul continent, devenind epidemie și, în cele din urmă, pandemie. A fost dusă in Asia de Trupe ale Indiei ce luptau in armata britanică. In Asia a făcut ravagii in India , Iran …

+1 (1 vot)
moftronix2
20.04.2020, 15:46:57

Cea mai mare Pandemie a lumii....1917....1920 a fost Gripa AMERICANĂ , care a făcut 100 de milioane de morți. La populația de azi a globului asta ar inseamna peste 1.000 de milioane de morți. A fost denumită Gripa Spaniolă din motive de Propagandă. Din 1918 America a inceput controlul deplin asupra Europei de Vest și a Lumii in general.

+1 (1 vot)
Modifică Setările