Cum au ajuns doi afacerişti să fie achitaţi de instanţă după trei ani de procese. Procurorii i-au acuzat de evaziune de 3,6 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii i-au acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală FOTO Arhivă
Procurorii i-au acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală FOTO Arhivă

Doi celebri oameni de afaceri din Sălaj şi-au aflat sentinţa după mai bine de trei ani de procese, într-un dosar de evaziune fiscală şi spalare de bani intrumentat de către DIICOT Salaj.

Afaceriştii sălăjeni Ioan Huluban şi Ioan Galiş, ale căror nume au apărut în mai multe dosare penale, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT Sălaj sub acuzaţia de evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de alţi patru inculpaţi.

Tribunalul Sălaj s-a pronunţat miercuri, 11 decembrie, în acest dosar, la capătul unui proces ce s-a întins pe parcursul a trei ani. Potrivit anchetatorilor, în calitate de reprezentanţi ai firmelor Eurocard 2000 SRL şi Eurocard 2007 SRL, în perioada 2009-2010, aceştia au înregistrat achiziţii de motorină prin intermediul unui circuit evazionist, cu ajutorul a altor inculpaţi. În acest fel, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,65 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

În soluţia publicată pe site-ul instanţei se arată că Ioan Huluban a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe patru ani, pentru comiterea infracţiunii continuate de evaziune fiscală prin evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea SC Euro Trans Mol SRL şi SC Euro Card 2007 SRL. În schimb, a fost achitat pentru spălare de bani şi pentru alte două infracţiuni de evaziune. El va avea de achitat în solidar cu un alt inculpat din dosar şi cu părţile responsabile civilmente, către bugetul de stat a sumei de 193.000 de lei, precum şi a dobânzilor, majorărilor de întârziere şi a penalităţilor aferente.
În ceea ce îl priveşte pe Ioan Galiş, acesta a fost achitat de toate capetele de acuzare, respectiv trei infracţiuni de evaziune şi una de spălare de bani.

Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

Numele celor doi afacerişti sălăjeni fost implicate în mai multe dosare penale, printre care şi unul de coruptie, alături de oameni din poliţie, magistratură şi învăţământ. Cazul a fost instrumentat tot de DIICOT Sălaj, însă munca procurorilor a fost desfiinţată de instanţă, după ce Curtea de Apel Cluj a constatat, în primăvara acestui an, nulitatea absolută a rechizitoriului.

Mai puteţi citi:

Un dosar de evaziune fiscală, minge de ping-pong între judecători şi procurori

Lovitură pentru DIICOT Sălaj. Nulitate absolută a rechizitoriului unui dosar cu nume grele din magistratură, poliţie şi învăţământ

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite