Cum a ajuns un om simplu să fie deshumat după ce a fost îngropat de familie. Bâlbele unui accident de muncă cu anchetă nefinalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadavrul unui bărbat de 64 de ani decedat la câteva săptămâni după ce a fost victima unui accident de muncă va fi exhumat, printr-o dispoziţie a procurorilor.

Victimă a unui accident de muncă produs în 14 octombrie, în municipiul Zalău, un bărbat de 64 de ani a decedat după 5 săptămâni, pe un pat al Centrului Medico-Social din localitatea sălăjeană Ileanda, acolo unde fusese internat după externarea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Deşi în urma accidentului a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, nici membrii familiei, nici reprezentanţii unităţii medicale nu i-au anunţat pe anchetatori cu privire la decesul victimei. Ba mai mult, spune procurorul de caz Vladimir Munteanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, rudele au dat o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului care a întocmit certificatul medico-legal, în baza căruia a fost emis certificatul de deces.

"În toate situaţiile de moarte violentă sau suspectă - sinucidere, omor sau accident - chiar dacă există un interval liber între evenimentele cauzale şi deces, se face autopsie. În plus, conducătorilor de unităţi medicale le revine obligaţia să anunţe organele de cercetare penală", a precizat procurorul, adăugând că medicul curant de la Ileanda ştia că pacientul fusese rănit în accident.

Mai mult decât atât, spune sursa citată, la cauza directă a decesului, medicul a trecut în certificatul medico-legal, insuficienţa cardio-respiratorie, iar la cauza determinană, traumatism cranio-cerebral: "Având în vedere şi aceste aspecte, autopsia era obligatorie. În schimb, medicul a ales să respecte solicitarea expresă a familiei victimei, ca bărbatul să fie înhumat fără a i se efectua autopsie. Doar că medicul nu trebuia să facă ceea ce au cerut rudele, ci să respecte prevederile legale".

S-ar putea schimba încadrarea juridică

În aceste condiţii, procurorul de caz a dispus exhumarea pentru examinarea cadavrului prin autopsie. În situaţia în care necropsia va stabili o relaţie de cauzalitate între decesul bărbatului şi accident, încadrarea juridică va fi schimbată în ucidere din culpă.

Reamintim că în 14 noiembrie, un bărbat de 64 de ani, angajat al firmei de salubrizare Brantner Environment, a fost rănit grav după ce a căzut de pe scara exterioară a maşinii de gunoi.

Potrivit poliţiştilor, accidentul s-a produs în timp ce şoferul autospecialei, un bărbat de 40 de ani, efectua manevre de intrare pe Aleea Toamnei din Zalău. Colegul său, aflat pe scara exterioară din partea dreaptă-spate a autospecialei, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, lovindu-se puternic la cap. Echipajul medical sosit la faţa locului a găsit victima inconştientă şi a transportat-o de urgenţă la spital, pentru îngrijiri medicale şi investigaţii.

Conducătorul auto a fost testat cu etilotestul, aparatul indicând o alcoolemie de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi vătămare corporală din culpă.

Mai puteţi citi:

Angajat al companiei de salubrizare, în stare gravă la spital. A căzut de pe scara maşinii de gunoi

Concluziile anchetei ITM în cazul muncitorului îngropat de viu. Cât valorează viaţa bărbatului mort în timpul serviciului

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite