Cum le convinge o femeie din Sălaj pe viitoarele mămici să nască natural: „Există foarte multe informaţii depăşite şi chiar greşite legate de naştere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care naşterea prin cezariană pare să devină un fenomen în expansiune, educatorii prenatali încearcă să le insufle viitoarelor mame încredere în propriul corp şi în capacitatea înnascută de a aduce pe lume un copil.

În România, 4 femei din 10 nasc prin cezariană, ceea ce ne plasează ţara pe locul al treilea în Europa, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea City, din Londra. Cifrele sunt îngrijorătoare, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care recomandă ca rata cezarienelor să fie de cel mult 15% din numărul total al naşterilor înregistrate într-o ţară.

Potrivit specialiştilor, principala cauză o reprezintă frica pe care gravida o manifestă faţă de durerile naşterii naturale. Aşa se face că în foarte multe cazuri, operaţia de cezariană este efectuată la solicitarea mamei.

"De multe ori, din lipsa de informare a mamei şi a fricii de durerile naşterii naturale, femeia alege naşterea prin cezariană. Durerea travaliului este cel mai temut lucru pentru gravidă, dar este o parte importantă care ajută femeile să-si găsească propria metoda de a-şi ameliora nasterea", precizează Bianca Cheţa, medic şi educator prenatal Lamaze.

Aceasta susţine că durerea naşterii este o experienţă personală variabilă, fiind determinată de schimbări mecanice ale colului uterin, ale canalului de naştere şi a articulaţiilor pelvice. Deloc de neglijat sunt sursele supraadăugate de durere în timpul travaliului, determinate de imobilizarea prelungită la pat a gravidei în timpul travaliului, procedurile medicale din spital (monitorizare, perfuzie, examinarile vaginale etc.), oboseala, foamea, lipsa somnului, nevoia de urina, setea, tensiunea, anxietatea cu privire la performanţe.

image

Cursuri Lamaze FOTO Arhivă Bianca Cheţan

Recomandată de către ginecologi în situaţii precum afecţiuni oftalmologice, ale coloanei vertebrale, prezentaţie pelviană, transversală ori facială, placenta praevia, suferinţa fetală, afecţiuni ori malformaţii ale fătului, naşterea prin cezariană nu este lipsită de dezavantaje. Dezavantaje pe care femeile însărcinate care aleg să nască prin intervenţie chirurgicală fie nu le cunosc, fie le ignoră, de teama durerii pe care o implică naşterea normală. Printre aceste minusuri: perioada mult mai lungă de recuperare, durata mai mare de spitalizare, creşterea incidenţei infecţiilor, posibilele efecte adverse generate de anestezie, durerile post-operatorii, pierdere mai mare de sânge ce poate cauza anemie.

Cursuri de educaţie prenatală

Folosită în majoritatea statelor dezvoltate de mai bine de jumătate de secol, tehnica Lamaze a început să câştige tot mai mult teren, în ultimii ani, şi în România. Zălăuanca Bianca Cheţan se numără printre cei care promovează această metodă, încercând, astfel, să înlăture frici ori prejudecăţi şi să pregătească gravidele pentru procesul naşterii şi al etapelor ce-i urmează.

Absolventă de Medicină, Bianca este educator prenatal certificat Lamaze şi formator acreditat ANC (Autoritatea Naţională de Certificări), "calificări" pe care le-a obţinut după ce a devenit mamă. Venirea pe lume a fetiţei ei a determinat-o să fie tot mai interesată de transformările pe care le simte şi le experimentează orice femeie în timpul sarcinii şi al naşterii, dar şi după naşterea bebeluşului.

"Eram fascinată de miracolul corpului femeii şi al transformărilor pe care le suferă acesta pentru a da naştere pruncului ei. Aşa s-a născut dorinţa mea de a deveni educator prenatal certificat Lamaze. Sunt o persoană foarte sociabilă şi foarte aproape de pacient mereu, astfel încât rolul de educator prenatal cred că mi se potriveşte ca o mănuşă. Îmi doresc foarte mult să fiu aproape de mămicile care au nevoie de sprijin, mai ales pentru că, din păcate, există foarte multe informaţii depăşite şi chiar greşite vizavi de travaliu, naştere, alăptare ori îngrijirea sugarului. Tocmai de aceea, încerc să răspund tuturor întrebărilor pe care gravidele le au, astfel încât ele se poată bucura de ceea ce înseamnă experienţa naşterii, să fie cât mai pregătite şi mai corect informate sarcină şi schimbările fizice şi psihologice din timpul sarcinii, despre cezariană şi naşterea naturală, despre travaliu, semnele şi stadiile lui, tehnici de respiraţie şi relaxare Lamaze, mecanismul durerii, importanţa alăptării, perioada postpartum şi adaptarea la noua viaţă", mai spune ea.

Pentru ca aceste informaţii preţioase să ajungă la cât mai multe gravide, Bianca organizează cursuri în Cluj-Napoca şi Zalău, iar în curând, şi în Oradea. "Naşterea unui bebeluş este, cu siguranţă, cea mai emoţionantă şi fericită experienţă din viaţa unui cuplu. Trăirile şi emoţia primului contact al mamei cu bebeluşul imediat după naştere nu pot fi comparabile cu nicio altă emoţie pe care aceasta a simţit-o vreodată. Filozofia Lamaze susţine naşterea ca fiind normală, naturală şi sănătoasă. Încrederea în abilitatea de a naşte şi înţelepciunea interioară le ghidează pe femei în timpul naşterii, această experienţă fiind una împlinitoare şi care rămâne cu noi tot timpul vieţii", spune educatorul prenatal.

Ce idei promovează abordarea Lamaze

Specialistul Lamaze consideră că femeile trebuie ajutate să îşi aducă pe lume copilul cu bucurie şi încredere:

"Încrederea viitoarelor mame vine din cunoaştere, din sentimentul că pot întelege, stăpâni şi gestiona tot ce aduce nou perioada minunată şi dificilă a sarcinii, a naşterii, a primelor săptămâni alături de copilaşul nou-născut. Cu cât primesc mai multe răspunsuri la întrebările care le au, cu atât sunt mai liniştite şi se pot concentra pe etapele ce urmează şi pe ce au de făcut. Iar educatorul prenatal certificat Lamaze este, fără îndoială, cheia promovării, susţinerii şi protejării naşterii naturale".

Cursurile Lamaze sunt recomandate după săptamâna 26 de sarcină şi presupun cinci şedinţe de curs, cu durată de aproximativ două ore. Preţul unui astfel de curs este de 250 de lei, sumă în care intră suportul de curs, cadouri din partea partenerilor pentru viitoarea mămică şi puiul ei, un ghid complet de alăptare pentru mămica începătoare, un certificat gratuit de puericultură pentru tătici, în baza căruia ei pot obţine 10 zile de concediu după venirea pe lume a bebeluşului. Pe parcursul întâlnirilor, cursantele primesc informaţii valoroase şi de alţi specialişti, precum un pediatru, care le învaţă despre îngrijirea nou-născutului, sau un ginecolog, care oferă detalii despre proceduri medicale din spital - cezariană, epidurală, epizotomie.

"Cursul este interactiv, având o parte teoretică şi una practică cu numeroase demonstraţii şi filmuleţe. La finalul celor cinci şedinţe, prin informaţiile şi sfaturile practice actuale, complete şi documentate, fiecare viitoare mămică dobândeşte încrederea şi optimismul de care are nevoie pentru a vedea naşterea normală, naturală şi sănătoasă, pentru a lua deciziile cele mai corecte pentru ea şi corpul ei", susţine Bianca.

Rolul educatorului prenatal

Metoda Lamaze, dezvoltată de obstetricianul francez Fernard Lamaz în 1951, promovează diverse tehnici care ajută femeia în procesul naşterii, pentru a permite travaliului să decurgă de la sine, dar şi poziţii pentru travaliu şi naştere, masaj, aromaterapie, tehnici de respiraţie, alăptare şi ataşarea bebeluşului imediat după venirea pe lume.

image

Cursuri Lamaze FOTO Arhivă Bianca Cheţan

În filozofia Lamaze, educatorii prenatali dau femeii posibilitatea de a lua decizii informate, de a fi responsabilă de sănătatea ei şi de a avea încredere în înţelepciunea interioară. Rolul educatorilor prenatali este să dea femeilor informaţii actuale şi documentate medical, să dea putere femeilor să ia decizii informate. Pregătirea Lamaze determină femeile să-şi dezvolte încrederea în propria abilitate şi să înţeleagă anatomia şi fiziologia unei naşteri naturale. După cum spune Bianca Cheţan, cunoştinţele şi aptitudinile învăţate la cursurile Lamaze ar trebui să le dea femeilor încrederea în abilităţile lor de a naşte:

"Aici învaţă o serie de măsuri de comfort pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului: tehnici de relaxare şi respiraţie (respiratie dupa tipar), poziţii favorabile în timpul travaliului, (beneficiile poziţiilor gravitaţionale), importanţa sprijinului fizic şi emoţional, atingere, masaj, focalizarea atenţiei, hidroterapie, cald şi rece, aromaterapie".

O altă menire a educatorului este să susţină alăptarea, mai ales într-o perioadă în care foarte multe mămici renunţă să îşi hrănească bebeluşul la sân fie din lipsă de informare, fie din cauza unor mituri legate de alăptare, precum "nu am suficient lapte", "laptele meu este prea slab", "bebe nu se satură", "sânii mei nu se umplu cu lapte" ori "bebe nu ştie să tragă din sân".

"Mămicile trebuie să ştie că au întotdeauna suficient lapte pentru a hrăni bebeluşul, că trebuie să alăpteze la cerere, ori de câte ori cere nou-născutul, că timpul acordat fiecărui alăptat nu trebuie restricţionat, că impunerea unui program de alăptat la trei ore, oferirea suzetei, a apei ori a laptelui praf vor descreşte producţia de lapte ori că nu trebuie să aştepte până ce sânii se umplu ori devin tari pentru a hrăni bebeluşul. Poziţiile corecte de alăptat, ataşarea corectă a bebeluşului la sân, punerea bebeluşului la sân la primele indicii de foame sunt de asemenea foarte importante pentru succesul alăptatului. Plânsul bebeluşului este un semn tardiv de foame", afirmă Bianca Cheţan.

Vă mai recomandăm:

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Cursuri gratuite de puericultură. Ce avantaje au tăticii cu diplomă

Riscurile diabetului gestaţional. De ce este importantă monitorizarea glicemiei în sarcină

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite