Cum a explodat numărul focarelor de pestă porcină în Sălaj. „Am cules de pe câmp 13 porci morţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină africană face ravagii gospodăriile din în Sălaj, în mai puţin de două săptămâni, în judeţ fiind identificate aproape 10 focare. 22 de porci au fost descoperiţi morţi, iar alţi 26 au fost ucişi.

Pesta porcină africană a scăpat de sub control în judeţul Sălaj, după ce în ultimele două săptămâni, numărul focarelor a explodat. Potrivit oficialilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, în prezent, în judeţ sunt active focare în gospodării din localităţi Cuceu, Surduc, Ciocmani, Băbeni, Zalha, Rona, Bălan şi Gîlgău Almaşului. În total, 48 de porci au fost afectat, 22 dintre ei fiind găsiţi morţi, iar alţi 26 fiind sacrificaţi.

Situaţia este una delicată, spune Cosmin Todoruţ, purtătorul de cuvând al DSVSA Sălaj, şi s-a lăsat cu plângeri penale. Reprezentantul instituţiei a explicat că totul a escaladat după ce, văzând că animalele i se îmbolnăvesc, un bărbat din Surduc a început să vândă purceii din gospodărie. Astfel, virusul a fost răspândit şi în exploataţii din alte localităţi.

"În cazul de la Surduc, am cules de pe câmp 13 porci morţi. Proprietarul îi lăsa liber, fără respectarea normelor de biosecuritate. Ba mai mult, în momentul în care a văzut că animalele încep să se îmbolnăvească, a transportat purceii pentru a-i vinde în alte localităţi, împrăştiind, astfel, virusul. Avem indicii că din exploataţia lui s-a difuzat boala în Cuceu, Ciocmani, Băbeni, Zalha şi Rona. Vom face plângere la poliţie", spune Todoruţ.

Acesta a adăugat că inspectorii DSVSA Sălaj au făcut deja o sesizare la Poliţie în privinţa unui alt bărbat, din Bălan, care a tăiat doi porci în cele două săptămâni de incubaţie a bolii. Conform legislaţiei în vigoare, carnea şi produsele din carne - considerat material potenţial infectat -trebuiau confiscate şi distruse, dar bărbatul a refuzat să le pună la dispoziţia inspectorilor. "Echipa a solicitat intervenţia poliţiştilor de la postul local, dar proprietarul a refuzat şi în prezenţa acestora. A semnat pentru refuz, aşa că am făcut plângere la poliţie", explică Todoruţ.

Cu excepţia proprietarului de animale din Cuceu, toţi ceilalţi au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 1.000 de lei, pentru vânzarea sau cumpătarea de animale fără documente de provenienţă. În plus, niciunul dintre cei amendaţi nu va avea dreptul la despăgubiri din partea statului, a precizat oficialul DSVSA Sălaj.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, prin pagubele pe care le produce, atât în mod direct, prin mortalitate, cât şi indirect, spre exemplu, prin măsurile de sacrificare de necesitate care se impun.

În judeţul Sălaj, pesta porcină africană a închis târgurile de animale încă din 2018.

Vă mai recomandăm:

Noi cazuri de pestă porcină în Sălaj: 35 de cadavre găsite într-o pădure

Pesta porcină africană loveşte din nou în Sălaj. 50 de animale dintr-o gospodărie au fost eutanasiate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite