Cum faci cea mai bună supă de chimen. Reţeta unui cunoscut bucătar ardelean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supa de chimen este un preparat plin de savoare FOTO Facebook.com/Mircea Groza
Supa de chimen este un preparat plin de savoare FOTO Facebook.com/Mircea Groza

Uşor şi rapid de preparat, supa de chimen este extrem de aromată, iar în alături de crutoane ori de pâine prăjită cu usturoi vă va surprinde în mod plăcut. Iată varianta cunoscutului bucătarul sălăjean Mircea Groza.

Uşor şi rapid de preparat, supa de chimen este extrem de aromată, iar alături de crutoane ori de pâine prăjită cu usturoi vă va surprinde în mod plăcut. Iată varianta cunoscutului bucătarul sălăjean Mircea Groza.

Ingrediente

3-4 linguri seminţe de chimen; 
o ceapă;
doi căţei de usturoi;
trei linguri cu făină;
boia dulce;
sare;
piper. 

Opţional, pentru tăiţei: 

un ou; 
trei linguri cu făină;
sare.  

Seminţele de chimen se prăjesc într-o oală, la foc mic, amestecând continuu, până când învelişul începe să pocnească, iar aroma inconfundabilă învăluie bucătăria.

Adăugaţi în vas doi litri de apă şi lăsaţi să dea câteva clocote. Daţi deoparte, puneţi un capac peste şi lăsaţi aşa circa 15 minute, pentru ca apa să se umple de parfumul chimenului. Apoi strecuraţi. Între timp, puneţi la călit într-o lingură de ulei o ceapă curăţată şi tocată mărunt, peste care adăugaţi doi căţei de usturoi pisaţi; amestecaţi continuu, iar în momentul în care ceapa devine translucidă, completaţi cu trei linguri rase cu făină şi puţină boia dulce. 

Este esenţial să amestecaţi continuu, avertizează bucătarul, având grijă ca preparatul să nu se ardă. 

Urmează să adăugaţi o cană cu apă rece, puţin câte puţin, continuând să amestecaţi cu grijă, pentru a nu se forma cocoloaşe. În momentul în care este capătă o consistenţă omogenă şi tinde să să îngroaşe, puneţi din zeama caldă de chimen. Condimentaţi cu sare şi piper. Se serveşte cu crutoane sau cu pâine prăjită frecată cu usturoi şi stropită cu ulei.

Cei care doresc, pot opta pentru varianta cu tăiţei de casă, varianta „la pungă“. Pentru prepararea acestora, aveţi nevoie de trei linguri de făină, un ou şi sare; veţi obţine un aluat cremos, pe care îl turnaţi într-o pungă tăiată la un colţ, iar prin deschizătură lăsaţi să se scurgă amestecul rezultat direct în supă. Lăsaţi să mai fiarbă circa două minute şi supa este gata. 

Există şi o variantă scurtă pentru această reţetă, dacă apelaţi la un Soup Maker de calitate cum este cel de mai jos. Puteţi să căliţi legumele direct la el, iar apoi să adăugaţi restul de ingrediente şi supa va fi gata fără mari bătăi de cap, într-un timp scurt. În plus, nu veţi mai avea grija amestecatului şi a lipitului. 

Vă mai recomandăm:

Reţeta perfectă de prânz în perioada postului. Secretul unei ciorbe cu vitamine şi savoare

Cum se găteşte cea mai bună ciorbă de ceapă cu pui. Reţeta gospodinelor din „patria cepei“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite