Zalău

articolul anterior articolul urmator

Cum faci lucicoşul, delicioasa ciorbă de varză din Ardeal. Reţeta unui celebru gastronom

5
14 Nov 2019 06:10:38
Autor: Andreea Vilcovschi
Presăraţi mărar verde tocat FOTO Mircea Groza
Presăraţi mărar verde tocat FOTO Mircea Groza

Frecvent gătită în fiecare bucătărie, ciorba de varză este nu doar uşor de făcut, ci şi extrem de gustoasă. Varianta ardeleanească are, însă, un plus de savoare, aşa că trebuie încercată.

În zona Ardealului, ciorba de varză cunoaşte diferite denumiri influenţate de cea din bucătăria ungurească: luşcoş, lucicoş sau lucskos káposzta.

Reţeta acestui preparat, culeasă de către gastronomul Mircea Groza de la gospodinele din satele sălăjene, implică următoarele ingrediente: carne afumată/cârnaţi, carne proaspătă de pui, viţel sau porc, o căpăţână de varză, o ceapă, doi morcovi, un pătrunjel, un păstârnac, doi ardei, o ţelină cu frunze, trei crenguţe de cimbru, mărar verde, sare, piper.

Mod de preparare: Mai întâi tăiaţi carnea cubuleţie şi rumeniţi-o uşor pe toate părţile în puţin ulei, în oala în care urmează să faceţi ciorba. Adăugaţi sare şi piper, apoi ceapa tocată; amestecaţi până când ceapa devine sticloasă; turnaţi apă caldă, în funcţie de câtă ciorbă vreţi să pregătiţi. Leagă crenguţele de cimbru şi pune-le în oală, apoi adaugă păstârnacul crestat şi un ardei întreg. Lasă să fiarbă puţin, apoi completează cu restul legumelor tocate; după ce ai scos ardeiul întreg, rădăcina de păstârnac şi crenguţele de cimbru, poţi pune varza tăiată fideluţă.

Când toate sunt fierte, pregătiţi o îngroşală, astfel: puneţi pe foc o crăticioară cu o lingură de ulei şi făină şi amestecaţi continuu, având grijă să nu se ardă. Daţi deoparte, presăraţi boia dulce, amestecaţi din nou, apoi stingeţi cu un pahat-două de suc de roşii. Puneţi pe foc, fierbeţi, iar când începe să se îngroaşe, adăugaţi treptat din supa caldă. Turnaţi totul în oală, mai daţi câteva clocote, iar ciorba este gata.

La final, adăugaţi mărar verde tocat şi smântână.

Poftă bună!

Mai puteţi citi:

Secretele unui preparat doldora de arome. Cum faci delicioasa ciorbă de pui cu găluşte din ciuperci

Cum faci chiftelele cu ciuperci. Deliciul culinar pe care trebuie să îl încerci

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

ovidiu preda
14.11.2019, 08:01:10

Reteta adevarata din ardeal puneti carnea la fert, de preferat oaie sau vitel, cind e aproape fiarta adaugati varza si rosii sau bulion, condimente sare, piper, cimbru si chimen, in farfurie se pune si smintina....uitati de morcovi, telina, marar, sau alte aiureli

Giorgione
14.11.2019, 08:46:36

Si daca varza este si murata îm îm îmmmmm......

Adrian Foangǎ
14.11.2019, 08:12:10

Alta mizerie din ardeal. Ciorbe de varza si varza cu taitiei - asta au bagat slugile alea in ele toata istoria.

-3 (3 voturi)
ASB
14.11.2019, 10:35:58

@Fofoloanga Tot mai buna e mancarea asta decat madularele cu care te-au obisnuit taica-tau si unchii in copilarie.

+3 (3 voturi)
Stanila Ion
14.11.2019, 12:54:50

Ce-am mancat eu pe la Oradea sub numele de lucicos numai ciorba nu era, semana mai mult cu varza calita cu carne cu carne....

+1 (1 vot)