Zalău

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost transformată aniversarea unei românce de-o vârstă cu Unirea într-un fel de priveghi. Femeia imobilizată la pat, fotografiată frumos alături de oficialităţi

5
14 Jun 2018 14:05:41
Autor: Andreea Vilcovschi
Ana Ignăţiel a fost sărbătorită în salonul de spital FOTO Facebook.com/Instituţia Prefectului - Judeţul Sălaj
Ana Ignăţiel a fost sărbătorită în salonul de spital FOTO Facebook.com/Instituţia Prefectului - Judeţul Sălaj

250 de români care au împlinit sau vor împlini în 2018 un secol de viaţă sunt omagiaţi în cursul acestui an de către autorităţi, în cadrul Campaniei "O viaţă cât un centenar", derulată de către Ministerul Afacerilor Interne.

Lansată la mijlocul lunii aprilie 2018 în semn de preţuire faţă de românii care s-au născut în anul Marii Uniri, campania are ca scop mediatizarea poveştilor de viaţă ale "centenarilor". Cei 250 de sărbătoriţi sunt vizitaţi de către reprezentanţii MAI, pentru a-i cunoaşte, a le asculta poveştile şi pentru a învăţa din experienţa unui secol trăit în România.
 
“V-aţi născut odată cu România şi aţi avut privilegiul de a trăi alături de Ea 100 de ani de istorie! O istorie nu întotdeauna uşoară, dar una demnă. Din păcate nu mai avem lângă noi pe mulţi dintre cei care au contribuit în aceşti 100 de ani la dezvoltarea României, aşa cum am cunoscut-o noi, cei cu mai puţini ani de viaţă!
 
România a fost făurită de cei care au crezut în destinul acestui stat, de cei care au trăit, au muncit şi au rămas aici, în ciuda încercărilor sau provocărilor istoriei. România va rămâne România atâta timp cât fiecare dintre noi va crede în Ea, atât timp cât fiecare dintre noi îşi va dovedi patriotismul prin tot ceea ce face şi cât timp vom avea înţelepciunea de a les pune copiilor şi nepoţilor noţtri cu ce sacrificii a fost făurită naţiunea noastră. România va rămâne atata timp cât ne vom respecta strămoşii şi eroii noştri, bunii şi străbunii”, le-a transmis ministrul Carmen Dan în scrisoarea de felicitare.
 

Cu flori la căpătâi şi acoperită cu tricolorul

Ana Ignăţiel este unul dintre românii ajunşi la venerabila vârstă de 100 de ani. Originară din judeţul Alba, şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii la Timişoara, unde a lucrat ca laborantă, pentru ca în ultimii ani să se mute Zalău, împreună cu rudele care o îngrijesc. Starea sa de sănătate a făcut necesară internarea, pentru o perioadă, la o clinică privată de recuperare. Acolo a fost vizitată miercuri, 13 iunie, de către reprezentanţii Instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum", pentru a-i înmâna un drapel, o insignă cu inscripţia "România 100" şi scrisoarea ce i-a fost adresată de către ministrul Carmen Dan. Momentul de sărbătoare a fost marcat şi cu un tort în culorile drapelului naţional, alături de un buchet de flori şi mici cadouri, cumpărate la iniţiativa câtorva dintre oamenii în uniformă participanţi şi cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor.

 
Subprefectul Alexandru Vegh îi înmânează drapelul FOTO Instituţia Prefectului Sălaj
 
Momentul care s-a dorit a fi o omagiere a fost transformat, însă, într-un "priveghi", după cum se vede în fotografiile postate pe contul de Facebook al Prefecturii Sălaj. Cum sărbătorita este imobilizată la pat, "oaspeţii" s-au adunat în jurul său, ţinând în mâini tortul tricolor, cu lumânări, i-au acoperit trupul în drapelul naţional şi i-au pus flori la capătâi. Dacă actiunea a fost una bine intenţionată, rezultatul nu a fost unul tocmai reuşit.
Pentru ca tabloul să fie complet, salonul a fost "garnisit" şi cu un bannere aşezate strategic la capul sărbatoritei. Reprezentanţii Prefecturii, instituţie care a coordonat acţiunea, nu au comentat pe marginea subiectului.

Gheorghe Şolomonean, felicitat la cei 100 de ani de către prefectul Florin Florian FOTO Instituţia Prefectului Sălaj
 

În aceeaşi zi, autorităţile au ajuns şi la Grigore Şolomonean, din localitatea Chendrea, un alt sălăjean de-o vârstă cu Marea Unire. "Centenarul" a luptat pe frontul Celui De-al Doilea Război Mondial, iar când s-a întors pe meleagurile natale a ridicat, ca meşter zidar, peste 100 de case în satul natal şi localităţile din jur. Grigore Şolomonean le-a împărtăşit vizitatorilor traumatizanta călătorie de întoarcere de pe front, dar şi momente plăcute petrecute alături de familia numeroasă, ce se compune acum din patru copii, 10 nepoţi şi 10 strănepoţi.

Mai puteţi citi:

Omagiu inedit adus eroilor celor două Războaie Mondiale. Peste 6.000 de arbori plantaţi în forma iniţialelor R şi M

Petiţia halucinantă şi plină de greşeli gramaticale a unui primar care propune transferarea poliţiştilor din comună. Ce răspuns a primit de la prefectură
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Kola Koka
14.06.2018, 14:19:48

in afara de medalii ce li se mai da? chiar sunt nerusinati. isi aduc aminte de ei doar cand trebuie sa faca propaganda! PCR ?

+2 (2 voturi)
Ovidiu Olariu
14.06.2018, 16:23:53

Niciunul din reprezentantii autoritatilor locale nu si-au dat seama ca sunt caraghiosi daca in acest fel s-au gandit sa celebreze varsta -fie aceasta si centenara- a unei femei ? Biata femeie este intinsa in pat, la orizontala, acoperita de drapelul national, si, de jurul imprejurul ei, stau, in posturi ridicole, ca intr-o incapere de ceremonii funerare, mai multe notabilitati locale. Un eveniment, menit sa consemneze respectul fata de niste persoane in varsta, care, de-a lungul unei vieti indelungate, si-au adus o contributie la progresul tarii, a fost transformat intr-o manifestare jenanta si ridicola. Ati fost penibil, stimati reprezentanti ai autoritatilor locale ! Din moment ce, iata, se dovedeste -inca odata !- ca autoritatile locale nu sunt capabile sa gandeasca, ar fi fost, poate, potrivit ca, in locul celor care ar trebui sa raspunda, in judete, de "compartimentul minte", sa gandeasca -inca din start- cei aflati in conducerea MAI si sa le inmaneze impotentilor locali niste "instructiuni" de aplicare a acestei initiative. In absenta unei gandiri corecte, unele manifestari, organizate cu prilejul Centenarului Unirii, care, in principiu, sunt binevenite, se transforma in activitati inutile si ridicole ! Pacat !

+2 (2 voturi)
Markus Roman
14.06.2018, 15:40:16

Dar cum a fost transformata ziua tantalauluii de la 3 Coceni intr-o aiureala, se intreaba cineva? Cum sa lipseasca de la ziua pretziosului sotz o ravasitoare ranjlita ca sotia lui Klaus??? Bhai dobytocylor, voi nu vedeti ca astia doi nu mai sunt impreuna? Ranjitul + ranjita = kaput Personal am auzit ca ranjita traieste cu altul la Sibiu iar ,,ipotentul" cu alta la Bucuresti. Asa se si explica excursiile de unul singur la ski si in strainatatzuri. Unde ati mai auzit ca ,,prima doamna" sa doarma singura la Sibiu iar tantalaul sa stea singur la Cotroceni? Sa-l lingeti bineeeeee!!!

-4 (6 voturi)
Ovidiu Olariu
14.06.2018, 18:04:29

Markus, Nu doresc in nici un fel sa asociez numele parintilor tai cu un rebut ca tine, pentru ca nu vreau sa jignesc niste oameni care nu merita acest lucru, dar, daca, totusi, iti mai traiesc parintii, intreaba-i, la prima inatlnire pe care o ai cu ei, daca esti singurul dobitoc din familia voastra si daca, in familie, a mai existat -sau daca mai exista cumva in prezent- vreun ipochimen care sa te depaseasca in prostie ! In rest, iti doresc un singur lucru si, pentru a fi, totusi, concret, precizez: sa-ti dea Dumnezeu sanatate mintala, pentru ca, din pacate, pentru toti ai tai, exact acest lucru iti lipseste ! P.S. Pentru operatiunea "lins', pe care ai abordat-o cu multa competentza, inscrie-te neaparat pe lista celor care practica aceasta frumoasa indeletnicire in PSD. Acolo vei deprinde tehnici stralucite si, cu timpul, vei deveni unul din cei mai performanti lingai din randul celor care practica, in coalitia PSD-ALDE, aceasta indeletnicire cu laudabile origini comuniste, de tipul "stima noastra si mandria" !...

+3 (3 voturi)
Mircea Nistor
14.06.2018, 20:16:30

Just, cum stau pe capul bietei femei la pat, sunt curat personificarea politicienilor-lipitori strânși grupat pe România centenară și exsangvinând-o c-o poftă demnă de urmașii lui Dracula.Personajul fictiv,că vreun urmaș al lui ȚEPEȘ întârzie să apară, deși tare mai e așteptat și dorit...

Modifică Setările