Cum să nu alunecăm pe gheaţă. Sfaturi pentru o deplasare în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul rece nu este lipsit de pericole, iar unul dintre acestea este dat de zonele alunecoase. În aceste condiţii, păstrarea poziţiei verticale în timp ce vă deplasaţi devine o provocare.

Când trotuarul sau strada se transformă în adevărate patinoare, trebuie să dăm dovadă de foarte multă prudenţă pentru a nu avea parte de incidente neplăcute. Alunecarea şi căzăturile pe gheaţă cauzează, iarnă de iarnă, numeroase accidentări, ce pot fi însă prevenite cu puţina atenţie.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă menţineţi mai uşor echilibrul:

1. Mergi ca un pinguin. Mersul legănat al pinguinului este una dintre cele mai cunoscute tehnici de evitare a rănirii grave în timpul deplasării pe gheţuş. Cel mai important detaliu îl reprezintă poziţia: depărtaţi picioarele şi înclinaţi trupul spre înainte, pentru ca întreg centru de greutate să se plaseze pe piciorul din faţă. Faceţi paşi scurţi, târşâind picioarele într-o parte şi în alta.

2. Ignoră telefonul. Dacă eşti concentrat asupra mobilului, nu vei fi atent la zona alunecoasă pe care o traversezi, iar dacă mâinile îţi sunt ocupate cu telefonul, nu te vor mai ajuta în eventualitatea unei căderi. Dacă nu te poţi despărţi de telefon, optează pentru căşti wireless, însă ţine cont de faptul că vă poate distrage atenţia şi riscaţi, astfel, să treceţi cu vederea posibilele pericole din jur.

3. Poartă hainele potrivite. Nu uita să îţi pui mănuşi, pentru a nu simţi nevoia să stai cu mâinile în buzunare şi a te putea folosi de ele pentru un mai bun echilibru. O haină şi o pereche de pantaloni mai groşi nu doar că vă vor ţine de cald, dar vor şi atenua o eventuală căzătură. Optaţi pentru încălţăminte din talpă antiderapantă, de cauciuc moale, dar şi pentru ochelari de soare, în zilele însorite, care vă vor ajuta să vedeţi din timp porţiunile alunecoase.

4. Păstrează mâinile libere. Mersul pe gheaţă presupune echilibru, lucru pe care nu îl veţi putea asigura dacă sunteţi încărcat cu bagaje. Dacă totuşi trebuie să căraţi câteva, duceţi-le în ambele mâini, astfel încat greutatea să fie distribuită în mod egal.

5. Fii pregătit să aluneci şi să cazi. Când simţi că de dezechilibrezi şi că nu poţi face nimic pentru a evita căzătura, relaxează-ţi muşchii, pentru ca aterizarea să fie fluidă. Dacă simţi că te prăbuşeşti pe spate, înclină-te puţin înainte, împingând bărbia spre piept, pentru a-ţi proteja capul de o eventuală lovitură. Încearcă să îndoi puţin genunchii, astfel încât căderea să fie de la înălţime mai mică şi straduieşte-te să aterizezi pe coapse.

Mai puteţi citi:

Cum să tratezi eficient răul de mişcare resimţit de copii. Ce alimente trebuie să consume cei mici înainte de călătorie

10 sfaturi esenţiale ca să ai un stomac sănătos. Semnele clare care trebuie să te trimită obligatoriu la doctor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite