Cum să pierzi 1 milion de lei. „Reţeta“ ISJ Sălaj: începi executarea silită după termenul de prescripţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea ce găzduit Palatul Copiilor este pusă în vânzare FOTO Andreea Vilcovschi
Clădirea ce găzduit Palatul Copiilor este pusă în vânzare FOTO Andreea Vilcovschi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a început urmărirea penală in rem într-un dosar în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a pierdut o despăgubire de peste un milion de lei.

Nevoit să renunţe la clădirea ce a găzduit timp de mai bine de cinci decenii Palatul Copiilor Zalău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj s-a trezit că nu mai poate să recupereze 1,1 milioane de lei, bani pe care statul român i-a investit în reabilitarea şi extinderea spaţiilor de pe strada Cloşca. Şi asta după ce, spun anchetatorii, demersurile ce se impuneau în acest scop au fost făcute prea târziu.

Moştenitorii, obligaţi la plata despăgubirilor

Imobilul în care a funcţionat timp de decenii Palatul Copiilor din Zalău a fost retrocedat, în urma unei decizii definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Se întâmpla în urmă cu mai bine de un deceniu, după ce moştenitorii foştilor proprietari ai clădirii, familia Bikfalvy, au cerut instanţei să le fie înapoiată clădirea pe care statul român a preluat-o în mod abuziv în anii `50.

Întrucât spaţiul suferise, de-a lungul acestor ani, o serie de intervenţii în urma cărora suprafaţa construită a fost extinsă, ISJ Sălaj, în administrarea căruia se afla clădirea, a intentat proces proprietarilor pentru a recupera banii investiţi. Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză reclamantului şi a emis, în 21 aprilie 2011, o decizie civilă, rămasă definitivă şi executorie, prin care îi obligă pe moştenitori să achite către ISJ Sălaj 1,1 milioane de lei pentru construcţiile noi şi îmbunătăţirile aduse imobilului. Nemulţumiţi de soluţia instanţei clujene, aceştia se adresează Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care se pronunţă în anul umător, menţinând decizia, astfel că moştenitorii familiei Bikfalvy sunt obligaţi la plată.

Din motive deocamdată necunoscute, reprezentanţii Inspectoratului au făcut primele demersuri pentru executarea silită a proprietarilor Palatului Copiilor abia în iunie 2015, la scurt timp după ce aceştia notificau instituţia, prin intermediului executorului judecătoresc, că termenul de prescripţie extinctivă, în care ar fi putut cere executarea silită s-a împlinit în 21 aprilie 2014. Adică la trei ani de la data în care magistraţii clujeni pronunţau hotărârea definitivă şi executorie.

ISJ, cu buzele umflate

Proprietatea a fost scoasă la licitaţie, însă niciun doritor nu şi-a manifestat interesul de a o cumpăra. Moştenitorii nu au stat, însă, cu mâinile în sân. Văzând că creditoarea nu a întreprins niciun demers care să ducă la întreruperea cursului prescripţiei, s-au adresat din nou instanţei, solicitând să constate că dreptul de a cere executarea s-a prescris şi să anuleze actele de executare efectuate în Dosarul execuţional. Au avut câştig de cauză, astfel că întreaga procedură de executare silită a fost anulată. Aşa se face că proprietarul a rămas cu clădirea, iar ISJ Sălaj, cu buzele umflate. Ba mai mult, a fost pusă în situaţia de a găsi spaţii în care Palatul Copiilor să îşi poată desfăşura activitatea. Cu ajutorul administraţiei locale, instituţiei i-au fost puse la dispoziţie, spre utilizare gratuită, spaţii în incinta a două unităţi de învăţământ din municipiu: Şcoala Gimnazială "Iuliu Maniu" Zalău şi Licelul Tehnologic "Voievod Gelu" Zalău. În prezent, peste 1.800 de elevi frecventează activităţile care sunt organizate aici.

Procurorii au intrat pe fir

Problema celor 1,1 milioane de lei a ieşit la iveală recent, în urma unui control pe care oficiali din Ministerul Educaţiei l-au făcut la Inspectoratul sălăjean. "Din documentele analizate şi din discuţiile purtate cu persoanele implicate în speţă a rezultat că ar putea fi întrunite elemente constitutive ale unor infracţiuni precum neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu", ne-au transmis reprezentanţii Ministerului, prin Biroul de comunicare. "Prin urmare s-a propus ca dosarul să fie înaintat DNA-Serviciul Teritorial Cluj, care este în măsură să încadreze faptele, să stabilească valoarea prejudiciului şi să nominalizeze persoana sau eventual persoanele care s-ar putea face vinovate de producerea acestuia", a mai spus sursa citată.

La rândul lor, procurorii DNA au stabilit că faptele nu intră în competenţa de soluţionare a instituţiei şi au transmis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, care a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

Inspectorul şcolar general Maria Pop, cea care conduce ISJ Sălaj din vara anului 2014, nu a dorit să comenteze subiectul câtă vreme există cercetări în derulare. "Până la finalizarea verificărilor suntem în imposibilitatea de a oferi un răspuns. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj urmează toate mijloacele legale de a recupera suma respectivă", ne-a declarat Maria Pop. Coincidenţă sau nu, juristul instituţiei şi-a dat demisia.

Mai puteţi citi:

FOTO România lucrului prost făcut. Cum să toci milioane ca să îneci monumente istorice în betoane şi în kitsch

Spitalul Judeţean, bun de plată în dosarul mamelor îmbolnăvite de meningită în sala de operaţii. „Am mers să nasc şi m-am întors cu un picior în groapă“

Disperarea unui tată a cărui fiică a fost ucisă acum 17 ani: „100 de ani să mai trăiesc şi nu le-aş da pace anchetatorilor până nu află adevărul“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite