Cum se prepară săpunul de casă. Reţeta tradiţională cu slănină şi apă de ploaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obicei vechi de pe vremea bunicilor şi străbunicilor noştri şi peste care s-a aşternut praful este redescoperit în comunităţile din mediul rural.

Într-o perioadă în care piaţa produselor cosmetice abundă în săpunuri de diferite forme şi culori, care mai de care mai parfumate, mai bogate în chimicale, unele delicate şi hidratante, altele antibacteriene ori abrazive, varianta naturală tradiţională, realizată după reţeta bunicii, tinde să fie dată uitării.

În comuna natală a marelui istoric Simion Bărnuţiu - Bocşa, judeţul Sălaj, acest obicei vechi, practicat în secolele trecute în mai toate gospodăriile ţărăneşti, a fost reînviat la iniţiativa conducerii Primăriei, în parteneriat cu Centrul de Informare şi Marketing Turistic. Ideea a venit din dorinţa de a redescoperi şi promova tradiţiile de odinioară, dar şi pentru a arăta turiştilor care ajung pe aceste meleaguri că totul se conservă. "La noi, la Bocşa, ca în toate satele din Transilvania, săpunul nu se cumpăra niciodată. Fiecare femeie din sat îşi făcea propriul săpun pe care îl folosea la toate. Bunicile noastre obişnuiau să facă săpunul din sodă caustică, grăsimi animale şi plante uscate, pentru a mirosi frumos", susţin reprezentanţii Centrului.

Metoda de realizare a săpunului de casă este una simplă, ce nesită doar câteva ingrediente: slănină (4 kg), untură (cel mult un sfert din greutatea totală), sodă caustică (1 kg), un pumn de sare grunjoasă şi apă de ploaie (circa 10 litri). Pentru un produs parfumat şi bogat în proprietăţi terapeutice, pot fi adăugate plante naturale precum urzica, muşeţelul, pelinul.

Se recomandă precauţie la utilizarea sodei caustice. Pentru că la contactul cu pielea, această substanţă produce arsuri, trebuie să folosiţi mănuşi de cauciuc şi ochelari de protecţie o adăugaţi în cazan.

Toate cele de mai sus se pun la fiert într-un cazan, la foc mic, pentru aproximativ 7-8 ore, perioadă în care se amestecă continuu, cu o lingură de lemn, pentru a nu se arde. Când e gata, se lasă la răcit, apoi se porţionează cu un cuţit. Un astfel de săpun home-made, frumos ambalat, pe care bunicii îl foloseau atât pentru igiena personală, cât şi la spălatul hainelor, va fi dăruit ca suvenir fiecărui turist care ajunge în Bocşa.

Vă mai recomandăm:

Afacere de succes începută într-un cămin studenţesc: produse cosmetice făcute doar din ingrediente naturale

Săpunăreasa care nu foloseşte aditivi, coloranţi sau conservanţi. Şi-a vindecat soţul de o boala dermatologică agasantă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite