Cum recunoşti simptomele de atac cerebral. Proiectul prin care cadrele medicale dintr-un spital de provincie învaţă resuscitare avansată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul este finanţat de Tenaris FOTO TenarisSilcotub
Proiectul este finanţat de Tenaris FOTO TenarisSilcotub

Medicii şi asistenţii medicali au exersat în moduri practice cum să recunoască simptome de atac cerebral şi de stop cardio-respirator şi cum să intervină corect în asemenea situaţii, prin oferirea de suport vital avansat pentru salvarea vieţii pacienţilor.

24 de medici şi asistenţi medicali din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău au participat la o sesiune‑pilot de formare în domeniul tehnicilor avansate de resuscitare, organizată după o metodologie standardizată şi recunoscută la nivel european.

Cursul a fost susţinut de 14 cadre medicale de specialitate, formatori certificaţi ai Consiliului Naţional Român de Resuscitare, formatorul agreat de către compania TenarisSilcotub, care a finanţat integral această sesiune de formare-pilot găzduită în TenarisUniversity. Medicii şi asistenţii medicali au exersat în moduri practice cum să recunoască simptome de atac cerebral şi de stop cardio-respirator şi cum să intervină corect în asemenea situaţii, prin oferirea de suport vital avansat pentru salvarea vieţii pacienţilor. „După mai multe proiecte prin care TenarisSilcotub a investit în sistemul public de sănătate, de această dată putem vorbi în mod direct de un program care salvează vieţi. Cursul este definit printr-un grad înalt de calitate, de la organizare până la conţinut, care respectă standardele naţionale şi europene de medicină de urgenţă. Peste 80% din activităţile celor trei zile au fost practice, astfel încât participanţii să poată aplica deprinderile formate în activitatea lor chiar de a doua zi”, a precizat Codruţa Hodrea, manager Relaţii cu Comunitatea TenarisSilcotub.

tehnici de resuscitare avansata predate cadrelor de la Spitalul zalau

După o primă etapă de studiu individual al materialelor de specialitate puse la dispoziţie de formator,  cei 24 de medici şi asistenţi medicali din Spitalul Judeţean au participat în intervalul 4 - 6 decembrie la sesiunea de pregătire practică, cu simulări sub îndrumarea experţilor CNRR. În urma acestui curs, personalul medical care a promovat examenul final a primit un Certificat European de tehnici avansate de resuscitare recunoscut în ţările Uniunii Europene şi de Colegiul Medicilor din România.

Dr. Valentin Georgescu, directorul programului şi preşedinte al Consiliului Naţional Român de Resuscitare, a menţionat că este pentru prima dată când un spital îşi propune să îşi instruiască specialiştii în tehnici avansate de resuscitare, iar finanţarea este asigurată de o companie privată: „Prin acest program am pregătit după ultimele standarde, atât în privinţa ghidurilor de resuscitare cât şi a normelor de educaţie în resuscitare, primul grup de medici şi asistente din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Intenţia noastră este de a continua aceste sesiuni de formare pentru întregul grup de cadre medicale ţintă ale Spitalului Judeţean. Este pentru prima dată, în experienţa noastră de 15 de ani, când un spital doreşte să instruiască peste 130 de cadre medicale în tehnici avansate de resuscitare şi o companie privată ne finanţează să livrăm acest curs. Ne dorim ca acest exemplu de la Zalău să nu rămână unicat, ci să fie urmat de alte spitale”.

tehnici de resuscitare avansata predate cadrelor de la Spitalul zalau

Sesiunea de formare pilot s-a derulat în cadrul Acordului de cooperare semnat în toamna acestui an între Consiliul Judeţean Sălaj, TenarisSilcotub şi SJUZ. Dat fiind caracterul pilot al acesteia, cei 24 de participanţi au reprezentat secţii medicale cu impact major în domeniul de formare abordat: Unitatea de Primiri Urgenţe, Cardiologie, Anestezie şi Terapie Intensivă, Neurologie, secţii localizate în pavilioanele exterioare, respectiv Pneumologie şi Infecţioase, dar şi alte secţii precum Chirurgie, ORL, Medicină Internă şi Ortopedie.

Mai puteţi citi:

Spitalul care scoate la concurs toate funcţiile de conducere. Ce condiţii se cer şi când sunt programate examenele

Microscop pe 1,5 milioane de lei la Spitalul Judeţean. Aparatul permite realizarea de operaţii craniene complexe

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite