Cum să renunţi la zahăr. Cinci sfaturi pentru o sănătate mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul dă dependenţă FOTO Arhivă
Zahărul dă dependenţă FOTO Arhivă

Zahărul dăunează sănătăţii, cercetările indicând o legătură între acest component alimentar şi diverse afecţiuni, de la obezitate la unele tipuri de cancer. Studiile arată că un individ consumă în medie 17 linguriţe de zahăr pe zi.

Dr. Robert Lustig, profesor de endocrinologie pediatrică la Universitatea din California, San Francisco, spune că suntem construiţi să ne dorim fructoză, întrucât în natură nimic din ceea ce conţine fructoză nu este otrăvitor. Alte cercetări au demonstrat prin intermediul scanărilor RMN cum creierul uman eliberează dopamină atunci când mâncăm ceva dulce, această substanţă având un rol important în menţinerea unei stări generale pozitive.

Zahărul poate da dependenţă.

Site-ul mnn.com vine cu câteva sfaturi care vă pot fi de folos în lupta cu dulcele.

1. Fii motivat

Pe lângă acumularea de kilograme nedorite, consumul de zahăr are o serie de efecte negative asupra sănătăţii. Studiile au demonstrat că acest aliment aparent banal creşte considerabil riscul apariţiei bolilor de inimă, diabetului, accidentului vascular cerebral, bolii Alzheimer şi chiar de cancer. De asemenea, zahărul accentuează procesul de îmbătrânire. Tocmai de aceea, reducerea sau chiar eliminarea acestui produs din alimentaţie este mai mult decât importantă.

2. Renunţaţi la băuturi carbogazoase sau dulci

Băuturile răcoritoare conţin o cantitate considerabilă de îndulcitori, spre exemplu o doză de Cola conţine 35 de grame de zahăr, echivalentul a şase linguriţe. Prin urmare, dacă puteţi renunţa la sucuri, veţi reduce în mod semnificativ cantitatea de zahăr consumată.

3. Puneţi accent pe proteine şi legume

Eliminarea zahărului din alimentaţie vă va îmbunătăţi starea de sănătate, însă este important să includeţi în dietă alimente sănătoase. Mâncând cu regularitate şi sănătos, veţi rezista mai uşor tentaţiei de a păcăli foamea cu o gogoaşă ori o prăjitură.
Cumpăraţi o carte de bucate care pune accentul pe pe reţete sănătoase şi gustoase, ori inspiraţi-vă din bloguri cu reţete de mâncare sănătoasă.

4. Două săptămâni fără zahăr

Încercaţi un experiment pentru două săptămâni în care să nu consumaţi nimic cu zahăr. Nu e o provocare uşoară, însă veţi fi surprinşi să constataţi că după această dietă detoxifiantă vă veţi simţi mai activ, somnul va fi mai odihnitor, organismul va digera mâncarea mai bine şi veţi simţi mai accentuat gustul mâncării.

5. Luptaţi cu poftele

După câteva zile în care nu aţi consumat alimente dulci, pofta de zahăr se va diminua. Totuşi, dacă vă este dificil să rezistaţi tentaţiilor, consumaţi alimente fermentate, precum varză murată, zeamă de varză ori chefir; mirosul lor va alunga pofta de dulce şi, în plus, oferă probiotice care refac flora intestinală.

Citiţi şi:

Testul Babeş-Papanicolau, procedura care salvează vieţi. În ce constă şi la ce vârstă este recomandat

Cele mai periculoase complicaţii ale diabetului: de la orbire la amputarea piciorului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite