Zalău

articolul anterior articolul urmator

Cuscrul şefului DNA şi primar PNL, condamnat pentru abuz în serviciu. Ce pedeapsă i-a aplicat instanţa

0
21 Jul 2020 13:08:42
Autor: Andreea Vilcovschi
Septimiu Ţurcaş este cuscrul şefului DNA FOTO Adevărul
Septimiu Ţurcaş este cuscrul şefului DNA FOTO Adevărul

Ales primar în urmă cu 16 ani, Septimiu Ţurcaş este un important membru PNL, iar în 2016 s-a încurscrit cu actualul şef al DNA, Crin Bologa, când fiul său s-a căsătorit cu fiica magistratului.

După cinci ani de procese, instanţa a pronunţat o primă decizie în cazul dosarului penal în care primarul din Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, alături de alte şapte persoane, într-un dosar ce vizează infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.

Tribunalul Maramureş l-a condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de cinci ani. Pe durata termenului de încercare, Ţurcaş trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Sălaj; să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă sau orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

Magistraţii au dispus încetarea procesului penal pornit împotriva primarului pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2008, în calitate de membru al comisiei de fond funciar, a fost implicat în reconstituirea ilegală a unui drept de proprietate şi ar fi schimbat în mod ilegal şi nejustificat categoria şi calitatea unui alt teren pentru care urma  să fie reconstituit dreptul de proprietate. Acest din urmă teren a fost, mai apoi dezmembrat şi vândut, în scopul dezvoltării unor proiecte imobiliare şi a obţinerii de foloase materiale pentru sine şi pentru alţii. Valoarea totală a daunelor produse astfel oraşului Şimleu depăşeşte 400.000 de lei.
Pentru a respecta dispoziţia Curţii de Conturi privind recuperarea unei sume achitate de către Primărie, în 2007, fără bază legală, Ţurcaş s-a înţeles cu unul dintre inculpaţii din dosar să simuleze nişte contracţe de execuţie de lucrări cu o societate, susţin procurorii.

Lucrările nu au fost executate, dar au apărut în documente în mod nereal, ca fiind comandate şi recepţionate de către Primăria Şimleu. Instituţia a fost prejudiciată, astfel, cu 25.183 de lei, sumă achitată firmei prin dispoziţia edilului. În 2009, primarul ar mai fi aprobat plata a aproape 30.000 de lei pentru lucrări neexecutate.
Procesul a fost înregistrat în 2015 la Tribunalul Sălaj, pentru ca doi ani mai târziu să fie strămutat la Maramureş.
Septimiu Ţurcaş este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai PNL Sălaj, fiind un apropiat al ministrului Transporturilor, Lucian Bode. A fost ales primar în 2004, când a candidat din partea Partidului Democrat. În 2016 s-a înscuscrit cu actual şef al DNA, Crin Bologa, atunci când fiul edilului s-a căsătorit cu fiica magistratului.

Mai puteţi citi:

Alegeri locale 2016. Septimiu Ţurcaş a fost ales primar în Şimleu Silvaniei. Acesta este judecat pentru abuz în serviciu
 
Cine este Crin Bologa, unul dintre procurorii care aspiră la şefia DNA. Cel mai cumplit caz pe care l-a instrumentat
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările