De ce nu trebuie spălată carnea crudă de pui. „Oricât aţi clăti-o, nu veţi putea distruge agenţii patogeni alimentari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacteriile care sunt responsabile de cele mai multe toxiinfecţii alimentare sunt răspândite prin stropii şi picăturile de apă rezultate în timpul spălării cărnii crude.

Spălarea cărnii crude, o practică des întâlnită atât în rândul gospodinelor, cât şi a chef-ilor bucătarilori, pare să nu aibă efectul urmărit. Din contră, spun numeroşi specialişti care au stau în spatele studiilor efectuate pe marginea acestui subiect.

Oficialii United States Department of Agriculture (USDA - Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii) recomandă să nu spălăm niciun fel de carne crudă, nu doar pe cea de pui. Chiar dacă aţi putea crede că prin această operaţiune eliminaţi bacteriile sau alte elemente dăunătoare, lucrurile nu stau chiar aşa. Şi asta pentru că, spune sursa citată, "oricât aţi clăti cu apă bucăţile de carne, nu veţi putea distruge agenţii patogeni alimentari, precum salmonella şi Campylobacter, responsabili pentru o serie de afecţiuni digestive".

Potrivit sursei citate, bacteriile amintite nu doar că nu vor fi îndepărtate, ba chiar vor fi răspândite prin bucătărie, pe alte alimente, pe ustensile şi suprafeţe. Pericolul rămâne şi dacă folosiţi apă fierbinte în loc de cea rece.

În Stalele Unite, a fost derulată chiar şi o campanie de conştientizare a consumatorilor cu privire la riscul pe care îl implică spălarea cărnii crude. Sub sloganul "Nu-ţi spăla puiul!", campania celor de la universităţile Drexel şi New Mexico le sfătuiesc pe gospodine să renunţe la acest obicei şi să ia în considerare faptul că prin gătire sunt distruse, de regulă, majoritatea bacteriilor prezente. "Pentru a avea garanţia că au fost distruse toate bacteriile, asiguraţi-vă că termometrul de carne indică o temperatură interioară de 75 de grade Celsius la carnea de pasăre", spun reprezentanţii USDA.

În aceste condiţii, abordarea cea mai sigură presupune ca imediat după ce carnea de pui a fost scoasă din ambalaj, să fie pus direct în vasul de gătit. Dacă totuşi doriţi să feliaţi bucata, spălaţi apoi ustensilele, tocătoarele, farfuriile şi blatul de bucătărie, cu apă fierbinte şi detergent şi, obligatoriu, spălaţi-vă bine pe mâini cu săpun şi apă caldă. De asemenea, apelaţi la prosoape de hârtie pentru a curăţa suprafeţelor din bucatarie.

Citiţi şi:

Cum îţi poţi curăţa cuptorul fără chimicale. Trucuri extrem de simple şi ieftine

9 obiecte din casă care ar trebui curăţate în fiecare zi. De ce trebuie să schimbi zilnic prosoapele de bucătărie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite