De ce trebuie să dormi mai mult în weekend. Concluziile savanţilor despre importanţa somnului odihnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o săptămână grea şi obositoare, un weekend de odihnă este aproape obligatoriu. Studiile au arătat, de altfel, că somnul prelungit în zilele libere are beneficii importante pentru sănătate.

Un amplu studiu derulat între anii 1997 şi 2010, în Suedia, şi publicat în Journal of Sleep Research, a evidenţiat rolul esenţial pe care odihna şi somnul de calitate îl au asupra sănătăţii omului. Pe parcursul a 13 ani, cercetătorii au colectat date de la peste 40.000 de subiecţi şi au urmărit rata mortalităţii, concluzionând că un program dezechilibrat de somn creşte riscul mortalităţii.

Autorii studiului au grupat subiecţii în funcţie de durata declarată a perioadei de somn: cei care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte, cei care se odihnesc şapte ore pe noapte şi cei care au un somn zilnic de cel puţin nouă ore. Mai apoi, cercetătorii au împărţit grupurile în funcţie de obiceiurile de somn din timpul weekendului şi au constatat că persoanele care se mulţumeau cu un somn scurt în timpul săptămânii, dormeau la fel şi în weekend, iar cei cu minim 9 ore de somn îşi păstrau obiceiurile şi la final de săptămână. Ambele eşantioane s-au confruntat cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul celor care se odihneau corespunzător.

Studiul a stabilit, însă, că subiecţii cu vârste sub 65 de ani care recuperau în weekenduri nopţile nedormite din restul zilelor, odihnindu-se măcar 7 ore vineri şi sâmbătă noaptea, înregistrau o rată a mortalităţii similară cu a celor care se odihneau constant. "Rezultatele arată că somnul scurt din timpul săptămânii nu este un factor de risc pentru mortalitate, dacă este combinat cu un somn de weekend mai lung", a precizat profesorul Torbjörn Åkerstedt, ce care a coordonat studiul.

Cercetătorii au luat în considerare şi factori precum sexul, indicele de masă corporală, activitatea fizică, consumul de alcool, de ţigări ori de somnifere. Oamenii care dormeau mai puţin de 5 ore pe noapte aveau vârste mai mici de 65 de ani şi aveau o rată de mortalitate cu 65 la sută peste a celor care dormeau 6-7 ore pe noapte.

Mai puteţi citi:

9 sfaturi pentru a păstra aerul curat în casă. Cum alegi produsele de curăţenie care nu-ţi poluează locuinţa

Cinci părţi ale corpului uman care sunt foarte murdare. Sfaturi pentru o igienă riguroasă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite