Demers pentru recunoaşterea lui Maniu ca „drept între popoare”. A salvat de la moarte 38 de evrei refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Maniu a salvat de la moarte mai mulţi evrei FOTO Arhivă Marin Pop
Iuliu Maniu a salvat de la moarte mai mulţi evrei FOTO Arhivă Marin Pop

Ambasadori, consuli şi supravieţuitori ai Holocaustului vor cinsti memoria evreilor exterminaţi în lagărul de la Auschwits.

Împlinirea a 76 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz va fi marcată duminică, 24 ianuarie, la Şimleu Silvaniei, prin organizarea evenimentului online "Ecouri eterne", la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. Manifestarea prilejuită de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului se doreşte a aduce un omagiu evreilor exterminaţi în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

"Această pată neagră din istoria recentă a umanităţii trebuie amintită şi explicată corect generaţiilor care ne vor reprezenta în viitor. Este de datoria noastră ca educatori să formăm generaţii sănătoase, bine informate şi gata să găsească soluţii bune pe baza exemplelor şi a lecţiilor învăţate din trecutul istoric", a precizat Daniel Stejeran, directorul Muzeului de la Şimleu.

El a mai spus că prin intermediul instituţiei muzeale îşi doreşte să facă demersuri necesare în vederea recunoaşterii marelui om politic sălăjean, Iuliu Maniu, ca "drept între popoare", o distincţie pe care statul israelian, prin Institutul Yad Vashem, o acordă celor care au salvat evrei de la moarte în timpul Holocaustului. "În Talmud (text central al iudaismului rabinic - n.n.) se spune că acela care salveaza o viaţă salvează lumea întreagă, iar Iuliu Maniu, prin demersurile făcute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi, implicit, al Holocaustului, a reuşit să salveze unele familii de evrei. De aceea, credem noi că poate fi considerat ca un drept între popoare", a explicat Stejeran.

La rândul său, istoricul sălăjean Marin Pop subliniază că Iuliu Maniu a salvat nenumărate vieţi pe tot parcursul războiului, prin intervenţiile directe la mareşalul Ion Antonescu, neţinând cont că era în joc chiar viaţa lui, fiind vizat de către dictatorul Hitler. "A salvat de la moarte 38 de evrei refugiaţi din Ardealul de Nord, care, conform unei legi aberante, erau pasibili cu moartea pentru că au trecut frontiera impusă prin Dictatul de la Viena, iar Iuliu Maniu, cu tact şi diplomaţie l-a convins pe Ion Antonescu să nu recunoască noua frontieră şi astfel evreii condamnaţi la moarte nu au mai fost judecaţi", punctează acesta.

Imagine indisponibilă

În cadrul evenimentului de comemorare de la Şimleu va fi prezentat proiectul educaţional multicultural "Tinerii Ambasadori 2020-2022", un demers de înfrăţire dintre dintre oraşele Şimleu Silvaniei şi Petach Tikva, Israel.

Printre invitaţii speciali ai evenimentului se vor număra Hermen Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, Elly Berkovits Gross, supravieţuitoare a Holocaustului, născută în Şimleu Silvaniei, şi autoare a numeroase cărţi despre tragedia Holocaustului, precum şi Alex Hecht, fondator al Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, fiu al unei familii de supravieţuitori ai Holocaustului, din Sălaj, în prezent stabilit în SUA. Toţi aceştia vor participa online.

Şi-au anunţat prezenţa fizică la Şimleu, Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA, Andrei M. Grinkevich, ambasadorul Belarusului, ministru consilier Igor Iniuskin, de la Ambasada Federaţiei Ruse, consulul Csige Sandor, de la Consulatul Ungariei la Cluj, şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene.

Vă mai recomandăm:

"Ce înseamnă să fii om". Instrumentul educaţional digital prin care elevii din Sălaj vor învăţa despre Holocaust

Omagiu pentru 546 de copii fără morminte. „Credeau că merg să facă duş. N-a fost apă, ci gaz“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite