Demnitari din SUA, Ungaria şi Federaţia Rusă au omagiat victimele Holocaustului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul SUA a aprins o lumânare în memoria celor decedaţi FOTO Andreea Vilcovschi
Ambasadorul SUA a aprins o lumânare în memoria celor decedaţi FOTO Andreea Vilcovschi

Manifestarea ajunsă la a treia ediţie şi-a propus să aducă un omagiu milioanelor de evrei din Europa care au sfârşit în chinuri în lagărele naziste.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, consulul Ungariei la Cluj, Mila Lajos, ministrul consilier din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse, Igor Iniushkin, au participat marţi, 30 ianuarie, la Zalău, la ceremonia prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Alături de aceştia, la eveniment au fost prezenţi lideri ai comunităţilor evreieşti din România, istorici, profesori universitari, feţe bisericeşti, autorităţi locale, cadre didactice, dar şi elevi, cu toţii aducând un omagiu celor peste 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust.

"Prin această manifestare dorim să arătăm întregii lumi faptele şi ororile care s-au petrecut în lagărele naziste. Mame, copii, taţi şi bunici au fost transportaţi din întreaga Europă în vagoane de animale către ultima staţie, ultima oprire: infernul de la Auschwitz - Birkenau, unde erau debarcaţi şi aşteptaţi pe rampa de triere de către "Îngerul morţii" - doctorul Mengele, care dedidea asupra vieţii sau a morţii. Familiile erau despărţite printr-o cruzime desăvârşită, copiii erau smulşi din braţele părinţilor şi târâţi lângă un crematoriu şi aruncaţi într-o groapă de 15 metri adâncime, unde, timp de doi ani, focul nu s-a stins. Aceşti martiri nu au morminte. Cenuşa lor a fost aruncată în râurile reci ale Poloniei. În această zi, întreg poporul evreu de pe întreg mapamondul, ne plângem martirii. Memoria şi amintirea lor să fie binecuvântată", a declarat Dan Has, preşedintele Comunităţii Evreilor Zalău Sălaj.

omagiu evrei zalau foto andreea vilcovschi

Potrivit spuselor sale, printre victimele Holocaustului s-au numărat şi peste 8.000 de evrei din judeţul Sălaj, care, în 27 şi 29 mai şi 2 iunie 1944,, au fost deportaţi la lagărul de la Auschwitz, în trei transporturi. Averea le-a fost confiscată, iar evreii au fost duşi pe jos în lagărul de tranzit – Ghetoul de la Cehei, lângă Şimleul Silvaniei. Acolo au fost închişi şi românii şi maghiarii care au încercat să îi ajute pe evreii pe care îi considerau prieteni, vecini şi, mai presus de orice, oameni. Mulţi dintre cei prinşi au fost executaţi, plătind cu viaţa. Alţii au fost deportaţi la Auschwitz. Dintre miile de evrei sălăjeni deportaţi la Auschwitz, doar 150 s-au întors.

omagiu evrei zalau foto andreea vilcovschi

"Este acum datoria noastră colectivă să educăm şi să comemorăm. Să educăm şi să comemorăm astfel încât ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti în ianuarie 1941 să nu se repete. Să educăm şi să comemorăm pentru a nu uita ce niciodată ce s-a petrecut în lunile iunie şi iulie 1941, la Iaşi. Să educăm şi să comemorăm pentru a nu uita niciodată ce s-a petrecut începând cu toamna anului 1941 în Transnistria. Să educăm şi să comemorăm pentru a nu uita niciodată ce s-a petrecut la sfârşitul primăverii şi începutul verii a nului 1944, în Transilvania. Să nu uităm niciodată!", a subliniat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

După intonarea imnurilor României şi Statului Israel, oficialii au aprins lumânări în memoria celor morţi şi au rostit rugăciuni în limbile română şi ebraică. Ceremonia a fost urmată de conferinţa "Ultima oprire... Evreii din Transiolvania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", în cadrul căreia au susţinut prelegeri directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Lucian Nastasa Kovacs, directorul CSIER, Adrian Cioflâncă şi specialistul în Holocaust, David Giurgiu.

Rugăciune în memoria victimelor Holocaustului

Mai puteţi citi:

Donaţie de carte din partea ambasadorului SUA. "Sunt foarte impresionat de investiţiile pe care comunităţile din România le fac în bibliotecile publice"

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite