Despăgubiri după grindina care a făcut prăpăd în Zalău. Cine primeşte banii şi ce sumă a fost alocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtuna puternică însoţită de grindină de mari dimensiuni a făcut prăpăd la finele lunii mai în municipiul Zalău. În doar 24 de ore, peste 10.000 de zălăuani au depus cereri la Primărie, în speranţa că vor fi despăgubiţi.

Doar 120 din totalul celor peste 10.000 de zălăuani care au depus la Primăriei cereri de despăgubire în urma pagubelor suferite după grindina din 28 mai vor primi un sprijin din partea autorităţilor. Anunţul a fost făcut marţi, 17 septembrie, pe pagina de Facebook a municipalităţii. În acelaşi context, reprezentanţii administraţiei locale au precizat că Primăria a efectuat toate demersurile în vederea centralizării pagubelor şi a transmis solicitări pentru despăgubiri Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – Instituţia Prefectului Judeţul Sălaj.


"Primăria Municipiului Zalău nu a oferit despăgubiri în urma fenomenelor meteorologice extreme din 28 mai 2019!", arată sursa citată, adăugând că au fost centralizate şi verificate solicitările depuse de cei peste 10.000 de cetăţeni şi că a fost realizat un Raport Operativ, transmis ulterior către Prefectură. De aici, un proiect de hotărâre cu sumele necesare acoperirii pagubelor produse a fost trimis Guvernului.

În 24 iunie, municipalitatea a înaintat Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj o "listă finală" cu 1.303 persoane afectate de fenomenele meteorologice din 28 mai, "în vederea identificării cazurilor de familii şi persoane vulnerabile care pot fi considerate persoane aflate în risc de excluziune socială şi acordarea ajutorului de urgenţă". În urma aplicării criteriilor prevăzute de lege în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţii şi familiile/persoanele care pot fi considerate în risc de excluziune socială, AJPIS Sălaj a transmis Primăriei o listă cu 120 de beneficiari, fiecare primind câte 1.500 de lei din partea Agenţiei. Este vorba despre cazuri care, din punct de vedere a veniturilor nete realizate, pot fi considerate persoane aflate în risc de excluziune socială, mai precis persoane încadrate în grad de handicap, persoane beneficiare de indemnizaţie socială, persoane beneficiari de ajutor social/alocaţii pentru susţinerea familiei, persoane beneficiare de indemnizaţie de şomaj.

Reamintim că o furtună teribilă însoţită de grindină de dimensiunea unui ou de găină a făcut prăpăd, în 28 mai, în municipiul Zalău. Natura dezlănţuită a produs pagube însemnate la mai multe unităţi de învăţământ, la clădirile în care funcţionează diverse instituţii publice, mii de autovehicule au fost avariate şi sute de case şi blocuri au rămas fără acoperişuri.

Citiţi şi:

Bilanţul furtunii violente ce a măturat Zalăul. Zeci de şcoli avariate, sute de construcţii distruse, mii de maşini ciuruite de gheaţă

VIDEO Imaginile dezastrului. Cum arată două şcoli din Zalău după furtună

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite