Despre comunism, Revoluţie şi Mineriade, cu un fost ministru de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gavril Dejeu, fost ministru de Interne în guvernele Victor Ciorbea şi Radu Vasile şi prim-ministru interimar al României, după demisia premierului Victor Ciorbea, vine miecuri, 29 aprilie, la Zalău, pentru a-şi şansa cartea autobiografică ”Pe firul evenimentelor”.

Lansarea va avea loc miercuri, 29 aprilie, începând cu ora 16.00, în sala de şedinţe a Catedralei „Sfânta Vineri” din Zalău şi este organizată de Asociaţia Clubul Naţional Ţărănist – PNŢCD, filiala Sălaj, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău. Cartea, intitulată „Pe firul evenimentelor”, şi apărută la editura Eikon din Cluj Napoca, va fi prezentată de dr. Marin Pop, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, dr. Ilie Rad, prof. univ. în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, dr. Avram Fiţiu, prof. univ. în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, şi de Emil Culda.

Potrivit lui Marin Pop, cartea este una de memorii şi începe cu un episod tulburător: omorârea în 1940, de către horthyşti, a tatălui fostului ministru, eveniment tragic la care Gavril Dejeu, atunci în vârstă de 8 ani, a asistat. Cartea vorbeşte şi despre fratele autorului, Alexandru Dejeu, unul dintre liderii rezistenţei anticomuniste din Munţii Apuseni, condamnat la moarte de comunişti şi împuşcat la închisoarea de la Gherla. Nu în ultimul timp, cartea redă, din perspctiva autorului, evenimentele post-decembriste, la care acesta a luat parte în mod direct. În legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000, Gavril Dejeu a fost ales deputat în circumscripţia electorală Sibiu, pe listele Convenţiei Democrate Române. În perioada 30 martie – 17 aprilie 1998 a fost prim-ministru interimar al României, după demisia din funcţie a lui Victor Ciorbea, şi a fost şi ministru de Interne în guvernele Victor Ciorbea şi Radu Vasile. A demisionat din funcţie în seara zilei de 19 ianuarie 1999, când minerii implicaţi în mineriada din ianuarie au trecut de barajele construite de forţele de ordine în Defileul Jiului. În anul 2000 s-a retras din politică şi s-a reîntors la Sibiu.

Vă mai recomandăm:

Chinurile îndurate în închisorile comuniste de  Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu. Sfinxul, condamnat la muncă silnică pe viaţă. Seniorul, 17 ani de crudă detenţie

EXCLUSIV Stenograma secretă a lui Coposu despre spălarea de creier de la Piteşti: „Pe un popă îl puneau să facă liturghie cu pişat“

Cum a refuzat Corneliu Coposu să îl trădeze pe Maniu, deşi în schimbul trădării i se promisese libertatea


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite