Dezastru în apicultura sălăjeană. Producţia de miere, cea mai slabă din ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorii sălăjeni şi-au dat întâlnire joi, 10 noiembrie, pentru a discuta problemele şi provocările actuale ale apiculturii. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Direcţiei Agricole şi  ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Producţia de miere înregistrată în 2016 la nivelul judeţului Sălaj a fost cea mai slabă din ultimele două decenii, în condiţiile în care a reprezentat abia 20 la sută din cea oţinută în anii anteriori, susţin apicultorii sălăjeni.
Aceştia au pus situaţia pe seama sezonului compromis la salcâm.

Potrivit lui Radu Mălan, preşedintele Asociaţiei Stuparilor Sălăjeni, salcâmul se numără printre speciile florale cu ce mai mare producţie. Ca urmare, dacă salcâmul este calamitat, chiar dacă celelalte specii îşi aduc aportul, producţie este slabă. "Mai întâi, mierea de salcâm este două-trei ori superioară calitativ celorlalte sorturi, iar mai apoi ca preţ, cea de salcâm se vinde cu 20 de lei kilogramul, la achiziţie, altă miere are preţul de 8-10 lei pe kilogram. Salcâmul a fost calamitat complet. S-a obţinut sub 20% faţă de producţia normală. Asta vorbind de mierea naturală, nu cea din hidrolizat. Eu fac apicultură din copilărie şi acum am 57 de ani. Făceam anual între cinci şi şapte extracţii de miere, dintre care două la salcâm. Anul acesta am scos doar câteva găleţi de miere, pentru consumul propriu. Singurii care mai au ceva miere sunt cei care fac pastoral, de la rapiţă la floarea soarelui", a explicat Mălan.

Ioan Oros, un alt apicultor din judeţ, a menţionat că în acest an salcâmul nu a avut niciun miros şi că producţia de miere realizată este cea mai slabă din ultimele două decenii: "Am înţeles că este vorba de radiaţiile solare, care au împiedicat fotosinteza la plante şi astfel şi producerea nectarului. În schimb, producţia de polen a fost de trei-cinci ori mai mare decât cea obişnuită".

Potrivit datelor oficiale, în Sălaj există circa 48.000 de familii de albine, însă reprezentantul stuparilor din judeţ apreciază că numărul real al acestora nu depăşeşte 25.000.

Vă mai recomandăm:

„Tatăl albinelor“: un apicultor din Sălaj face profit dulce din miere şi mătci

„Mama Ţic“, ferma cu care doi soţi din Sălaj vor să câştige pariul cu agricultura ecologică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite