Doctorul din Sălaj care l-a vindecat de ulcer pe Fidel Castro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Ioan Puşcaş a vindecat mii, poate chiar zeci de mii de persoane, printre ele fiind înalte oficialităţi ori chiar preşedinţi de state
Doctorul Ioan Puşcaş a vindecat mii, poate chiar zeci de mii de persoane, printre ele fiind înalte oficialităţi ori chiar preşedinţi de state

Printre pacienţii doctorului Ioan Puşcaş s-au număat, de-a lungul timpului, dictatorul cubanez Fidel Castro, consilierul preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy şi fratele lui Nicolae Ceauşescu.

Doctorul Ioan Puşcaş din Şimleu Silvaniei spune că, în 1970, l-a vindecat pe Fidel Castro de ulcer. „A venit la mine un trimis al lui Nicolae Ceauşescu şi a trebuit să mă duc la Bucureşti unde mă aştepta Fidel Castro. Era destul de bolnav, însă l-am vindecat în câteva zile. Eu atunci eram împotriva lor (a comuniştilor – n.r.), dar nu puteam să zic nimic, pentru că era periculos, iar conducerea statului mă susţinea în vremea aceea“, rememorează doctorul Puşcaş.

Preşedinţi, miniştri, diplomaţi

Dictatorul cubanez nu este singurul personaj important pe care l-a tratat. A mai fost consilierul lui John Fitzgerald Kennedy cu care, spune medicul, a păstrat o corespondenţă susţinută de-a lungul anilor. „Au fost şi miniştri de la Bucureşti. Fiecare avea câte un neam, câte un unchi, un nepot, un văr. Îi trimiteau pe toţi la mine să-i tratez. Au fost, apoi, conducători de partid şi miniştri din ţările vecine“, mai spune doctorul.

Şimleu, gazda tuturor

Medicul Ioan Puşcaş spune că prin 1965, a descoperit un medicament care vindeca ulcerul în proporţie de 97 la sută în doar două-trei zile. Vindecarea era un adevărat spectacol şi începuseră să vină foarte mulţi oameni. „Într-o zi, vine cineva la mine. Când l-am văzut mi-am zis: «Asta-i Ceauşescu!». Dar el îmi zice: «Nu, nu-s Nicolae, sunt fratele lui, Ilie, am venit să mă vindeci». Semănau foarte tare. După două săptămâni am avut confirmarea că ulcerul lui duodenal s-a vindecat în totalitate. N-a fost nevoie nici de regim alimentar. Veneau atât de mulţi oameni, încât locuitorii Şimleului trebuiau să-i ia în gazdă, pentru că în spital nu încăpeau“, îşi aminteşte Ioan Puşcaş. În mai puţin de o lună de la vindecarea fratelui dictatorului, a venit primul secretar de atunci al judeţului, Laurean Tulai, pe care-l trimisese Nicolae Ceauşescu să-i faciliteze medicului înfiinţarea unui spital. „M-a trimis tovarăşul secretar general să te duc să-ţi alegi orice clădire vrei tu“, şi-a amintit doctorul că spusese Tulai.

„Spitalul lui Puşcaş“


Aşa a apărut Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală din Şimleu Silvaniei, cu 100 de încăperi. Tot în felul acesta a fost înfiinţat şi spitalul nou al oraşului, câţiva ani mai târziu, doctorul alegând locul şi arhitectura, iar Ceauşescu plătind pentru el. „Mi-am făcut un spital cu 430 de paturi, care a fost terminat în 1985. La un moment dat era singura construcţie din România care se făcea, pentru că Ceauşescu dăduse ordin să se oprească orice construcţie, din cauza unor deficite financiare”, povesteşte medicul.

Ofertă de 2 milioane de dolari, refuzată

Medicamentul sintetizat de doctorul Ioan Puşcaş, Ulcosilvanil, a fost primul preparat antiulceros care vindeca în totalitate, într-un timp scurt şi fără ca un regim alimentar să fie necesar. Faima lui a ajuns rapid la nivel internaţional, iar compania farmaceutică Cyanamid din New York s-a oferit să-i cumpere patentul în schimbul a două milioane de dolari, propunere pe care Ioan Puşcaş a refuzat-o. Firma respectivă n-ar fi renunţat şi ar fi obţinut de la oficialităţile din România aprobarea de a face cercetări comune la Şimleu Silvaniei. „Reprezentanţii companiei au stat trei luni la Şimleu,timp în care mi-au furat reţeta“, susţine Ioan Puşcaş. Doctorul mai spune că, după ce au plecat, au făcut mici modificări în compoziţia de bază a preparatului românesc, sintetizând şi lansând apoi în Statele Unite ale Americii „Omeprazolul“, care în prezent este unul dintre medicamentele esenţiale utilizate în patologia esofagiană şi gastroduodenală.

Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală din Şimleu Silvaniei va fi închis în acest an de către primăria oraşului, care nu-şi poate permite să întreţină două unităţi medicale în aceste vremuri de criză.

Doctorul Puşcaş, brand de Sălaj

Doctorul Ioan Puşcaş s-a născut în satul Treznea, judeţul Sălaj, în anul 1932. În perioada 1948-1949 a fost deţinut politic, fiind arestat pentru „uneltire contra ordinii sociale“. A absolvit Facultatea de Medicină la Timişoara, după care a fost o vreme medic de circumscripţie în satul Plopiş. După examenul de medic primar, a devenit profesor universitar la Facultatea de Medicină din Timişoara, apoi a fost chemat la Oradea, unde a fost prorectorul Universităţii, apoi conducător de doctorate. Tot acolo a fost făcut Doctor Honoris Causa. De la Oradea s-a mutat la Şimleu, în 1964, pentru a fi aproape de familia sa. Aici a şi înfiinţat Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală. A inventat produsul „Ulcosilvanil“, cunoscut în toată lumea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite