Zalău

articolul anterior articolul urmator

ELEVII DE SUCCES AI SĂLAJULUI Narcisa Sîrca, olimpica de „meserie”

0
6 Jul 2013 19:46:57
Autor: Olimpia Man
Narcisa a terminat clasa a IX-a la cel mai bun liceu din Şimleu Silvaniei FOTO Arhiva personală
Narcisa a terminat clasa a IX-a la cel mai bun liceu din Şimleu Silvaniei FOTO Arhiva personală

În vremuri în care mulţi elevi aleg mediocritatea, Narcisa Sîrca, o elevă de 16 ani din Şimleu Silvaniei, alege să exceleze în tot ceea ce face.

Narcisa este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, aflat pe locul al II-lea în topul celor mai bune licee din Sălaj. Deşi este încă un „boboc”, eleva din clasa a IX-a a reuşit deja să se facă bine cunoscută printre colegii şi profesorii ei, după ce a reuşit să se califice la etapa naţională la două olimpiade şcolare. Este vorba despre olimpiada de matematică şi cea de fizică, acestea fiind, evident, şi materiile ei preferate. „Din păcate, s-au desfăşurat în acelaşi timp şi a trebuit să aleg. Am ales matematica…”, ne povesteşte tânăra, atentă să nu sugereze că alegerea sa ar fi însemnat că îi place fizica mai puţin. A fost, pur şi simplu, o decizie de moment.


De altfel, Narcisa se confruntă cu această „problemă”, a alegerii, încă din clasa a V-a, de când se califică, an de an, la etapa naţională a celor două olimpiade. „O singură dată am reuşit să particip la amândouă, în clasa a VII-a, pentru că atunci s-au desfăşurat în perioade diferite”, îşi aminteşte eleva.


Directorul colegiului, profesorul Ioan Costelaş, o descrie pe Narcisa ca pe un copil foarte cuminte, bun la toate materiile. „Eu îi predau istoria şi bineînţeles că sunt un pic gelos pe colegii mei că nu participă şi la concursurile de istorie, dar nu am ce să fac. Ea a ales”, spune, resemnat dar mândru în acelaşi timp, directorul.


La acest nivel, la care face performanţă la toate materiile, Narcisa spune că a ajuns prin multă muncă. Performanţa nu pică din cer. „Pot să spun că de patru ani mă pregătesc în continuu. Învăţ la toate materiile, mă pregătesc pentru olimpiade, mă pregătesc pentru viaţă”, explică ea.


Despre cariera pe care şi-ar dori-o, deocamdată singurul lucru cert pe care Narcisa îl ştie este că trebuie să fie în domeniul real: „Trebuie să fie ori ceva legat de matematică, ori legat de informatică. Şi mi-ar plăcea să studiez aici, în ţară, nu în străinătate. Dar nu se ştie niciodată…”.


Şi de parcă toate aceste rezultate n-ar fi de ajuns, Narcisa a descoperit, de curând, că are şi un talent artistic: pictează. S-a înscris la un cerc de pictură ce funcţionează de un an în oraş, „Silvan-Art” şi a avut deja expoziţii la sediul cercului de pictură, la Zalău şi chiar peste graniţe, în Ungaria.


Cât despre liceul la care învaţă, eleva spune că îi oferă tot ce are ea nevoie pentru a se pregăti pentru viaţă, aşa cum îi place ei să spună. „Este un liceu bun, cu profesori buni, cu un bun renume. Puteam să merg la liceu şi la Zalău, în reşedinţa de judeţ, dar am fost convinsă că liceul nostru nu este cu nimic mai prejos decât cele de acolo”, se justifică ea.

Citeşte şi ELEVII DE SUCCES AI SĂLAJULUI Claudia Pop, olimpica din Zalău ce a lăsat România pentru a învăţa la Cambridge

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Sălaj Ioana Mărcuş: „În meseria de dascăl, mediocritatea nu poate exista!”

ADMITERE 2013 Top 3 cele mai bune licee din Sălaj

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările