Fă şi tu fapte bune. Cum poţi lua parte la naşterea unei păduri parfumate de salcâm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un teren degradat din extravilanul comunei sălăjene Valcău de Jos va fi transformat sâmbătă, 14 noiembrie, într-o plantaţie şi, în viitor, într-o parfumată pădure de salcâm.

2.500 de puieţi de salcâm vor fi plantaţi sâmbătă, 14 noiembrie,  pe un teren degradat, în pericol de alunecare, din zona extravilană a comunei Valcău de Jos. Acţiunea are loc la iniţiativa  ”Plantăm fapte bune în România” şi a partenerul acesteia pentru judeţul Sălaj, Fundaţia Agapis. Proiectul naţional de împădurire pe bază de voluntariat, iniţiat de Asociaţia EcoAssist din Bucureşti, care are ca Partener Instituţional Principal Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, va demara în aceeaşi zi cea mai amplă acţiune de împădurire din România de până acum, având ca target plantarea a 1 milion de copaci în întreaga ţară.

Potrivit iniţiatorilor, la acţiunea din Sălaj şi-au anunţat prezenţa în jur de 100 de voluntari din Zalău, Satu Mare, Oradea şi membri ai comunităţii locale, pentru a împăduri o suprafaţă de un hectar. Acţiunea de plantare va contribui la soluţionarea une iprobleme reale cu care se confruntă populaţia din Valcău de Jos şi va fi urmată de îngrijirea în primăvară a copăceilor plantaţi, respectiv de completarea plantării în toamna următoare.  Terenul este pus la dispoziţie de către Primăria comunei Valcău de Jos, iar puieţii sunt oferiţi, gratuit, de către Romsilva.

“Pentru că obiectivul nostru fundamental este susţinerea dezvoltării sustenabile a comunităţilor din judeţul Sălaj, intreprinderea noastră socială (SC Valea Barcăului SRL,care detine brandul Sănătate Dulce) organizează şi o serie de acţiuni de mediu. Astfel, în urmă cu câţiva ani ne-am luat angajamentul de a planta câte cincis tejari la vinderea fiecărui The Art of Dar -unul dintre produsele de top realizate aici. La plantările anterioare, din cadrul acestor acţiuni de mediu, am reuşit să punem bazele-rădăcină ale unei mici păduri cu 5000 de copaci. Ţinândc ont de starea de degradare continuă a solului din zonă, alături de Plantăm fapte bune în România, intenţionăm să ne onorăm acest angajament, la o scară mai mare, plantând încă 2.500 de puieţi de salcâm şi să continuăm povestea pădurii noastre” a spus Alin Prunean, preşedinteleFundaţiei Agapis.

Se dau puieţi pentru plantări şi în alte zone

Sălăjenii se pot implica - potrivit iniţiatorilor acţiunii - fie la plantarea oficială, care se va desfăşura la Valcău de Jos, fie prin organizarea unor acţiuni independente (pe terenuri aflate în incinta şcolilor, grădiniţelor, spaţiilor din jurul blocurilor de apartamente sau altor spaţii virane de interes pentru comunităţile locale). În sprijinul celor din urmă va fi organizat un stand cu puieţi în centrul oraşului Zalău, de unde aceştia vor putea ridica sâmbătă copăceii. Atât voluntarii pentru acţiunea oficială de la Valcău, cât şi doritorii de puieţi pentru acţiuni independente, au la dispoziţie adresa de e mail plantari@agapis.ro sau numărul de tel: 0722 889 951.

Parteneri: Primaria comunei Valcău de Jos, TenarisSilcotub, Michelin Romania, Metamob Satu Mare, Asociatia Noua Acropolă Oradea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Menumorut Voievod” Sălaj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum”, Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra, Pictoria.

Voluntarilor  li se recomandă ca în ziua plantării să ţină cont de recomandările echipei de organizatori, să vină îmbrăcaţi corespunzător şi să fie atenţi în timpul instructajului inginerului silvic.

Citeşte şi:

Albinele care l-au îndulcit pe Prinţul Charles îşi trimit veninul la export

FOTO Albinele, „afacerea“ dulce care schimbă vieţi


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite