Familiile tinerelor moarte în cumplitul accident de la Jibou caută martori. „Vrem să aflăm adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru tinere au murit în accidentul de la Jibou FOTO Arhivă
Patru tinere au murit în accidentul de la Jibou FOTO Arhivă

Avocaţii familiilor a trei dintre victimele cumplitului accident din mai 2018, de la Jibou, a făcut un apel public, în încercarea de a găsi persoane care ar putea spune dacă în ziua fatidică semnalele acustice şi sonore de la trecerea la nivel cu calea ferată funcţionau.

La aproximativ o lună după ce Curtea de Apel Cluj a întors la procuror, pentru continuarea urmăririi penale, dosarul în care Sanda Ungur, o tânără de 22 de ani, este acuzată de ucidere din culpă, avocaţii care reprezintă familiile a trei dintre studentele decedate în accident caută martori care ar putea spune dacă semnalele acustice şi sonore de la trecerea la nivel cu calea ferată funcţionau la momentul producerii tragediei.

"APEL CĂTRE POPULAŢIE!
Cu toţii ştim sau măcar am auzit de tragicul accident feroviar ce a avut loc în Jibou, în luna mai 2018.
În data de 17 mai 2018, pe centura ocolitoare a oraşului Jibou, judeţul Sălaj, a avut loc un accident rutier, accident în care şi-au pierdut viaţa 4 studente, autoturismul în care se aflau fiind lovit de tren.
Tragedia în care au decedat cele 4 tinere a şocat o ţară întreagă şi a lăsat în doliu familiile îndurerate care nici până în ziua de astăzi nu şi-au găsit liniştea.

Deşi la momentul producerii accidentului au existat în mediul virtual zeci de persoane care au acuzat funcţionarea necorespunzătoare a semnalelor acustice şi luminoase de la nivelul căii ferate din Jibou, până în ziua de astăzi nu s-a găsit niciun martor care să fi putut oferi informaţii relevante asupra acestor afirmaţii.

Mai mult decât atât, aceleaşi acuze cu privire la funcţionarea necorespunzătoare a semnalelor de la aceeaşi cale ferată continuă să apară în mediul public chiar şi acum, după mai bine de un an de la accidentul din Jibou. Întrucât familiile victimelor implicate în tragicul accident doresc cu disperare aflarea adevărului, facem apel la toate persoanele care ar putea oferi informaţii relevante asupra acestui subiect, care să ajute familiile victimelor implicate să afle dacă în ziua respectivă, 17 mai 2018, semnalele acustice şi luminoase de la nivelul căii ferate din Jibou, judeţul Sălaj, funcţionau corespununzător", este mesajul transmis de către avocata Mădălina Dascăl.

Speră la o expertiză tehnică

Contactată de către reporterul Adevărul, avocata a declarat că familiile pe care le reprezintă doresc cu ardoare să afle ce s-a întâmplat cu adevărat la locul accidentului. "Familiile victimelor insistă pentru aflarea adevărului. Am ajuns în punctul în care îi facem apărarea inculpatei, aspect care nu este tocmai normal", a precizat Mădălina Dascăl.

tinerele implicate in accidentul de la jibou din mai 2018

Sanda Ungur (foto centru) şi cele patru studente decedate în accident FOTO Colaj Facebook

Potrivit acesteia, familiile au contestat decizia primei instanţe, prin care şoferiţa a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani, nu pentru că i-a nemulţumit pedeapsa, ci pentru că acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat de inculpată şi procurori fără a fi cercetat în amănunt dacă funcţionau sau nu semnalele acustice şi sonore.

"Încercăm prin toate mijloacele posibile să strângem informaţiile necesare, iar când dosarul va fi retrimis la Parchet, pentru continuarea urmăririi penale, să avem şi mai multe dovezi, să putem propune şi mai multe probe şi să se ia o decizie legală. Mi se pare nejustificat că nu s-a găsit măcar un martor obiectiv care să fi fost prezent la momentul producerii accidentului sau măcar după aceea. Majoritatea martorilor audiaţi au fost angajaţi ai CFR", a punctat avocata, care speră ca demersul public să justifice o eventuală expertiză tehnică.

Accidentul în urma căruia patru studente din Maramureş şi-au pierdut viaţa a avut loc în 17 mai 2018, la ieşirea din localitatea Jibou, spre Someş Odorhei, la intersecţia centurii căii ferate cu centura ocolitoare a oraşului. Potrivit cercetărilor, tragedia s-a produs din cauza şoferiţei, care a ignorat semnalele acustice şi sonore.

Tânăra a susţinut că instalaţiile nu funcţionau, declaraţiile fiindu-i contrazise atât de către poliţişti, cât şi de CFR. Întrucât în spaţiul public au existat discuţii care puneau la îndoială funcţionarea semnalelor acustice şi luminoase de la respectiva trecere la nivel de cale ferată, ba chiar şi un apel la 112 care sesiza nefuncţionarea instalaţiei de semnalizare, oamenii legii au întreprins în zonă activităţi de monitorizare video, însă nu au fost constatate nereguli.

Cei de la Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au transmis că în perioada aprilie-mai 2018m nu a fost identificat niciun apel la 112 care să sesizeze funcţionarea anormală a instalaţiei de semaforizare.

Mai puteţi citi:

Familiile celor patru tinere moarte într-un groaznic accident au răsturnat sentinţa judecătorească. Ce efecte are asupra şoferiţei care a cauzat carnagiul

Sentinţă în cazul şoferiţei care a cauzat moartea a patru prietene într-un accident rutier. Tânăra a supravieţuit după ce a intrat cu maşina în faţa trenului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite