Filmul „Usturoi” – o poveste despre români şi ţigani, filmată în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul este povestea prieteniei a doi copii, unul român, altul rom FOTO Arhivă
Filmul este povestea prieteniei a doi copii, unul român, altul rom FOTO Arhivă

Primul film artistic filmat în Sălaj vorbeşte despre felul în care românii şi romii convieţuiesc în această parte de ţară. Filmul se numeşte „Usturoi” – sau, în engleză, „Transylvanian Garlic“, şi a fost făcut de bloggerul clujean Radu Băzăvan, cunoscut sub numele de Groparu.

Filmările au fost făcute în primăvara anului trecut în satele sălăjene satele Treznea, Agriş, Răstolţu Deşert, Pusta, dar şi în zona Complexului Arheologic Porolissum. Cel care a adus echipa de filmare aici, în Sălaj, a fost bucătarul Mircea Groza, tatăl bloggerului Darius Groza. Regizorul peliculei este Luciano Alexander, iar din distribuţie fac parte, alături de actori amatori, şi profesioniştii Elena Ivanca, Ileana Negru şi Ioan Seleşi.


După cum spun, pe blogul creat special pentru film, realizatorii lui, „filmul – un lung-metraj – este coproducţie româno-americană. Acţiunea se petrece în Transilvania, într-o comunitate de romi, în oraşul Cluj-Napoca şi pe drumul dintre cele două locaţii. Cadrele vor cuprinde imagini din universul rural transilvan, din mediul populaţiei de etnie romă, precum şi din oraşul Cluj-Napoca, înşiruindu-se o parte din obiectivele turistice cele mai importante. Filmul îmbină elemente de patrimoniu istoric cu obiective moderne, oglinding antitetic oraşul modern al secolului al XXI-lea şi lumea multiculturală şi colorată a satului ardelenesc, unde tradiţiile seculare sunt păstrate cu sfinţenie”.


„Filmul nostru este în primul rând despre prietenie şi familie. Este turnat în Transilvania, unde convieţuiesc, de sute şi mii de ani, români, maghiari, romi, saşi, ucraineni, tătari, cehi, slovaci… şi or mai fi. Ar fi fost nedrept să facem un film în Transilvania numai cu români, din moment ce toate aceste etnii convieţuiesc în bună pace de atâta vreme şi fac parte integrantă din construcţia identitară a acestei frumoase regiuni a României”, explică Radu Băzăvan pe blog.


Filmul este o poveste ardelenească a doi copii care trăiesc într-un sat unde sunt două clanuri, unul cultivă …usturoi, iar celălalt ceapă. Este un film despre prietenia care se leagă dintre un copil rom şi altul român care vor să devină actori, despre farmecul vieţii la ţară, despre frumuseţile acestor locuri.


Momentan, filmul se află la montaj, lansarea lui urmând să aibă loc, cel mai probabil, anul viitor.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite