Fostul ofiţer de Securitate Tiberiu Marc a câştigat procesul cu CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Marc susţine că deşi a fost ofiţer de Securitate, n-a făcut poliţie politică.
Tiberiu Marc susţine că deşi a fost ofiţer de Securitate, n-a făcut poliţie politică.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, fost ofiţer de Securitate, n-a făcut poliţie politică. Decizia instanţei supreme este irevocabilă.Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) îi studiază dosarul lui Tiberiu Marc încă din 2008, când acesta şi-a depus candidatura pentru încă un mandat la şefia Consiliului Judeţean.

Potrivit raportului de activitate al CNSAS pe anul 2008, Marc a fost verificat în baza articolului 3, litera g, din Legea de deconspirare a Securității ca poliție politică. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) a contestat în instanţă cele constate de CNSAS. Cu toate acestea, în 19 martie 2010, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia şi a constatat calitatea de lucrător de Securitate a lui Tiberiu Marc.

Securist, dar nu torţionar

Preşedintele CJ a atacat decizia Curţii de Apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), iar recursul înaintat de Tiberiu Marc a fost acceptat de  magistraţi. Confom informaţiilor primite de la Biroul de Relaţii cu Presa al ÎCCJ, magistraţii au respins cele constate de CNSAS şi au modificat, practic, sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost pronunţată ieri şi este irevocabilă.

Contactat astăzi de reporterul „Adevărul de Seară“, Tiberiu Marc n-a vrut să facă prea multe comentarii referitoare la soluţia de ieri a instanţei supreme. Totuşi, şeful administraţiei judeţene a precizat că sentinţa magistraţilor confirmă tot ceea ce a susţinut el în ultimii ani. „Eu n-am contestat niciodată calitatea mea de fost ofiţer de informaţii. Dar am spus tot timpul că nu am făcut poliţie politică şi că nu am întreprins acţiuni prin care să lezez, pe nedrept, pe cineva“, a explicat Marc.

CNSAS îşi menţine punctul de vedere

Motivarea ÎCCJ n-a ajuns încă la membrii CNSAS. De aceea, Ancuţa Median, purtătorul de cuvânt al instituţiei, n-a putut formula un punct de vedere oficial. „Pe de altă parte, noi ne menţinem punctul de vedere. Din informaţiile pe care le avem în dosarul domnului Tiberiu Marc reiese clar că domnia sa, în calitate de ofiţer al Securităţii, a încălcat drepturi şi libertăţi umane fundamentale. Ori, în atari condiţii, noi nu putem abdica de la poziţia pe care am avut-o“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Ancuţa Median.

De la Securitate,  în fruntea judeţului

Tiberiu Marc nu s-a lepădat niciodată de trecutul său de securist. Vreme de cinci ani, între 1986 şi 1991, Marc a lucrat la Securitate şi, ulterior, în SRI în domeniul contraspionajului economic, axându-se pe probleme de agricultură şi industrie alimentară (el este absolvent al facultăţii de Zootehnie din Cluj şi al facultăţii de Ştiinţe Economice – n.r.).

În 1991, actualul preşedinte al CJ s-a retras din SRI, cu gradul de căpitan, iar 10 ani a ocupat mai multe funcţii de conducere în cadrul unor societăţi comerciale din Zalău. În 2001, Partidul Social Democrat l-a desemenat în funcţia de prefect al Sălajului, iar din 2004, Tiberiu Marc a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean. Marc şi-a păstrat funcţia şi după alegerile uninominale din vara lui 2008, fiind ales de 25.383 de sălăjeni.

Cifră: 5 ani a lucrat Tiberiu Marc în cadrul Securităţii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite