FOTO Ambulanţa pentru Monumente salvează încă o biserică de lemn din Sălaj. Voluntarii, aşteptaţi să dea o mână de ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volunarii au dat o mână de ajutor FOTO Valeria Lehene
Volunarii au dat o mână de ajutor FOTO Valeria Lehene

În toamna anului trecut, o biserică monument istoric, aflată în stare de precolaps din cauza alunecărilor de teren în zona altarului, a fost salvată de voluntari.

O a doua biserica monument istoric din judeţul Sălaj a intrat în vizorul voluntarilor proiectului "Ambulanţa pentru Monumenta Transilvania Sud". Dupa ce în toamna anului trecut, Biserica din lemn de la Brusturi, ajunsă în stare de precolaps, a fost salvată graţie implicării unui grup de iubitori ai patrimoniului, în aceasta toamnă, echipa "Ambulanţa pentru monumente" a revenit în Sălaj, de această dată la Biserica de lemn din Şoimuşeni.

Construcţie de secol XVI şi inclusă pe Lista monumentelor istorice, "biserica este funcţională şi are nevoie urgentă de ajutor: turnul este înclinat, acoperişul este protejat temporar de o folie şi fundaţia de piatră s-a deplasat", spun cei din echipa de proiect.

Pe reţelele de socializare, ei au făcut apel la voluntarii care pot să se alăture pentru a da o mână de ajutor: "Şindrila este gata, aşa că vă aşteptăm să vă înscrieţi în număr cât mai mare. Intervenţia nu necesită cunoştinţe de specialitate din partea voastră, unul dintre scopurile proiectului fiind familiarizarea cu conservarea şi punerea în siguranţă a patrimoniului. Cazarea şi mâncarea va fi asigurată de către localnici".

Lucrările au început săptămâna trecută, graţie implicării membrilor comunităţii, şi se estimează că vor fi finalizate până în 28 septembrie.

"Ambulanţa pentru Monumente" este un proiect al Asociaţiei Monumentum, care îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare din sudul Transilvaniei, până când acestea vor putea fi restaurate.

Pentru obţinerea unor efecte pe termen mediu si lung , proiectul îşi doreşte o mai bună implicare a societăţii civile şi creşterea societăţii filantropice din România pentru prezervarea patrimoniului imobil. Astfel, regula după care funcţionează proiectul este simplă: acolo unde există cel puţin un sprijin pentru achiziţionarea materialelor necesare punerii în siguranţă, „ambulanţa” şi voluntarii se vor ocupa de punerea în siguranţă a acelui obectiv. Proiectul pilot a fost co-finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este sprijinit de către Alteţa Sa Regala Prinţul de Wales si Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. Echipa operativă a ambulanţei este formată din istoricul Ileana Burnichioiu şi arhitecţii Veronica Vaida, Stefana Paul şi Eugen Vaida.

Mai puteţi citi:

Blestemul nepăsării. Cum s-au transformat nişte monumente cu mare valoare istorică, în mormane de ruine

Se caută voluntari care să salveze de la ruină un monument istoric

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite