FOTO Cum arată spitalul care va trata pacienţii cu coronavirus din Sălaj. Clădirea a fost modernizată cu aproape 7 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia funcţionează într-o clădire de patromoniu FOTO CJ Sălaj
Secţia funcţionează într-o clădire de patromoniu FOTO CJ Sălaj

Supusă în ultimii doi ani unui amplu proces de reabilitare, Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău ar putea fi dată în folosinţă în cursul săptămânii viitoare.

Fostul Spital Vechi, transformat ulterior în Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, a fost reabilitat, modernizat şi dotat printr-o investiţie de 6,6 milioane de lei, derulată prin Compania Naţională de Investiţii.

Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, a precizat că lucrările au fost accelerate, având în vedere actualul context epidemiologic şi faptul că dacă numărul cazurilor de coronavirus va exploda, spitalele judeţene vor trebui să preia bolnavi pentru îngrijire şi tratament. Potrivit lui Tiberiu Marc, proaspăt reabilitata Secţie de Boli Infecţioase ar putea fi operaţionalizată săptămâna viitoare, aici urmând să fie preluate, la nevoie, cazurile uşoare şi medii de coronavirus.

"Dacă situaţia se va agrava, cazurile uşoare şi medii se vor prelua în următoarea ordine: într-o primă fază, în spaţiul din Cartierul Păcii, acolo unde a funcţionat secţia Boli Infecţioase pe durata derulării lucrărilor şi unde sunt disponibile 34 de paturi; apoi, la secţia nouă, care are 62 de paturi, pentru ca în etapa a treia, să intervină Pneumologia, cu 70 de paturi. Formele grave rămân să fie internate şi tratate la clinicile din Cluj-Napoca, pentru ca la nevoie, să intervină secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă", a explicat Marc.

Modul ATI pentru cazuri critice

Potrivit acestuia, în actuala criză sanitară şi în contextul în care SJU Zalău va prelua şi trata potenţiale cazuri de persoane infectate cu coronavirus, secţia va dispunde de un modul special de Anestezie şi Terapie Intensivă. "Având în vedere că suntem condiţionaţi de numărul limitat de medici ATI, vor exista şase paturi. Chiar dacă putem asigura dotarea tehnică necesară, nu cred că vom putea dispune de mai multe locuri pentru cei diagnosticaţi cu COVID-19. Totuşi, dacă ajungem la situaţii critice, va trebui reevaluată toată abordarea", a spus Marc.

Pe lângă cele şase paturi cu saltea antiescară, modului ATI a fost dotat cu 6 aparate de ventilaţie mecanică. Alte 10 astfel de aparate au fost prevăzute pentru secţia UPU SMURD şi ATI ale Spitalului Judeţean, 6 monitoare funcţii vitale, 6 infuzomate, dar şi o staţie centrală de monitorizare şi una de reducere a presiunii pentru oxigen medicinal.

Clădire veche de peste un secol

Lucrările de reabilitare, modernizare şi dorate a Secţiei Boli Infecţioase, cunoscute drept Spitalul Vechi, au început în aprilie 2018. Principalele intervenţii au vizat asigurarea unor condiţii de primire şi cazare mai confortabile şi mai sigure pentru pacienţi, îndeosebi luând în considerare patologiile tratate, prin recompartimentarea saloanelor. Astfel, la fiecare 2 saloane este prevăzut un grup sanitar.

Dacă saloanele pacienţilor situate atât la parterul pavilionului cât şi la etaj, sunt prevăzute recompartimentările menţionate, capacitatea acestora fiind de 2, 3 şi 4 paturi, la jumătate faţă de situaţia anterioară, au fost create şi zone destinate recepţiei şi triajului pacienţilor, ambulatoriului de specialitate şi centrului antirabic (cabinet vaccinare), cât şi zone de aşteptare destinate aparţinătorilor pacienţilor.

Refacerea tuturor instalaţiilor interioare ale clădirii reprezintă un alt aspect al lucrărilor de reabilitare şi modernizare alături de cel al restaurării unor elemente ale clădirii dat fiind caracterul şi specificul acesteia, Spitalul vechi fiind o clădire de patrimoniu ce datează din anul 1912. De asemenea, au fost restaurate uşile interioare din lemn masiv şi parte din glasvand-uri.

Secţia de boli infecţioase a SJUZ – unică la nivelul judeţului - va avea o capacitate de 62 paturi, 5 medici şi 33 de asistenşi medicali, infirmiere şi îngrijitori asigurând serviciile medicale şi de îngrijire specifice patologiilor tratate de secţie.

Mai puteţi citi:

Angajări fără concurs la cel mai mare spital din Sălaj. Lista posturilor disponibile

Pregătiri de coronavirus la cel mai mare spital din Sălaj. Cum se va face triajul epidemiologic al pacienţilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite