FOTO Demers de salvare digitală a monumentelor aflate din prag de colaps din trei judeţe. Care sunt obiectivele modelate 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Pixels for Heritage continuă demersul de salvare digitală a monumentelor istorice ameninţate cu distrugerea, prin realizarea de modele digitale 3D pentru obiective din judeţele Prahova şi Ialomiţa.

Cinci monumente istorice aflate în stare avansată de degradare, din judeţele Prahova şi Ialomiţa, au fost digitizate de către specialişti ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi ai Institutului Naţional al Patrimoniului. Demersul face parte din proiectul "Pixels for heritage", ce a debutat în Sălaj în vara acestui an şi în cadrul căruia au fost conservate digital opt monumente din judeţ.

Potrivit specialiştilor implicaţi în proiect, în perioada 10-12 octombrie, aceştia au derulat procesele de documentare fotogrammetrică pentru realizarea unor noi modele 3D, ce au vizat cinci monumente în fază de colaps, precolaps, conservate sau care urmează a fi restaurate. Astfel, în judeţuş Prahova au fost făcute scanări fotogrammetrice la palatul Cantacuzino sau Micul Trianon, din Floreşti, a cărui construcţie a avut loc între 1907-1911, la turnul de apă de pe aceeaşi proprietate, la o faţadă a centralei termoelectrice, tot de la Floreşti (datată 1923), conacul Pană Filipescu, din Filipeşti de Târg, ridicat undeva în jurul anului 1650, iar în judeţul Ialomiţa, la conacul Marghiloman, din Hagieşti, construit între 1869-1874. Scanările realizate urmează a fi procesate şi oferite spre vizualizare.

"Dat fiind faptul că modelele digitale ale conacelor şi castelelor sălăjene au fost finalizate şi publicate pe platforma Sketchfab, din acest moment butonul de download este activat; evident, înainte de utilizarea modelelor în diferite scopuri, echipa Pixels for Heritage va trebui notificată în prealabil", susţine cercetătorul ştiinţific Horaţiu Cociş, de la Muzeul din Zalău.

"Pixels for Heritage este un program-platformă  care urmăreşte a crea o direcţie coerentă în sfera digitalizării patrimoniului mobil şi imobil", susţin reprezentanţii instituţiei muzeale într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, proiectul îşi propune realizarea de modele digitale fotogrammetrice 3D pentru monumente istorice şi situri arheologice din Sălaj, dar şi conservarea şi restaurarea digitală a patrimoniului cultural construit supus unor riscuri de distrugere sau aflat în stare avansată de degradare.

De asemenea, demersul are ca obiective sprijinirea proiectelor şi programelor de restaurare a monumentelor istorice prin furnizarea de informaţii detaliate pentru realizarea studiilor ştiinţifice şi a proiectelor de restaurare, actualizarea Listei Monumentelor Istorice şi a Repertoriului Arheologic Naţional, precum şi promovarea patrimoniului cultural folosind noile tehnologii şi mediul online.

În cadrul programului se utilizează tehnici fotogrammetrice, atât de la sol, cât şi de la joasă altitudine, pentru producerea de modele 3D şi ridicări topografice, precum şi modele digitale ale terenului de înaltă precizie H-RTI.

Vă mai recomandăm:

FOTO Proiect ambiţios de istorie digitalizată. Care sunt monumentele ameninţate de distrugere reconstituite 3D

Undă verde pentru demolarea unui monument istoric de secol XIX. Motivul pentru care localnicii îl vor ras de pe suprafaţa pământului

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite