FOTO Elevii pentru care există doar nota 10. Poveştile din spatele rezultatelor lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte elevi ai Colegiului Naţional „Silvania“ din Zalău sunt şefi de promoţie şi au terminat cei patru ani de liceu cu media generală 10.

După ce în 2010 a uimit şi a stârnit controverse la nivel naţional având o  clasă de absolvenţi în care 27 de elevi terminaseră clasa a XII-a cu media 10, Colegiul Naţional „Silvania“ din Zalău are, de această dată,  şapte elevi care au încheiat nu doar clasa a XII- a, ci întreg liceul cu media 10. Directorul colegiului, Vasile Bulgărean, recunoaşte că aceste rezultate„pot părea de domeniul fantasticului, mai ales  pentru cei care se raportează la alte vremuri“, dar spune că ele nu sunt rezultatul unei supraaprecieri, întrucât valoarea liceenilor a fost confirmată prin rezultate la olimpiade naţionale şi internaţionale.


Un exemplu este Horea Mureşan, care trăieşte pentru matematică, fapt confirmat şi de cele două medalii olimpice de bronz, una naţională, alta internaţională la această disciplină. Elevul nu a neglijat, însă, nici celelalte materii. „ A fost o provocare, e adevărat, să învăţ zi de zi la toate materiile, dar cu multă muncă şi seriozitate se poate“, spune Horea despre „secretul“ său care îi permite să fie cel mai bun. Pentru ceea ce va face de acum înainte, matematicianul nu trebuie să îşi facă prea multe griji: a fost deja admis la Universitatea Edinburgh, din Marea Britanie, la secţia de informatică „Computer Science“, singurele condiţii pe care le mai are de îndeplinit pentru a putea învăţa din toamnă în Scoţia fiind să îşi ia bacalaureatul cu minimum 9.50 şi să promoveze testul de engleză.

image


Nici Adelina Cîmpan nu a ales calea uşoară pentru viitoarea facultate. Olimpică naţională în fiecare an la limba latină, Adelina s-a gândit acum că ar fi momentul să înveţe limba chineză. Prin urmare, va concura pentru unul dintre cele cinci locuri disponibile la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca – grupa de limba chineză. „Mi se pare o provocare şi îmi place să fac lucruri pe care alţii le ocolesc. În plus, cred că este o limbă de viitor, având în vedere ritmul în care se dezvoltă această ţară“, spune absolventa de 10.

image


Secretele elevilor-minune


La rândul ei, nici Brigitta Mate nu a optat pentru o admitere pe bază de dosar, la care, cu media sa, ar fi avut din start un mare avantaj. Olimpică şi ea la matematică, Brigitta se pregăteşte să dea examen de admitere la Politehnică, la Cluj, la Automatizări şi Calculatoare. „Îmi doresc ca, după ce termin facultatea, să încep de undeva de jos, dar apoi să lupt să ajung cât mai sus posibil, probabil în cadrul unei companii“, îşi dezvăluie tânăra modul în care şi-a programat viitorul.

image


Tot la Automatizări şi Calculatoare la Cluj va da examen şi Ramona Ţolaş, o altă absolventă de nota 10, olimpică şi ea de meserie, la matematică. Despre faptul că a reuşit să încheie cu media 10 la una dintre cele mai dificile specializări, Matematică – Informatică intensiv Informatică, Ramona îşi dezvăluie propriul secret: „Eu m-am înţeles întotdeauna bine cu matematica. Şi dacă ştii mate, ştii şi fizică, iar dacă ştii fizică, ştii şi chimie“.

image


Cea de-a treia absolventă de nota 10 care merge la Automatizări şi Calculatoare este Agota Faluvegi. Este şi ea olimpică la matematică, iar despre modul în care a reuşit să fie de 10 la toate materiile, Agota are un răspuns simplu: „Am învăţat mult şi am fost mereu foarte atentă la ore“.

image


Ronela Popa are toate şansele să devină, dintr-un absolvent de nota 10, un medic foarte bun, pentru că se pregăteşte din greu pentru admiterea la Medicină. Ronela spune că gândirea logică a fost cea care a ajutat-o să fie atât de perfomantă de-a lungul liceului. „Contează şi perseverenţa, şi consecvenţa, să înveţi fiecare lecţie. Pe mine m-a ajutat şi faptul că am reuşit să mă concentrez foarte bine la ore“, spune ea.

image


Cât despre Robert Chiş Ciure, cel de-al şaptelea şef de promoţie din acest an, el recunoaşte că ceea ce l-a motivat a fost orgoliul. „Fiind într-o clasă de fete, nu puteam suporta ideea de a fi depăşit de colegele mele. Şi mi s-a părut destul de facil să obţin media 10“, mărturiseşte el. Pentru continuarea studiilor, Robert este tentat să dea admitere la Bucureşti, la Filosofie. „Filosofia este obsesia mea”, spune tânărul.

image


Medii mari în tot liceul


Dincolo de rezultatele extraordinare ale celor şapte elevi, Colegiul Naţional „Silvania“ iese şi în acest an în evidenţă cu medii mari, în general, în toate clasele. De departe, cea mai mare medie generală pe clasă este cea a clasei de Filologie a XII-a I, cu o medie a mediilor generale din clasa a XII-a a celor 33 de elevi de 9,76. Urmează clasa a XII-a H, profil Ştiinţele naturii - secţia maghiară, cu media 9,46, şi clasa a XII-a C, profil Matematică - Informatică, intensiv Informatică, cu 9,40. Cea mai mică medie din acest an este cea a clasei a XII-a F, profil Matematică  Informatică: 8,16.


Colegiul Naţional „Silvania“ este cel mai bine cotat liceu din Sălaj, fiind unul dintre cele mai bine poziţionate licee din Transilvania în topul naţional de profil. Cea mai bună clasare într-un top naţional a avut-o în 2011, când a ocupat locul 2 pe ţară într-un clasament făcut după media de la Bacalaureat şi de la admitere şi după rezultatele la olimpiade. Directorul colegiului, Vasile Bulgărean, spune că punctul de plecare pentru aceste rezultate remarcabile este faptul că aici vin cei mai buni copii din judeţ. „Este şi o tradiţie ca Colegiului «Silvania» să aibă, an de an, rezultatele cele mai bune, aşa că există o anumită presiune pe elevi şi pe profesori pentru a obţine performanţă. Iar acest lucru este posibil când profesori buni şi serioşi se întâlnesc cu elevi foarte buni. Şi la noi asta se întâmplă“, punctează directorul. De altfel, şi anul acesta, din cei nouă elevi din Zalău care au încheiat liceul cu 10 pe linie, şapte sunt de la acest colegiu.

Citeşte şi FOTO Colegiul API are doi şefi de promoţie, absolvenţi de 10 pe linie

FOTO „Incubatorul” de genii a funcţionat din nou: şapte absolvenţi ai CNS, elevi de 10 pe linie în toţi cei patru ani de liceu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite