FOTO Expediţie high-tech: doi alpinişti realizează jurnalul foto-video al ascensiunii pe Vârful Lenin din Pamir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul expediţiei FOTO Clubul de turism montan "Someşul"
Traseul expediţiei FOTO Clubul de turism montan "Someşul"

Doi tineri alpinişti, unul din Sălaj, altul din Bistriţa-Năsăud, pornesc la sfârşitul acestei săptămâni în cea mai importantă expediţie din viaţa lor de până acum. Ei vor escalada Vârful Lenin din Munţii Pamir, cu o altitudine de 7.134 de metri, urmând să marcheze fiecare etapă din aventura lor cu imagini foto şi video ce vor fi postate în timp real pe un jurnal de expediţie online.

Cei doi temerari sunt Alexandru Pop, un tânăr de 27 de ani din localitatea sălăjeană Someş Odorhei, în prezent militar de carieră la o unitate din judeţul Cluj, şi Gabriel Login, din Bistriţa-Năsăud. Ei pornesc, sâmbătă, 19 iulie, către fostul stat sovietic Kîrgîstan, unde vor încerca să urce pe Vârful Lenin (7.134 de metri) din Munţii Pamir, care este al 3-lea ca înălţime din fostul spaţiu sovietic, al doilea din Pamir şi cel mai înalt din Kîrghîstan. Cei doi vor pleca sâmbătă din Cluj spre Bucureşti, apoi din Bucureşti vor zbura în Istanbul. Din Istanbul vor pleca tot cu avionul până în Bishkek, urmând să plece din capitala Kîrgîstanului cun un alt zbor până în  Osh (al doilea oraş ca mărime din Kîrgîstan). Din Osh, cei doi alpinişti vor pleca, folosind diverse mijloace de transport, până în tabăra de bază, situată la altitudinea de 3.600 m. "Adevărata expediţie începe din tabăra de bază şi va consta într-un lung proces de aclimatizare, timp în care vom stabili şi amenaja taberele superioare ale expediţiei, la 4.400, 5.300, 6.100 şi 6.400 de metri. Escaladarea vârfului este estimată în a 21-a zi, dar, datorită vremii foarte schimbătoare, este posibil ca această dată să se schimbe", spune Alex pe jurnalul de expediţie online creat pe site-ul clubului de turism montant "Someşul", înfiinţat de acesta.

"Succesul sau eşecul expediţiei depinde de câţiva factori înşelători cum ar fi vremea şi altitudinea foarte apăsătoare asupra organismului. În scopul de a reuşi un alpinist trebuie să aibă o condiţie fizică dar şi pshică bună, cu uneltele de alpinism adecvate şi să fie pe deplin pregătit, aclimatizat în condiţii de siguranţă.

Vârful abordat de echipa noastră, vf. Lenin (7134 M) este al 3-lea ca înălţime din fostul spaţiu sovietic, al doilea din Pamir şi cel mai înalt din Kîrghîstan. Expediţia se va desfăşura 80% din timp la o altitudine de peste 3.800 de metru, restul timpului petrecându-l pentru a ajunge în tabăra de bază", mai spune Alex.

Tot parcursul celor doi temerari va fi consemnat în jurnalul de expediţie online, unde ei promit să încarce imagini şi înregistrări video realizate pe traseu. 

Cei doi tineri alpinişti se declară împătimiţi iubitori ai muntelui şi au la activ mai multe expediţii desfăşurate în diverse masive din Europa şi nu numai. "În fiecare sfârşit de săptămână aş vrea să merg pe munte, o ierarhie între ascensiuni nu pot să o stabilesc, fiecare experienţă este unică în felul ei. Pentru mine a fi în natură înseamnă nu doar pasiunea de a descoperi şi de a mă bucura de frumos ci şi de a proteja acest minunat dar. Bucuria mea cea mai mare: să mă aflu între oameni şi să văd cum descoperă şi explorează muntele cu pasiune şi responsabilitate. Încerc să împartăşesc celor cu care ies în natură aceleaşi valori şi cunoştinţe care mă ghidează în ascensiunile mele. Am încercat să adopt un mod sănătos de a-mi petrece timpul liber, apoi ca stil de viaţă, muntele îţi oferă de toate", spune bistriţeanul Gabriel Login. Printre vârfurile escaladate de el până acum se numără  Mont Blanc (4810 m) şi Monte-Rosa (4600 m) din Alpi, Elbrus (5642 m) din Caucaz şi Cerro del Platita (5827 m) din Munţii Anzi.

 "Pentru mine, muntele este mediul meu natural, este locul unde mă simt acasă. Tot ce fac eu este din pasiunea şi dorinţa de a cunoaşte munţii planetei, dar mai ales de a-mi cunoaşte şi descoperi limitele. Pentru mine, fiecare vârf pe care îl ating este un triumf, aşa cum pentru alţii triumful poate însemna altceva.                                                                        Cu toţii avem vise, important este să luptăm pentru ele. La fel ca şi Socrate, „Ştiu că nu ştiu nimic” dar sunt şi în aceeaşi simţire cu Peter O. Toole când spune „Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar”.  Sunt deschis la experienţe noi şi iubesc muntele şi explorarea naturii!", spune, la rândul său, Alexandru Pop. Şi tânărul alpinist sălăjean are, la activ, o lungă serie de ascensiuni reuşite, majoritatea organizate de Clubul de turism montan "Someşul", singurul de acest fel din Sălaj şi înfiinţat chiar de el în 2008. Cele mai importante sunt Munţi Dolomiţi – vârful Marmolada 3343 m (2008), Munţii Rila – vârful Musala 2925 m (2012), Munţi Alpi – vârful Grossglockner 3798 m (2012), Munţi Alpi – vârful Mont Blanc 4810 m (2012 şi 2013)

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite