FOTO Imaginile dezastrului. Cum arată bisericile de lemn din Sălaj după furtuna devastatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de lemn din Poarta Sălajului FOTO Direcţia pentru Cultură Sălaj
Biserica de lemn din Poarta Sălajului FOTO Direcţia pentru Cultură Sălaj

Două biserici de lemn din judeţul Sălaj, ambele pe lista monumentelor istorice, au fost distruse de furtuna care a făcut, duminică, ravagii în vestul ţării.

O echipă formată din reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj, arhitectul şef al judeţului şi un expert restaurator atestat de către Ministerul Culturii au evaluat pagubele pe care furtuna de duminică, 17 septembrie, le-a produs la două dintre cele mai frumoase şi importante lăcaşuri de cult din judeţ.

Specialiştii s-au deplasat atât la Poarta Sălajului, la Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril", cât şi la Lozna, la biserica de lemn din localitate, peisajul ce li s-a desfăşurat în faţa ochilor fiind unul dezolant. "La Biserica de lemn “Sinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poarta Sălajului, vântul puternic a desprins coiful şi galeria turnului, care s-au prăbuşit peste acoperiş, distrugând partea de nord şi cea de nord-est unde s-au frânt căpriorii. La Biserica de lemn de la Lozna, furtuna a smuls coiful turnului, care a căzut la pământ fără a produce mari stricăciuni bisericii. Coama acoperişului a fost uşor deteriorată în partea de est, spre altar", ne-au transmis oficialii Direcţiei pentru Cultură.

În aceste condiţii, spune sursa citată, s-au luat primele măsuri pentru asigurarea unei minime protecţii, până la intervenţiile de urgenţă premergătoare lucrărilor de restaurare, fiind necesară elaborarea unui proiect tehnic şi obţinerea unor fonduri pentru refacerea monumentelor. De asemenea, vor fi întocmite dosare de restaurare în regim de urgenţă, care vor fi depuse la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în vederea alocării de fonduri.

Monument istoric, biserica din Poarta Sălajului datează din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, în satul Rastolţul Mare, fiind printre cele mai vechi biserici ce lemn sălăjene. În 1835 a fost donată comunităţii din Poarta Sălajului şi purtată cale de 20 de kilometri.

Biserica de lemn de la Lozna a fost construită la începutul secolului al XIX-lea.

Mai puteţi citi:

Două biserici de lemn din Sălaj, distruse de vijelie. Lăcaşurile de cult sunt pe lista monumentelor istorice

FOTO UPDATE Furtună violentă în Sălaj. Aproape 100 de localităţi rămase în beznă, zeci de acoperişuri luate de vânt, balcoane distruse şi copaci smulşi din pământ

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite