FOTO Lupte pe viaţă şi pe moarte, capete tăiate şi adrenalină la Porolissum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele au avut loc în faţa Porţii Praetoria
Luptele au avut loc în faţa Porţii Praetoria

Porta Praetoria, cel mai cunoscut simbol al Complexului arheologic ”Porolissum”, a fost la acest sfârşit de săptămână, fundalul unor confruntări ”sângerioase”, între trupele romane, conduse de împăratul Caracalla, pe de-o parte, şi dacii liberi şi triburile barbare, pe de altă parte.

Luptele au fost puse la cale de Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care a organizat în perioada 16 - 17 august cea de-a patra ediţie a Porolissum Fest, un eveniment de reconstituiri istorice. Pentru că anul acesta s-au împlinit 1800 de ani de la vizita istorică a împăratului roman Marcus Aurelius Antoninus, zis Caracalla, la Porolissum, care era capitala Daciei Porolissensis şi unde, fiind situat chiat pe limita nordică a imperiului, romanii aveau un important castru, ale cărei urme se văd, cu ajutorul arheologilor, şi astăzi, ediţia de anul acesta s-a centrat pe prezenţa împăratului roman acolo. Vizita a avut loc în 214 şi a reprezentat punctul culminant al relaţiilor speciale dintre împărat şi trupele Daciei Romane şi s-a înscris în programul militar de întărire şi apărare a frontierelor europene ale Imperiului. La Porolissum în cinstea onorantei vizite a cunoscutului personaj municipalitatea i-a ridicat o statuie ecvestră din bronz în mărime naturală, în ipostaza de imperator, cu salutul roman cu braţul drept întins. Monumentul a avut ca model statuia ecvestră capitolină unui ilustru suveran roman şi a fost adus în Dacia din capitala imperială. Statuia amplasată în faţa porţii pretoriene a fost distrusă în timpul năvălirilor barbare. Fragmente statuare au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din secolul XX, în castrul de pe dealul Pomet, conduse de Vasile Lucăcel, fostul director al Muzeului de Istorie şi Artă Zalău.


Festivalul a început sâmbătă, 16 iulie, cu o excursie tematică la “Apeductul roman”, urmată de un concurs de cultură generală despre Porolissum şi obiectivul vizitat, primirea trupelor şi realizarea taberei militare, repetiţii şi antrenamente cu public, concertul trupei “Krems”, urmat de o simulare atac nocturn a cetăţii dacice. Duminică, după deschiderea oficială, alocuţiuni legate de momentul istoric recreat, luări de cuvânt din partea oficialităţilor şi organizatorilor, a urmat evocarea şi elogiul împăratului Caracalla în vizită la Porolissum, un dans arhaic cu Nimfele Daciei,  parada trupelor de reconstituire istorică, decernarea diplomelor de participare, demonstraţiile trupelor romane de reconstituire istorică participante, în onoarea împăratului, lupte de gladiatori, reconstituirea unei secvenţe de luptă, reconstituirea unui ritual de sacrificare a unui barbar capturat de către daci, bătălia finală – Dacia romană atacată de carpi şi aliaţii lor, salutul războinicilor, urmate de un recital de muzică folk şi concertul trupei “Ad Hoc”.


Partea de reconstituire istorică a fost prezentată, pe tot parcursul desfăşurării evenimentelor, de arheologul Dan Băcueţ, care a oferit participanţilor ”traducerea” a tot ceea ce se întâmpla pe câmpul de luptă.


 Citeşte şi FOTO VIDEO Vacanţă în Grădina Zmeilor - locul unde o tânără s-a transformat în stană de piatră. Porolissum- cetatea gladiatorilor

FOTO Cum arată ”zeiţa” care va conduce parada Festivalului Roman Zalău Porolissum

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite