FOTO Cel mai mare proiect al judeţului se apropie de finalizare. Cum arată Centrul de management integrat al deşeurilor de la Dobrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un an de întârziere cauzată de instabilitatea terenului şi cu un buget majorat, din aceeaşi cauză, cu 14.000.000 de lei, Centrul de management integrat al deşeurilor de la Dobrin va fi gata, în sfârşit, în luna septembrie a acestui an.

Centrul face parte din Sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Sălaj, implementat de Consiliul Judeţean Sălaj cu fonduri asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Valoare totală a proiectului este de aproape 135.000.000 de lei, din care cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean este de 15.000.000 de lei.


Lucrările au început un urmă cu aproximativ trei ani şi au vizat construirea, în comuna Dobrin, a unui centru de management integrat al deşeurilor, care va include un depozit ecologic ce va deservi întreg judeţul, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano – biologică. Prin acelaşi proiect s-au construit la Crasna, Sînmihaiu Almaşului şi Surduc staţii de transfer şi se închid  cele patru depozite urbane neconforme de la Crişeni, Cehu Silvaniei, Jibou şi Şimleu Silvaniei. De asemenea, în proiect sunt prinse achiziţii de camioane, încărcătoare, compactoare, containere, press-containere şi pubele.


Preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a invitat joi, 9 iulie, presa locală la o primă vizită în teren, la centrul de la Dobrin. Mai este încă de lucru în special pe partea de finisaje la clădiri şi la căile de acces, promisiunile constructorilor fiind că centrul va fi gata în luna septembrie şi că va fi funcţional de la începutul anului viitor. În acest moment, celula în care vor fi depozitate deşeurile colectate din întreg judeţul este amenajată, iar staţia de epurare, în valoare de un milion de euro, ce va prelua apa scursă din celulă şi o va epura este montată. De asemenea, halele ce vor adăposti staţiile de sortare, compostare şi celelalte component ale centrului sunt finalizate, lucrându-se la montarea utilajelor şi a accesoriilor. Conducerea judeţului a admis că, în mod normal, centrul de la Dobrin ar fi putut să fie deja funcţional. Instabilitatea terenului, care a impus sistarea lucrărilor pe o perioadă de şase luni şi lucrări de stabilizare, a cauzat o întârziere de un an şi costuri suplimentare de 14 milioane de lei, achitate, potrivit directorul Direcţiei Managementul Proiectelor şi Dezvoltare Regională din Consiliul Judeţean, Zoe Crihan, din bugetul de subcontractare al proiectului.

Operatorul centrului de la Dobrin şi a celor trei staţii de transfer va fi o asociere de firme între SC Brantner Servicii Ecologice SA, subsidiara din Cluj Napoca a Brantner Group Austria, şi Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL. Contractul s-a încheie cu o durată de 15 ani (180 de luni), asocierea urmând să plătească anual Consiliului Judeţean, cu titlu de redevenţă, câte 892.990,13 lei, dar nu mai puţin de 10,9 la sută din valoarea veniturilor anuale. În schimb, asocierea va realiza venituri din ”taxarea” tuturor operatorilor care vor aduce deşeuri în staţiile de transfer ori la depozitul de la Dobrin, care va fi singurul care va funcţiona la nivelul judeţului. Astfel, pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată, asocierea va percepe câte 58 de lei. 18 lei pe tonă este tariful pentru compostare, 52 de lei/tonă, pentru sortare, şi 53 de lei/tonă, pentru transfer.
”Din păcate, din experienţa celor care sunt deja în operare, se constată că structura deşeurilor nu este cea estimată, mai exact, componenta valorificabilă nu este suficientă. Iar asta, corelat cu cantităţile destul de mici de deşeuri, afectează eficienţa economică a operatorului”, a prezentat Marc premizele unei posibile majorări de tarife în viitor. Într-o astfel de perspectivă, preşedintele Tiberiu Marc a precizat că primăriile au posibilitatea de a subvenţiona tarifele percepute populaţiei, prin aşa-numita ”taxă specială”, prevăzută de legislaţia în vigoare.

Vă mai recomandăm:

O firmă din Austria se va ocupa de gunoaiele sălăjenilor. Cât ne va costa asta

 Ce-am fost şi ce-am ajuns. Zalăul, după 25 de ani de economie de piaţă şi democraţie

S-a rupt lanţul de iubire. Primăria şi Consiliul Judeţean nu mai împart ”tutela” asupra echipelor de handbal şi de volei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite