FOTO Morminte de 300 de ani dezgropate pe traseul liftului care îi va duce pe turişti la castrul de la Buciumi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
12 morminte au fost descoperite în zona de protecţie a castrului FOTO Muzeul Judeţean
12 morminte au fost descoperite în zona de protecţie a castrului FOTO Muzeul Judeţean

Lucrările de descărcare de sarcină arheologică a terenului pe care se va construi accesul, inclusiv printr-un lift, la castrul Roman de la Buciumi, în Sălaj, au scos la lumină 12 morminte, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Potrivit arheologului Ioan Bejinariu, lucrările de descărcare de sarcină arheologică s-au impus deoarece amenajarea parcării şi a accesului la castru se face în interiorul zonei de protecţie, situaţie în care astfel de demersuri sunt obligatorii. „Auzisem cu ceva vreme în urmă că pe dealul respectiv ar fi un cimitir, dar nu prea eram convinşi că aşa este, dată fiind panta destul de mare”, explică arheologul de la care s-a pornit. Odată începute săpăturile, amintirile bătrânilor satului s-au confirmat şi de sub pământ au apărut 12 morminte, şapte la baza pantei, unde va fi amenajată o parcare pentru maşinile turiştilor ce vor vizita castrul, şi cinci la jumătatea dealului, într-o porţiune unde romanii au făcut, în urmă cu 2.000 de ani, o terasă.
Pe baza monedelor de bronz descoperite, arheologii au datat mormintele ca fiind de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi din prima parte a secolului al IX-lea.
Rămăşiţele umane ale celor 12 persoane îngropate în vechiul cimitir de la Buciumi au fost puse în saci şi predate preotului din sat. Acesta urmează să le reînhumeze în actualul cimitir.
Reamintim că lucrările au loc în cadrul unui proiect cu finanţare europeană derulat de Consiliul Judeţean Sălaj, în valoare de 35.859.112,12 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Sălaj este de 1.510.585,87 lei.

Banii vor fi folosiţi pentru lucrări de conservare primare, consolidare şi reabilitare funcţională la castrele romane de la Porolissum şi Buciumi, tot aici urmând să fie realizată, prin acelaşi proiect, şi infrastructura turistică necesară introducerii celor două obiective într-un circuit de vizitare: de la reabilitări de drumuri şi parcări, la toalete publice , centru de informare turistică şi iluminat ambiental.

La castrul de la Buciumi va fi montat şi un lift vertical ce ar urma să faciliteze accesul pe dealul pe care se află situl arheologic - vorbim de o distanţă de 115 metri liniari. Liftul se adresează în principal persoanelor cu handicap, care altfel ar avea dificultăţi în urcarea la castru.
 

Citeşte şi FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite