FOTO VIDEO Scenariu: Cutremur la Zalău. 15 copii prinşi sub dărâmături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Victimele" au fost transportate la punctul medical pentru acordarea primului ajutor
"Victimele" au fost transportate la punctul medical pentru acordarea primului ajutor

28 noiembrie, ora 13.00. Un cutremur de magnitudine 7,8 grade pe scara Richter este înregistrat în zona Vrancea. Cutremurul este simţit la Zalău, la o oră la care majoritatea populaţiei este la muncă sau la şcoală. Mai multe clădiri şi utilităţi din municipiu sunt distruse şi avariate.

Este scenariul după care s-a desfăşurat, joi, la Zalău, un exerciţiu de alarmare în caz de cutremur, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj a desfăşurat, în cooperare cu alte forţe şi mijloace pentru conducerea şi coordonarea forţelor de intervenţie prevăzute în Planul Judeţean de Apărare Împotriva Seismelor şi Alunecărilor de Teren.

Scenariul mai prevedea că, pe fondul producerii cutremurului, a fost afectat corpul C al Colegiul Naţional „Silvania” şi Hala Agroalimentară unde au căzut planşeele şi sau prăbuşit o parte din pereţii perimetrali ai construcţiilor, fiind surprinşi utilizatorii construcţiilor sub dărâmături. Pe timpul cercetării efectelor produse de seism s-a constatat 15 victime dintre care 3 persoane decedate şi 12 cu diferite afecţiuni medicale. Totodată din cauza seismului produs au fost afectate următoarele utilităţi: conducta magistrală de transport gaze naturale, sistemul de alimentare cu apă potabilă din zonă, reţelele de alimenatre cu energie  electrică. Din cauza mişcărilor tectonice s-a produs o explozie, urmată de incendiu la rezervoarele subterane aparţinând de SC Manager SRL Zalău, incendiul propagându-se la clădirea de birouri a societăţii.

Tot acest scenariu care astăzi a părut uşor apocaliptic se poate întâmpla oricând, aşa că pompierii şi celelalte instituţii implicate au vrut să se asigure că elevii, de această dată cei de la Colegiul Naţional "Silvania", ştiu ce au de făcut. Reprezentanţii ISU au explicat, astfel, că în momentul declanşării unui seism este esenţial să se panicheze şi nici să nu iasă din clădire. Regula, prevăzută de şi de cadrul legal, este ca persoanele aflate în această situaţie să se ghemuiască lângă peretele opus geamului şi să aştepte încetarea mişcărilor scoarţei.

Exerciţiu a arătat şi ce presupune cercetarea şi căutarea cu structuri specializate pentru depistarea supravieţuitorilor şi victimelor, deblocarea şi salvarea victimelor de sub dărâmături, organizarea punctului medical avansat pentru acordarea primului ajutor.

La exerciţiu au fost implicate Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Zalău, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „POROLISSUM” al judeţului Sălaj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Menumorut Voievod” Sălaj, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, Serviciul de Ambulanţă al judeţului Sălaj, Serviciul Control Calitate Lucrări de Construcţii nr.4 Judeţul Sălaj, Filiala Crucea Roşie Sălaj, Compania de Apă Someş Tisa, Compania E-on Gaz, Electrica Zalău şi MAPN.
     
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite