Icoana făcătoare de minuni de la Strâmba: ”Oamenii vin cu credinţă şi primesc răspunsuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana a fost pictată de  Luca din Iclod
Icoana a fost pictată de Luca din Iclod

O icoană veche de peste trei secole şi jumătate este stindardul speranţelor miilor de credincioşi care îşi caută vindecarea sau iertarea la Mănăstirea Strâmba din Sălaj. Icoana, considerată făcătoare de minuni, este ”sora” celei de la Nicula.

Icoana de la Strâmba a fost pictată de vestitul Luca din Iclod, în jurul anului 1673, şi o înfăţişează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus în braţe. Personaje au obrajii lipiţi într-o tandră îmbrăţişare, motiv pentru care icoana este numită ”Dulcele sărut”.


Părintele Grighentie, stareţul mănăstirii, spune că icoana a fost comandată de un mare grof dintr-un sat vecin, Chiachi-Gârbou, şi donată aşezământului monahal la sfârşitul secolului al XVII-lea. Cam în aceeaşi perioadău au fost pictate, de acelaşi autor, şi icoana Maicii Domnului de la Nicula (1681) şi icoana Maicii Domnului aflată, pentru o vreme, în biserica ortodoxă din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, mutată, între timp, în Muzeul Catedralei Arhiepiscopiei.


Stareţul spune că icoana de la Strâmba a fost cunoscută ca făcătoare de minuni mai cu seamă în perioada interbelică, atunci când pentru a se ruga la Maica Domnului, credincioşii veneau aici în adevărate pelerinaje. ”Minuni se întâmplă chiar şi în zilele noastre - în ceea ce priveşte naşterea de prunci, boli incurabile. Nu ne-am preocupat, până acum, să scriem mărturiile acestor minuni, dar ele se văd, pentru că oamenii se întorc cu mesaje de mulţumire. Oamenii vin cu credinţă la icoană şi primesc răspunsuri”, spune părintele Grighentie.


Stareţul apreciează că cea mai reprezentativă dovadă a minunilor icoanei este renaşterea mănăstirii din propria-i cenuşă.  Date despre existenţa în zonă a unei aşezări monahale există încă din 1461, însă în  secolul al XVIII-lea activitatea ei a fost întreruptă, mănăstirea fiind reactivată în 1993. În ultimii ani, locul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă, totul fiind posibil - spune părintele - datorită recunoştinţei credincioşilor care şi-au găsit aici rezolvări la problemele din viaţa lor.

Vă mai recomandăm:

Duhovnicul spre care vin credincioşi din toată Transilvania. Misiunea lui pentru credinţă a început într-un vagon de tablă

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lecţia dată de supravieţuitoarea din Sălaj a experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz: l-a adoptat, simbolic, pe nepotul unui comandant nazist


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite