Impozitele pe 2016 se vor putea plăti abia din 18 ianuarie. Ce noutăţi aduce noul Cod Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitele aferente anului 2016 vor putea fi plătite abia din 18 ianuarie
Impozitele aferente anului 2016 vor putea fi plătite abia din 18 ianuarie

Impozite mai mari şi diferenţiate în funcţie de destinaţia spaţiului, nu de statutul proprietarului. Sunt reperele dărilor către bugetele locale din 2016, ce vor putea fi plătite la Zalău abia din 18 ianuarie.

Primăria Municipiului Zalău anunţă contribuabilii, persoane fizice şi persoane juridice, că în anul 2016 activitatea de încasare a impozitelor şi taxelor locale va începe în 18 ianuarie, cu excepţia amenzilor, a taxelor pentru eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate şi a taxelor de înscriere auto, care se încasează din 4 ianuarie.


Reprezentanţii municipalităţii mai precizează că, potrivit noului Cod Fiscal, în vederea stabilirii impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2006, anumiţi contribuabili trebuie să depună la Primărie câteva documente, şi anume:


a)persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până în data de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului aprobat prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului cod;


b) persoanele juridice au obligaţia să depună declaraţii privind clădirile pe care le deţin în proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinaţia şi valoarea impozabilă a acestora, până în data de 31 martie 2016 inclusiv;


c) persoanele fizice şi juridice, care la data de 31 decembrie 2015 deţin mijloace de transport radiate din circulaţie conform prevederilor legale din domeniul circulaţiei pe drumurile publice, au obligaţia să depună o declaraţie în acest sens, însoţită de documente justificative, la compartimentele de specialitate ale autorităţii publice locale, până în data de 31 martie 2016 inclusiv;


d) scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren, a impozitului pe mijloacele de transport prevăzute la art. 456, 464 şi 469 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016 persoanelor care deţin documente justificative emise până în data de 31 decembrie 2015 şi care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităţilor publice locale, până în data de 31 martie 2016 inclusiv.


Reamintim că, potrivit unei hotărâri de consiliu local adoptate în decembrie, anumite categorii de impozite locale cresc, de anul acesta, cu până la 300 la sută. Modificările reprezintă, în principal, o consecinţă a noului Cod Fiscal. Una dintre principalele noutăţi este faptul că la impozitul pe clădiri calculul sumei datorate de contribuabili – persoane fizice şi juridice – bugetului local se va face prin aplicarea unor cote diferite, în funcţie de destinaţia clădirilor (rezidenţială sau nerezidenţială), cotă care se va aplica valorii impozabile stabilite. Astfel, în cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădirile rezidenţiale se va calcula ca 0,1 % din valoarea impozabilă, procent aplicat şi în 2015. Creşte, în schimb, de 13 ori cota aplicată persoanelor fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, de la 0,1% cât este acum, la 1,3 %. Sunt avantajate, însă, persoanele juridice, care vor plăti mai puţin pentru clădirile rezidenţiale (de la o cotă de 1,3% acum, la 0,1% din 2016). Pentru clădirile nerezidenţiale, cota aplicată valorii impozabile rămâne, ca şi în 2015, la 1,3%.

Excepţie de la aceste reguli de calcul fac clădirile nerezidenţiale utilizate pentru activităţi agricole, pentru care cota aplicată este de 0,4%, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice.

Tot acum se majorează şi impozitul pe clădiri şi terenuri, în cazul clădirilor şi terenurilor neîngrijite, situate în intravilan, cu 300%, criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite urmând să fie adoptate prin hotărâre de consiliu local. Impozitul pe mijloacele de transport creşte şi el cu 5 la sută.
 

Vă mai recomandăm:

De ce s-au înscris milioane de români în PCR. Cercetarea făcută de Coposu în comunism, care arată motivele ciudate ale celor care se înscriau în partid

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite