Infracţionalitate în creştere în Sălaj. Ce explicaţii are procurorul şef al judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-procurorul sălăjean, Bogdan Chiş, consideră că recursul compensatoriu a crescut infracţionalitatea FOTO Andreea Vilcovschi
Prim-procurorul sălăjean, Bogdan Chiş, consideră că recursul compensatoriu a crescut infracţionalitatea FOTO Andreea Vilcovschi

Infracţionalitatea este în continuă creştere în judeţul Sălaj, fapt reflectat atât de numărul semnificativ de dosare pe care procurorii le au de soluţionat, cât şi de numărul tot mai mare de inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventiv.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Bogdan Chiş, a declarat luni, 27 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cursul anului 2019 procurorii au avut de soluţionat un număr de 12.383 cauze, din care 7.006 existente la începutul perioadei şi 5.377 intrate în cursul perioadei, cu 4,23% mai multe decât în 2018, când au fost 11.880 cauze.

Cel mai mult de muncă au avut procurorii de la Parchetul Zalău, unde numărul total al cauzelor a depăşit 6.000, fiind cu aproape 9 procente peste cel din anul anterior.

Potrivit prim-procurorului sălăjean, dacă în 2018 au fost trimise spre judecată 580 de cauze, cu 666 de inculpaţi, anul trecut s-a ajun la 672 cauze, fiind vizaţi 848 de inculpaţi. Dintre cei care au ajuns în boxa acuzaţilor, arată sursa citată, 61 au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, numărul acestora fiind cu 56% mai mare decât cu un an înainte. "Aici este de remarcat activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, care a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a 29 de inculpaţi, faţă de 9 în cursul anului 2018, ceea ce reprezintă o creştere procentuală de 222%. Acest indicator ne arată că în cursul anului 2019, procurorii s-au confruntat cu săvârşirea unor infracţiuni mai grave, dar şi că au dovedit mai multă fermitate în ceea ce priveşte derularea activităţii de urmărire penală în cauze ce au vizat infracţiuni precum tâlhăriile ori violurile, şi care au fost, din păcate, destul de numeroase", a precizat Bogdan Chiş.

Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea fenomenului infracţional din judeţ: "Infracţionalitatea este în creştere, iar când spun asta, am în vedere două elemente: numărul mare de dosare de soluţionat şi numărul tot mai mare de inculpaţi judecaţi în stare de arest preventiv. Situaţia este determinată, fără niciun dubiu, de legea recursului compensatoriu, dar şi de scăderea respectului pe care cetăţeanul îl are faţă de autoritate".

Citiţi şi:

Cine este Crin Bologa, unul dintre procurorii care aspiră la şefia DNA. Cel mai cumplit caz pe care l-a instrumentat

Procurorii, neputincioşi în faţa neregulilor în organizarea concursurilor din instituţii publice. „Oamenii ne acuză că nu le facem dreptate“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite