Ioan Chezan a înfiinţat învăţământul muzical din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De numele lui Ioan Chezan se leagă înfiinţarea, în 1971, a primei şcoli de muzică din judeţ, dar şi transformarea ei, 34 de ani mai târziu, în liceu de artă. Le-a condus pe ambele, în calitate de director, până anul trecut când s-a pensionat.

„Muzica există de când a creat Dumnezeu lumea. Este şi trebuie să fie o parte importantă a vieţii fiecăruia din noi“. Acestea este crezul profesorului Ioan Chezan, după care s-a ghidat atunci când s-a zbătut să facă la Zalău, un orăşel mic de provincie, prins între mai multe oraşe mari cu tradiţie muzicală, o şcoală cu profil artistic. „Am început cu o singură clasă, pe care am înfiinşat-o în 1971 la Şcoala «Simion Bărnuţiu». Treptat, ne-am dezvoltat şi am devenit Şcoală cu program de artă, cu clase I – VIII de muzică şi de arte plastice“, povesteşte el.


Din 2005, tot prin strădania lui Ioan Chezan, Şcoala cu Program de Artă a căpătat statutul de liceu, iniţiind în tainele muzicii şi artelor plastice elevi începând cu clasa I şi până la tineri de clasa a XII-a. „În condiţiile economice actuale, copiii din Sălaj nu-şi permit să urmeze un liceu în alt oraş, cum făceau până acum, când mulţi dintre elevii noştri îşi continuau studiile la liceele de muzică din Cluj, Oradea sau Baia Mare. Şi chiar ar fi fost păcat să nu le oferim această şansă, de a studia muzica, pentru că în Zalău şi în judeţ sunt foarte mulţi copii cu talent“, susţine profesorul.


Corul, „şcoală de cântat“


Pe lângă faptul că a înfiinţat prima şcoală şi primul liceu de muzică din judeţ, Ioan Chezan se mândreşte că a pus bazele şi celui mai longeviv cor din oraş. Este vorba despre Cameratta Academica Porolissensis, care anul viitor va împlini 40 de ani de activitate. Dincolo de perfomanţele obţinute cu acest cor, dirijorul Ioan Chezan spune că important este că, pe vremea când în Zalău nu exista învăţământ muzical, corul era o adevărată „şcoală de cântat“pentru tinerii care voiau să urmeze conservatorul. „Îi învăţam la repetiţii să cântă după partituri, să solfegieze“, explică el rolul educativ al corului.


Ce-i place

Ioan Chezan spune că îşi iubeşte profesia şi, în general, tot ce are legătură cu muzica. Îi plac copiii, tinerii şi adoră să îşi petreacă timpul alături de familie.

Ce nu-i place


Nu-i place politica, pentru că o consideră de proastă calitate, nu-i plac oamenii falşi, incompetenţi – indiferent de domeniu – şi nu-i place falsitatea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite