Ioan Sur, învăţătorul tradiţiilor populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape 40 de ani, Ioan Sur îi îndrumă pe copiii din mai multe comune în tainele cântecului şi dansului popular sălăjean.


Este de 42 de ani învăţător. La Plesca, în comuna Cizer şi la Horoatu Crasnei. De 38 de ani,  Ioan Sur, pe lângă munca de învăţător de la catedră, face un lucru pe care puţini se încumetă să îl facă, mai ales în zilele de astăzi: nu lasă să se piardă tradiţiile populare, cântecul şi dansul. Cu ambiţie şi răbdare a învăţat numeroase generaţii de copii să cânte şi să joace, să respecte zestrea folclorului românesc.


„Dor de Cântec şi de Joc”

Învăţătorul Ioan Sur din Horoatu Crasnei este instructorul Ansamblului folcloric „Plaiuri Sălăjene” şi colaborator al Centrului Culturii Tradiţionale Sălaj. Este organizatorul Festivalului folcloric interjudeţean „Dor de Cântec şi de Joc”, eveniment care în acest an va ajunge la a zecea ediţie şi care reuneşte ansambluri folclorice şi artişti populari din judeţele Transilvaniei. A promovat muzica, datinile şi tradiţiile populare sălăjene pe scene din ţară şi din străinătate, în Austria, Republica Moldova şi Italia. A obţinut, împreună cu ansamblul folcloric pe care îl conduce, numeroase premii şi distincţii.


Horoat, Cizer, Marca, Şumal


Pe lângă activitatea din Horoatu Crasnei, Ioan Sur se ocupă şi de Ansamblul „Cizereana” din comuna Cizer  - ansamblu pe care l-a înfiinţat împreună cu regretatul profesor Nicolae Agache -  precum şi de elevii din satele Marca şi Şumal care doresc să înveţe dansul popular.


Ce-i place


Învăţătorului Ioan Sur  (ţine, fireşte, de domeniul evidenţei) îi place munca cu copiii. Şi dansul şi jocul popular. Şi agricultura. Mai ales cultivarea legumelor.


Ce nu-i place



Modul cum merg lucrurile în administraţia locală. Şi în politică, în general. Nu i-a plăcut politica nici înainte de 89. Şi nici oamenii care stau cu mâna întinsă, fără să facă nimic.


Întrebări şi răspunsuri


Dacă ar fi să luaţi viaţa de la capăt, ce aţi face?

Tot în învăţământ aş vrea. Şi în cultură, în ceea ce înseamnă cântecul şi dansul popular. Şi în agricultură.

Cine ar trebui să se ocupe în sate de conservarea şi punerea în valoare a tradiţiilor populare?
Este distanţă mare între ce a fost şi ce este acum. Dascălii, în primul rând, ar trebui să facă. Cine mai face în afară de dascăli? Din păcate, tot mai puţini. Trebuie mult suflet.


Declaraţie:

„Nu-mi place cum merg lucrurile în administraţia locală. Şi în politică, în general. Şi nu mi-a plăcut politica nici înainte de 1989“. (Ioan Sur, învăţător)

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite