Lalele donate de furnizorul Casei Regale Olandeze uneia dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulbii de lalele au fost plantaţi în această iarnă FOTO Facebook.com/Jub Holland
Bulbii de lalele au fost plantaţi în această iarnă FOTO Facebook.com/Jub Holland

Peste 20.000 de flori vor alcătui, în această primăvară, o simfonie de culori într-una dintre cele mai frumoase grădini botanice din România.

Un proiect inedit lansat în această iarnă la Grădina Botanică de la Jibou va transforma acest amplasament într-o adevărată explozie de culoare şi parfum. "În 2020, la Jibou va fi o simfonie a lalelelor şi a altor plante bulboase de primăvară - zambile, narcise, crocuşi. Deja am plantat peste 200 de soiuri diferite şi pot să spun că niciodată nu s-a mai întâmplat să avem atât de multe. Pe lângă tradiţionala expoziţie de lalele, în cadrul căreia prezentăm vizitatorilor cât de variată este lumea lalelelor, am plantat soiuri în combinaţii. Aşa se face că rondourile se vor transforma la primăvară în mase compacte de lalele şi alte flori. Este un demers realizat în premieră în Grădina noastră şi care va umple de culoare acest loc din martie şi până târziu, în iunie", susţine Cosmin Sicora, directorul Centrului de la Jibou, în subordinea căruia funcţioneaza Grădina Botanică.

Printr-un parteneriat pe care Centrul de Cercetări Biologice Jibou, la finele anului trecut au fost plantaţi peste 23.000 de bulbi de lalele. "Anul acesta, colecţia de lalele va fi cea mai mare din istoria Grădinii şi va depăşi oricare grădină botanică din ţară", mai spune Sicora.

Peisaj floristic

Bulbii reprezintă o donaţie a companiei JUB Holland, cu care cei de la Jibou colaborează de mai mulţi ani şi care este furnizor de flori pentru Casa Regală Olandeză. "La intrare în Grădina Botanică, pe un teren de 12 metri/15 metri, vizitatorii vor putea admira un peisaj floristic uriaş. După ce vor înflori, toate aceste plante vor da impresia unei mori de vânt olandeze, cu cer şi nori, cu câmpurile olandeze de lalele de diferite culori. Va fi, practic, un tablou din flori, gândit de către specialiştii olandezi şi implementat chiar de ei, împreună cu oamenii noştri", explică Sicora, care a ţinut să precizeze că o parte dintre soiuri nu au mai fost prezentate nicăieri în lume până acum.

Potrivit spuselor sale, demersul face parte dintr-un program al Guvernului olandez, numit "Urban landscapes", care îşi propune să popularizeze florile şi natura, în general, şi în peisajul urban al României.

plantare de lalele la jibou foto facebook.com/jubholland

În semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat celor de la Jibou, întreg sectorul ornamental va avea ca tematică Olanda: "La deschiderea oficială a acestei zone va fi organizată o expoziţie cu tematică olandeză, în cadrul căreia vor fi prezentate poveşti legate de lalele, legende din Ţara morilor de vânt. O vizită la noi în grădină va deveni, astfel, o experienţă extraordinară".

Specie nouă de lalea

Cosmin Sicora a adăugat că aranjamentul va include şi o nouă specie de lalea concepută de firma olandeză, de culoare albă, cu dungi verzui, al cărui nume urmează a fi stabilit de către de către reprezentanţii Grădinii Botanice Jibou: "Partenerul olandez s-a angajat ca până în primăvară să creeze un soi nou de lalea, care va fi botezat la Jibou şi care va fi mai apoi introdusă în cultura de lalele de la nivel mondial. Trebuie sa ii gasim un nume interesant - o provocare pentru noi, de aceea apelăm la public să vină cu idei şi să ne ajute".

Grădina Botanică a Centrului de Cercetări Biologice a fost înfiinţată în anul 1968 din iniţiativa profesorului Vasile Fati în oraşul Jibou. Aceasta se întinde pe spaţiul parcului de agrement al castelului medieval ce a fost reşedinţa familiei Wesselényi.

plantare de lalele la jibou foto facebook.com/jubholland

Amplasamentul este organizat pe sectoare, fiecare sector grupând plantele dintr-un anumit punct de vedere: un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, un sector ornamental, un complex de acvarii, un parc zoo,  şi moderna şi frumoasa gradină japoneză.

În ultimii ani, au fost realizate câteva adăugiri importante, şi anume un nou Rozariu, cu colecţii de trandafiri, un Alpinariu, unde sunt prezentate plante din principalele grupe de munţi ale Terrei si un spaţiu de joacă pentru copii.

Vă mai recomandăm:

Una dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară a ajuns la fundul sacului. „Riscăm să nu putem plăti salariile“

FOTO Splendoare de primăvară la Grădina Botanică Jibou. Mii de vizitatori, de Ziua Mondială a Cititului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite